pawelczyg napisał: A z doświadczenia, jak często zdarzają się takie wyładowania?
Wyładowania są tak często jak burze w Twojej okolicy. Dodatkowo bardzo, bardzo, bardzo rzadko są wyładowania samoistne bez burzy.
Dodano po 25 [minuty]:
pawelczyg napisał: Czy to jest rzecz, o której nie można zapomnieć, czy raczej taki zalecany dodatek?
Różnie, nie ma reguły, a nawet czasem działa to wbrew logice.
Kiedyś miałem w konserwacji kamery w kilkunastu podobnych do siebie obiektach przemysłowych.
Jeden z obiektów był na małym wzniesieniu, kamery były na masztach oświetleniowych (kratownica z drabinką w środku) o wysokości chyba 20 metrów. Przez dwa lata nie uszkodziła się tam żadna kamera od burzy.
Inny obiekt był w obniżeniu terenu, kamery tylko na słupach latarni, czyli maksymalnie 8 metrów wysokości. Po sąsiedzku na wzgórzu był inny teren przemysłowy z metalową zabudową. Po każdej burzy co najmniej jedna kamera była do wymiany. Obsługa już nawet nie dzwoniła jak tylko jedna kamera się zepsuła, czekali na następną burzę, żeby już za jednym przyjazdem wymienić kilka kamer. Czyli w sezonie burzowym wiosna i lato co dwa lub trzy tygodnie miałem tam wezwanie. Zakładałem różne zabezpieczenia na zasilanie 230 V, po zasilaczu na 12 V, na kabel sygnałowy BNC. Nic nie pomagało.
Dodano po 4 [minuty]:
pawelczyg napisał: Witam.
Chcę zrobić monitoring na polu. Kamery mam już wybrane, ale będą montowane na metalowych słupach o wysokości około 6 m. W okolicy nie ma nic wyższego, bo to otwarte pole, więc zastanawiam się, co w sytuacji, gdyby w taki słup uderzył piorun.
Łącznie będzie 8 takich słupów. Kamery mają plastikowe mocowania, ale nie wiem, czy to w ogóle coś zmienia. Czy istnieje jakieś proste i w miarę tanie rozwiązanie, żeby to zabezpieczyć?
Kamera: REOLINK Wi-Fi W430 8 MP ZOOM WiFi 2,4 i 5 GHz
Nie zabezpieczysz w 100% urządzenia na słupie, w który bezpośrednio będą uderzać pioruny. Ale można minimalizować prawdopodobieństwo uszkodzenia.
Na każdym słupie zrobiłbym małą rozdzielnicę z dobrymi zabezpieczeniami przeciwprzepięciowymi (ochronnikami) B i C na zasilaniu 230V i ochronnikami na 12V po zasilaczu (np. z Ewimar).
Uziemianie lub nie słupa zależy od sposobu zasilania i klasy ochronności zastosowanych aparatów elektrycznych, w tym zasilacza kamery.