logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera

Daniel Wolski 16 Gru 2017 13:28 24816 27
  • #1 16893971
    Daniel Wolski
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam,
    chciałem naprawić centralkę sterowania bramą Mhouse cl2sk. Po podaniu napięcia przekaźnik/przekaźniki klikają, ale brama nie otwiera i zaczyna szybko mrygać lampka "ECSbus". Czy ktoś może pomóc w formie naprawy centralki?
    Załączniki:
    • MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera IMG_0082.jpg (145.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera IMG_0083.jpg (190.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16894035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16908492
    pppooo
    Poziom 17  
    Ocena: 156
    Po pierwsze musisz przeprowadzić procedurę wyszukiwania urządzeń bus jeśli ich nie masz teraz podpiętych (wtyczka ecbus jest wypięta ) to

MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera
  • #4 16921859
    Grzegorz-z78
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z taką samą centralką. Mój pies się do niej dobrał, pogryzł kable (już naprawione) ale wykruszył się jeden element zaznaczony czarnym kółkiem obok gniazda od anteny , prawdopodobnie jest to jakiś rezystor łączący ekran anteny z masą. Potrzebuje jego wartość, na zdjęciu nie widać żadnego napisu, ale można zmierzyć miernikiem. Z góry dziekuję.
    Załączniki:
    • MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera 4638507000_1456072312[1].jpg (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16924123
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam
    Mam podobny problem z tym sterownikiem. Centrala uległa awarii poprzez przepięknie w sieci (międzyfazowe trafiło na zasilanie). Oprócz spalonych bezpieczników uszkodziło także tranzystor tip127 przy mostku. Po wymienię, dalej nie działa ustawianie kątów. Centrala przechodzi przez wykrywanie urządzenia, gdy włączę ustawianie kątów to słychać jak na chwilę włącza się przekaźniki, ale skrzydła nawet nie drganą. Okazuje się, że po takim zabiegu dalej spalony jest ten tranzystor.
    Ktoś ma jakieś pomysł, co moze być nie tak z tą centralka?
  • #6 17261702
    Krystian Ferfecki
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Moris10 napisał:
    Witam
    Mam podobny problem z tym sterownikiem. Centrala uległa awarii poprzez przepięknie w sieci (międzyfazowe trafiło na zasilanie). Oprócz spalonych bezpieczników uszkodziło także tranzystor tip127 przy mostku. Po wymienię, dalej nie działa ustawianie kątów. Centrala przechodzi przez wykrywanie urządzenia, gdy włączę ustawianie kątów to słychać jak na chwilę włącza się przekaźniki, ale skrzydła nawet nie drganą. Okazuje się, że po takim zabiegu dalej spalony jest ten tranzystor.
    Ktoś ma jakieś pomysł, co moze być nie tak z tą centralka?

Witam

Poradziłeś sobie z tą centralko bo mam tą samą przyczynę i nie wiem się czego złapać.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Grzegorz-z78 napisał:
    Witam. Mam problem z taką samą centralką. Mój pies się do niej dobrał, pogryzł kable (już naprawione) ale wykruszył się jeden element zaznaczony czarnym kółkiem obok gniazda od anteny , prawdopodobnie jest to jakiś rezystor łączący ekran anteny z masą. Potrzebuje jego wartość, na zdjęciu nie widać żadnego napisu, ale można zmierzyć miernikiem. Z góry dziekuję.

To jest konensator smd ale jakiej wartości to nie wiem, a 2 kułeczko na czerwono to układ L5973D
  • #7 17746792
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    U mnie temat upadł, zakupiona nowa. Oddałem nawet do elektronika, ale nie podjął rekawicy.
  • #8 20397881
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Witam ja naprawiam te centralki jak cos to dzwonic 697444055
  • #9 20645652
    keszok
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czy ktoś wie jaki jest numer tego układu scalonego? MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera
  • #10 20646087
    michal54_87
    Poziom 17  
    L5973D najczęściej sie psuje, trudno go wymienić bo ma terma pada pod spodem . I uszkadzają sie jeszcze 4 inne przy okazji . Jak jest on uszkodzony to wymieniam razem 5 układów.
  • #11 20657039
    keszok
    Poziom 2  
    Czy ktos sie orientuje czy mozna zamienic na centralke NICE MCA2 ?
  • #12 20657418
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3634

Jasne, że można. A czy nie lepiej użyć rodzimej centrali, która jest 2 razy tańsza - na przykład Woster RSB2 S?
  • #13 20657460
    keszok
    Poziom 2  
    To moze inaczej - jaka w zamian centralke polecacie w miare prosta bez dodatkowych przerobek i kombinacji ktora bedzie wspolpracowac z silownikami bez wylacznikow krancowych ? MHOUSE CL2SK - centralka do bramy nie otwiera
  • #14 20657713
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3634
    Post wyżej.
    Ale pewne kombinacje zawsze będą bo zaciski są inaczej rozmieszczone niż w oryginalnej cl2s a i instrukcję trzeba będzie poczytać.
  • #15 20678954
    rysiekb666
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z cl2sk, radio działa, można programować, nie uruchamia siłowników i lampy, diody w fotokomórkach nie świecą, odłączyłem je i uruchomiłem rozpoznawanie urządzeń, dalej nic. Wymieniłem L5973D, dalej nic. Dioda w ECSbus miga 11 razy pauza i dalej 11 razy, nie znalazłem kodu błędu.
    Czy jest do uratowania? Pozdrawiam
  • #16 20685090
    michal54_87
    Poziom 17  

Tak, jest do uratowania, proszę o kontakt 697444055.
  • #17 20740666
    Marko121
    Poziom 17  
    Ocena: 120
    witam naprawiam właśnie taką centrale i doszedłem do wniosku ze jeśli pada L5973D to oprócz niego trzeba wymienić TIP127 (podaje zasilanie na L5973D i najczęściej również jest padnięty ) miedzy układem ULN2004 a dużym kondensatorem i mostkiem głównym, potem bezwzględnie wymienić 2sztuki HEF4050BT przy mikro wyłącznikach oraz prawdopodobnie LM324 (po środku płyty) oraz CD4504BM wszystkie te układy są zasilane z przetwornicy L5973D i jeśli ona pada zasilanie wymienionych układów wynosi 30V co je niszczy .
    Ja wymieniłem to wszystko prócz LM324 i cd4504 bo wydaje mi się ze przeżyły chociaż musze jeszcze zakupić i podmienić cd4504 bo płytka zaczęła reagować na pilota ale dioda BUS miga 11 razy i nie wiem czy cos jest jeszcze uszkodzone czy jest to efekt nie podłączonych komponentów ponieważ płytkę mam na stole a bramę 10km dalej .
    Ktoś wie co oznacza błąd 11 wymigiwany przez diodę ECBUS ?
  • #18 20754232
    Fidelis
    Poziom 16  
    Ocena: 140
    Marko121 napisał:
    naprawiam właśnie taką centrale

No i jak, udało się naprawić centralkę?
  • #19 20754905
    Marko121
    Poziom 17  
    Ocena: 120
    Wymieniłem wszystkie wspomniane układy i na stole działało prawidłowo dioda bus migała systematycznie co sekundę po sterowaniu pilotem słychać było stukanie przekaźników ale że nie było podłączone obciążenia pod wyjścia siłowników po za sterowaniu z pilota dioda zaczęła migać 11 razy , uznałem wiec ze to brak siłowników powoduje te 11 błysków . Pojechałem do bramy założyłem i po pierwszym za sterowaniu pilotem siwy dym i wszystkie wymienione układy znów poleciały z dymem . Nie mam pojęcia co powoduje tą usterkę, przecież siłowniki są sterowane przez przekaźniki i nie z tego napięcia które robi przetwornica L5973D . Wiec walka od nowa
  • #20 20755027
    Fidelis
    Poziom 16  
    Marko121 napisał:
    siwy dym

O, to przykre. Ja nastawiłem się na wymianę elektrolitów. Posprawdzałem/pomierzyłem jednak wszystkie elementy dające się sprawdzić testerem: tranzystory, kondensatory, diody. Wszystkie wyniki w normie (TIP127, o którym piszesz - również) a centralka nie działa tak, jak powinna: raz otwiera, raz nie otwiera, innym razem brama otworzyła się sama itd.
  • #21 21085546
    ZgredekLCD
    Poziom 9  
    Hej,
    Mam również mam problem ze sterownikiem, chciałbym się dopytać o bardzo podstawową rzecz, chodzi o złącze zasilania płytki (zaznaczone na zielono), dlaczego są 3 piny? Ten oznaczony na pomarańczowo jest masą, a te dwa pozostałe od czego są? Rozumiem jakby były dwa piny + / -, ale za co odpowiada ten trzeci?
    Ciekawą sprawą też jest to, że wchodzi tam ~23V AC.
    Ogólnie mam taki problem, że jedna strona bramy się otwiera, a druga nie (brak napięcia na złączu wyjścia), na pewno nie jest to silnik bramy, bo zamieniłem złącza i wtedy aktywuje się ten drugi silnik.
    Płytka sterownika z zaznaczonymi złączami zasilania i komponentami.
  • #22 21085861
    Fidelis
    Poziom 16  
    ZgredekLCD napisał:
    Rozumiem jakby były dwa piny + / -, ale za co odpowiada ten trzeci?

Ochronny?
  • #23 21091272
    ZgredekLCD
    Poziom 9  
    Fidelis napisał:
    ZgredekLCD napisał:
    Rozumiem jakby były dwa piny + / -, ale za co odpowiada ten trzeci?

Ochronny?

Dzięki! Nie miałem zasilacza pod ręką, bo tak to bym sobie wywnioskował multimetrem :)

Ogólnie to podobnie jak u @Marko121 ECSbus miga 11 razy (jeśli podam OPEN, w innym wypadku mruga normalnie) . Jedna strona bramy działa, a druga nie. Pamiętam, że jak patrzyłem ile idzie na siłownik to było ~30V dlatego zaczynam podejrzewać L5973D, jednak przyglądając mu się nie wygląda, żeby był przepalony. Czy ktoś miał taką przypadłość?

Btw. Czy mogę sobie to tak testować bez podłączonych siłowników? Czy wtedy będzie rzucać tym błędem? Ogólnie w moim przypadku całość jest totalnie uproszczona, bo ani czujek pod ECSbus nie mam, ani lampki. Tylko piloty + centrala + siłowniki.

EDIT.
    Wlutowałem nowe przekaźniki (trochę profilaktycznie, przetestowałem stare i są jeszcze ok), pacjent bez zmian, podając sygnał OPEN na złącze 2 (obok ECSbus) podawane jest napięcie 30-31V [trochę dużo], ale tylko na 1-1.5s[/tr]
  • #24 21184042
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Mam centralkę po przepięciu. Po wymianie TIP127, L5973D, HEF4050BT i CD4504BM centralka ożyła ale otwiera tylko jedno skrzydło bramy.
    Po ścieżkach doszedłem że przekaźniki HF3FA są sterowane z pinów 15 i 16 drivera ULN2004 a sam driver z pin 40 i 42 mikrokontrolera Microchip 18F46K22.
    Odlutowałem od płytki piny 1 i 2 ULN2004 (wejścia driverów sterujących przekaźnikami) i kiedy podaję na nie ok. 4V oba przekaźniki się załączają czyli driver wygląda na sprawny. Czy to wskazuje na uszkodzony port w Microchip 18F46K22? Czy da się z tym coś zrobić?
    Posiada ktoś wsad do tej centralki?
  • #25 21186343
    ZgredekLCD
    Poziom 9  
    >>21184042
    Tak z ciekawości, ile Ci podaje V wyjście na silnik? Ogólnie mam ten sam problem, że tylko jedną stronę bramy mi otwiera. Udało się coś zdziałać?
  • #26 21189374
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    >>21186343 Nie mam jak sprawdzić bo centralki nie jestem w stanie uruchomić na stole. Nie wchodzi mi w tryb testowania bez podpiętych wtyczek od czujników, Klient testował moduł po naprawie i od niego wiem że nie otwiera jednego skrzydła.
    Napięciem 30V się nie przejmuj bo jak napisałeś z transformatora masz ok. 23V AC (wartość skuteczna) co po wyprostowaniu i wygładzeniu na kondensatorze może osiągnąć ok. 32V DC (23V AC x √2 - Uf na diodach mostka). Zobacz jakie masz napięcie na największym kondensatorze 10000uF/35V,
    Widzę że przekaźniki do otwierania bramy mają jeden pin podłączony bezpośrednio do plusa DC . Natomiast drugi pin do masy idzie poprzez MOSFET P55NF06 (obok wkręcanego bezpiecznika). U mnie ten MOSFET wygląda na sprawny..
  • #27 21888545
    foreman1
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Czy udało się znaleść przyczynę dlaczego nie otwiera się jedno skrzydło bramy ? Mam ten sam problem, po wymianie TIP127, układu przetwornicy i tych 4-rech układów zasilanych z tej przetwornicy niby działa ale nie otwiera jednego skrzydła bramy ?
  • #28 21888941
    ZgredekLCD
    Poziom 9  
    W moim przypadku problem był pośrednio związany z siłownikami; Miałem przedłużane przewody i były dość słabo "skręcone" razem - choć pewien nie jestem, czy to było powodem. Natomiast na pewno pomogło naoliwienie siłownika (na prowadnicy dużo syfu było), samej bramy oraz zrobienie przyuczenia na nowo. Standardowo ten mechanizm działa na zasadzie pomiaru natężenia prądu płynącego do silnika - jeśli będzie większy opór, to potraktuje to jako przeszkodę i przerwie otwieranie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy awarii centralki bramy Mhouse CL2SK/CL2S, w której po podaniu zasilania przekaźniki klikają, ale brama nie otwiera się, a dioda ECSbus szybko miga. Wskazywano na konieczność wykonania procedury wyszukiwania urządzeń BUS oraz interpretacji kodów błędów z instrukcji. W kolejnych wpisach opisano typowe uszkodzenia po przepięciu: spalony TIP127, uszkodzona przetwornica na L5973D oraz elementy zasilane z tej przetwornicy, m.in. HEF4050BT, LM324 i CD4504BM. Pojawiły się też przypadki uszkodzeń po stronie sterowania przekaźnikami i mikrokontrolera Microchip 18F46K22, a także pytania o zamienniki centrali i kompatybilność z innymi sterownikami. W części przypadków po wymianie układów centrala częściowo ożywała, ale nadal występował błąd ECSbus (m.in. 11 mignięć) i problem z otwieraniem tylko jednego skrzydła bramy; jako możliwe przyczyny wskazano również siłowniki, przewody, opory mechaniczne oraz konieczność ponownego przyuczenia napędu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA