logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude 5590, Windows 11 – brak obrazu na projektorze mimo wykrycia po HDMI

andrzejlisek 29 Lis 2025 05:30 177 3
REKLAMA
  • #1 21765513
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    Laptop Dell Latitude 5590 z Windows 11 64-bit.

Niedawno próbowałem przeprowadzić prezentację z wykorzystaniem tego laptopa. Prezentacja była w wynajętej sali, nawet nie wiem, jaki był producent projektora, ale projektor na pewno był ostro przechodzony, bo na obrazie były dziesiątki, jak nie setki stałych, białych pikseli.

Na problem chce spojrzeć szerzej, bo nie wiem, czy w przyszłości będę cokolwiek prezentować w tej samej sali. Chodzi o to, że ja prowadzę prezentacje w różnych wynajętych salach i to już drugi raz jest z tym jakiś problem, jednak jednocześnie pierwszy raz w stopniu całkowicie uniemożliwiającym przeprowadzenie prezentacji. Udzielam się w społeczności, w której co miesiąc odbywają się ok. trzy prezentacje (raz na kilka miesięcy ja też występuję z prezentacją) i każdorazowo jest na nowo poszukiwana sala i tak właśnie odwiedziłem chyba ok 10 różnych sal (oczywiście zdarzają się prezentacje w tej samej sali).

W salach zazwyczaj nie ma żadnych problemów technicznych, laptopy są podłączane po HDMI. Koledzy w większości mają MacBook M2 lub nowszy MacBook i nie było problemów technicznych. MacBooki są podłączane z wykorzystaniem USB-C za pośrednictwem adaptera mającego wtyczkę USB-C i kilka różnych złączy. Swój laptop tez podłączałem w różnych salach, do różnych projektorów i telewizorów, też nie było problemów technicznych.

W dwóch poniższych przypadkach, w tej samej sali (przed lub po moim występie), Macbook również "dał się prezentować" bez żadnego problemu, tylko ja miałem problem.

Przypadek numer 1:
    Podłączam swój laptop do projektora po HDMI (nie mam swojego kabla, korzystam z kabla będącego na wyposażeniu sali, jego drugi koniec jest już podłączony do projektora) i na projektorze nie ma obrazu. To było jednorazowe zdarzenie, więc nie pamiętam, czy laptop w tym momencie widział projektor, zależało mi na szybkim "zaintalowaniu sie" i przeprowadzeniu prezentacji, potem zapomniałem o całej sprawie. Faktem jest, że próbowałem włączyć "kopiowanie obrazu" (na wyświetlaczu i projektorze ten sam obraz). Wszedłem do ustawień rozdzielczości ekranu i próbowałem ręcznie zmieniać rozdzielczości i częstotliwość odświeżania, dopiero za drugim lub trzecim razem obraz pojawił się na projektorze i przeprowadziłem prezentację. Nie jestem tego pewien, ale były częstotliwości ok. 30Hz i 60Hz, na jednej ruszył, na drugiej nie ruszył, ale nie pamiętam, na której. Po prostu, jednorazowa przygoda, do której nie przywiązywałem wagi, nauczyłem się, że jak nie chce działać, to trzeba na próbę obniżyć rozdzielczość i tyle.

Przypadek numer 2:
    Właśnie to był niedawny przypadek z ostro przechodzonym projektorem. Podłączyłem laptop i nie udało się uzyskać obrazu. Laptop "widział", ze jest podłączony dodatkowy monitor (z tej perspektywy nie ma znaczenia, czy jest to projektor, cy telewizor). Testowałem rozdzielczość 1280x720, 1024x768, a nawet 800x600. Testowałem zarówno klonowanie obrazu, jak i rozszerzony pulpit. Obrazu jak nie było, tak nie było. Natomiast przy rozszerzonym pulpicie, dodatkowy monitor był "jakby czynny", bo bez problemu mogłem przemieścić dowolne okno poza wyświetlacz monitora i pojawiało się na tym dodatkowym monitorze, tyle, że tym monitorem był projektor, który nie wyświetlał obrazu. Projektor wyświetlał standardowy komunikat "no signal" lub podobny. Przeprowadzenie prezentacji za pomocą mojego laptopa nie było możliwe! Podczas tego spotkania były dwie inne prezentacje z laptopów MacBook i oba laptopy zadziałały be żadnego problemu. Swoją prezentację przeprowadziłem na laptopie MacBook użyczonym przez kolegę.

Co może być przyczyną problemu? Czy winowajca jest w moim sprzęcie, czy w wyposażeniu sali?
  • REKLAMA
  • #2 21765516
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Wniosek: kupno ekranu i własnego projektora a najlepiej dwóch ustrzeże Cię od takich przypadków... A jak nie to trzeba wcześniej sprawdzać czy Twój sprzęt jest kompatybilny z innym i czy ten inny jest sprawny a na to bym nigdy nie liczył bo wszystko się psuje z minuty na minutę a do tego dochodzi ew. nauka obsługi tysiąca projektorów i robi się nieciekawie...
    andrzejlisek napisał:
    Co może być przyczyną problemu? Czy winowajca jest w moim sprzęcie, czy w wyposażeniu sali?
    Przyczynę zapewne znasz, bo nikt tak jak Ty nie zna lepiej Twojego sprzętu... A z takimi problemami w stresie czasowym i z publiką patrzącą na Twoje poczynania najszybszą diagnozę uzyskasz podmianą projektora lub laptopa stąd mam ich kilka...
    Życzę miłej pracy, mniej stresu a więcej kasy...
    PS. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin a przede wszystkim dobrego zdrowia oraz udanych i miłych "Andrzejek" (także płci przeciwnej)... Zawsze wolę wcześniej złożyć życzenia niż zapomnieć...
  • REKLAMA
  • #3 21765855
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    elktrod napisał:
    Wniosek: kupno ekranu i własnego projektora a najlepiej dwóch ustrzeże Cię od takich przypadków...

No tak, ale chyba nie po to sale konferencyjne pod wynajem na godziny są wyposażone w sprzęt, żeby prezenterzy musieli przywozić własny sprzęt. Gdyby HDMI był jakimś mało znanym standardem, to bym się nie czepiał, że jest jakiś problem (może sterowniki, może rozdzielczość). Ale HDMI jest najpopularniejsze na całym świecie, każde urządzenie emitujące obraz (laptopy, konsole gier, tunery telewizyjne) i każde urządzenie wyświetlające obraz (monitory, projektory, telewizory) jest wyposażone w HDMI lub DVI (to jest to samo, tylko inny kształt złącza, do ogarnięcia prostą przejściówką).

elktrod napisał:
    Przyczynę zapewne znasz, bo nikt tak jak Ty nie zna lepiej Twojego sprzętu...

To prawda, że swój sprzęt znam najlepiej i jest to dobry argument, żeby zabierać swój projektor. Zawsze można przetestować działanie konfiguracji jeszcze dzień, czy dwa dni przed spotkaniem z prezentacjami. Generalnie to ja posiadam dwa laptopy, jeden to jakiś wiekowy Dell Inspiron, ale jako zastępczy do prezentacji nadaje się.

Z tego, co wiem, HDMI to jest bardzo standardowe złącze tak, jak niegdyś był VGA, EuroScart i jeszcze kilka bym wymienił. Jeżeli mój laptop podłączałem do pięciu różnych projektorów i zawsze działało, do szóstego projektora były podłączone co najmniej 5 różnych laptopów i też zawsze działało, to co może być powodem, ze akurat mój laptop nie działa z szóstym projektorem. A po mojej prezentacji (uratowanej przez szybką zmianę sprzętu) podłączę swój laptop do jednego z dotychczasowych pięciu projektorów lub do jeszcze innego projektora (za każdym razem HDMI) i będzie działać. Po mojej prezentacji będzie następna i podłączony laptop do tego samego projektora też zadziała. Dla mnie to jest bardzo dziwne, że wykorzystując HDMI/DVI/VGA, zazwyczaj dowolny laptop zadziała z dowolnym projektorem, a okazuje się, że konkretny laptop nie zadziała z konkretnym projektorem.

Na prezentacji nie ma czasu ani warunków na szukanie przyczyny problemów i testowanie konfiguracji. Pytanie jest proste: Jeżeli konkretny laptop niezupełnie współpracuje z konkretnym projektorem to w którym urządzeniu jest problem? Jeżeli w konfiguracji laptopa, to mogę sprawdzić oba laptopy na przyszłość (i co konkretnie sprawdzić?), a jeżeli w projektorze, to nic innego nie zrobię niż wykorzystać zastępczego laptopa/projektora.

elktrod napisał:
    Życzę miłej pracy, mniej stresu a więcej kasy...
    PS. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin a przede wszystkim dobrego zdrowia oraz udanych i miłych "Andrzejek" (także płci przeciwnej)... Zawsze wolę wcześniej złożyć życzenia niż zapomnieć...

Dziękuję bardzo za życzenia.
  • #4 21765945
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5472
    andrzejlisek napisał:
    Z tego, co wiem, HDMI to jest bardzo standardowe złącze tak, jak niegdyś był VGA, EuroScart i jeszcze kilka bym wymienił.

HDMI jest licencjonowane i podlega koncesjonowaniu.
    Jest kilka wersji samego protokołu HDMI.
    Te nowsze są kompatybilne w dół, te ze starszym protokołem NIE są kompatybilne w górę.
    Są też problemy samego HDMI i dany producent (np. Nvidia) ma odpowiednią łatkę pod konkretną kartę graficzną.
REKLAMA