logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ scalony IC znajduje się w centrali bramy Mhouse CL2? Szukam oznaczenia

slot3r 10 Mar 2026 09:28 297 12
  • #1 21858716
    slot3r
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej,

Mam centralkę bramy mhouse cl2. Upalił się układ IC, ale ze względu na zniszczenie nie jestem w stanie odczytać, co tam było. Szukałem w necie info, ale nie mogę znaleźć. Może ktoś posiada taki sterownik i podpowie, co tam siedzi?

Zbliżenie płytki PCB z nadpalonym układem scalonym SOIC-8 i śladami spalenizny

Płytka sterownika z przekaźnikami Omron; czerwone kółko zaznacza spalony układ SMD

Z góry dziękuję.
  • #4 21858998
    slot3r
    Poziom 11  
    >>21858771 Tak, widział. Ma w planach wymienić, jak znajdzie odpowiedni driver. :)
    Dzięki

//edit: niestety, po umyciu jeszcze gorzej widać.
  • #5 21859546
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    Dokumentację PDF porównałeś?
  • #6 21859860
    slot3r
    Poziom 11  
    Telo napisał:
    Dokumentację PDF porównałeś?
    Nie do końca rozumiem - dokumentację czego?
  • #7 21860072
    Telo
    Serwisant RTV
    Telo napisał:
    obacz dokumentację MC34063AC

Chłopie, ogarnij się....
    Prosiłem o porównanie dokumentacji układu z połączeniem faktycznym elementów elektronicznych na obwodzie drukowanym.
    Załączniki:
    • MC34063A.PDF (137.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21860073
    slot3r
    Poziom 11  
    Telo napisał:
    Telo napisał:
    obacz dokumentację MC34063AC

Chłopie, ogarnij się....
    Prosiłem o porównanie dokumentacji układu z połączeniem faktycznym elementów elektronicznych na obwodzie drukowanym.

Tak, zaskoczyłem, sorry, przesilenie wiosenne :D Nie, nie miałem jeszcze okazji. Liczyłem, że ktoś mi podeśle, co tam siedzi, popisałem jeszcze do osób, które miały problem z tą centralką, czy są w stanie podesłać symbol tego, co tam siedzi. Jak się nie uda, to będę badać głębiej. Dzięki
  • #9 21860120
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Z mojej strony, nie żebym "gołym okiem" odkrył jakąś tam usterkę.
    Płytka PCB z elementami; żółte kółko i strzałka wskazują duży niebieski kondensator
    Ale:
    Ale ten elektrolit.
    Po prostu go rozsadziło.

Telo napisał:
    Telo napisał:
    Ten uszkodzony kondensator kolega widział?

slot3r napisał:
    Tak, widział.

Czytamy ze zrozumieniem.

No tak, faktycznie.
    Trzeba po prostu wszystko czytać bardziej uważnie, a zarazem dokładnie.
  • #10 21860140
    Telo
    Serwisant RTV
    Telo napisał:
    Ten uszkodzony kondensator kolega widział?

slot3r napisał:
    Tak, widział.

Czytamy ze zrozumieniem.
  • Pomocny post
    #13 21861454
    Telo
    Serwisant RTV
    Przecież widać 063AC

Podsumowanie tematu

✨ W centrali bramy Mhouse CL2 uszkodził się układ scalony IC, którego oznaczenie było nieczytelne z powodu zniszczenia. Po oczyszczeniu układu izopropanolem odczytanie oznaczenia okazało się trudne, a dokumentacja i analiza schematu sugerowały zastosowanie układu MC34063AC jako sterownika. Uszkodzeniu uległ również elektrolityczny kondensator, co mogło wpłynąć na awarię. Jeden ze sklepów potwierdził, że w tym sterowniku faktycznie stosowany jest układ MC34063AC. Wymiana całej centralki jest zalecana, jednak możliwa jest naprawa poprzez wymianę uszkodzonego drivera i kondensatora. Dyskusja podkreśla konieczność dokładnej analizy dokumentacji technicznej i schematów połączeń elementów na PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA