logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualne książki i materiały do nauki budowy wzmacniaczy audio od podstaw – co polecacie?

leqolas 18 Mar 2026 09:49 315 11
REKLAMA
  • #1 21865066
    leqolas
    Poziom 9  
    Cześć,

chciałbym zacząć naukę budowy wzmacniaczy audio od podstaw – zależy mi na materiałach, które prowadzą krok po kroku, od teorii aż do praktycznych projektów (najlepiej z przykładami do samodzielnego wykonania).

Przeszukałem forum i znalazłem kilka wątków na ten temat, ale większość z nich ma już ponad 20 lat. Domyślam się, że część polecanych tam książek może być dziś trudno dostępna albo nie uwzględniać nowszych rozwiązań i komponentów.

Dlatego chciałbym zapytać:

1. jakie książki (lub inne materiały) polecacie obecnie dla początkujących?
    2. czy są jakieś „must-have” pozycje, od których warto zacząć?
    3. czy lepiej iść bardziej w stronę klasycznej analogowej elektroniki, czy są też dobre nowoczesne opracowania?

Z góry dzięki za wszystkie rekomendacje 🙂
  • REKLAMA
  • #2 21865075
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1988
    Wzmacniacze audio to specyficzna część elektroniki, z jednej strony ciągły postęp z drugiej klasyka, która chyba nigdy nie przeminie.
    To jest zakres od lamp elektronowych po DSP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21865108
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    leqolas napisał:
    chciałbym zacząć naukę budowy wzmacniaczy audio od podstaw
    1. jakie książki (lub inne materiały) polecacie obecnie dla początkujących?
    Maciej Feszczuk wzmacniacze...
  • REKLAMA
  • #4 21865138
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Bardzo dobre książki o projektowaniu wzmacniaczy na tranzystorach napisał Douglas Self i Bob Cordell. Uczyłem się z nich, nie tyle żeby projektować wzmacniacze audio, ale żeby poszerzyć umiejętności w projektowaniu specjalistycznych wzmacniaczy, które konstruuję zawodowo. Trudno to nazwać materiałem dla początkujących bo projektowanie wzmacniaczy nie jest dla początkujących. Książki te mają po kilkanaście lat, ale lepszych tranzystorów od tamtej pory nie opracowano, czego nie można powiedzieć o polecanej książce Feszczuka z czasów kiedy nasz przemysł z trudem produkował badziewne tranzystory i nie było tranzystorów mocy PNP.

Nowszych rozwiązań i komponentów do wzmacniaczy tranzystorowych klasy AB nie ma i raczej nie będzie. Po pierwsze współczesne tranzystory są bardzo dobre, po drugie elektronika komercyjna poszła w inną stronę. Teraz królują scalone wzmacniacze klasy D. Przejęły rynek, bo są tańsze, jakość na początku był słaba, ale dopracowano później. We wzmacniaczach klasy D dokonał się duży postęp, ale nikt o tym książek nie pisze, bo wewnętrzne optymalizacje, to coś, co firmy trzymają w tajemnicy.

Jeśli chodzi o wzmacniacze scalone, recepta na sukces jest taka sama jak w ubiegłym wieku - skopiować schemat aplikacyjny producenta. Własne modyfikacje w schemacie w tej dziedzinie są rzadkością. Po pierwsze, nie poprawi to parametrów. Po drugie nie mając pełnego schematu, trudno dokonać świadomych modyfikacji. Po trzecie elementy zewnętrzne scalaka to te które się nie zmieściły w krzemie, a nie te które mają największy wpływ na końcowy efekt.

Najważniejsze co trzeba powiedzieć o wzmacniaczach, to to że już 50 lat temu elektronika audio osiągnęła taki poziom, że większość ludzi, na ucho, nie odróżni, wzmacniacza zbudowanego przez nastolatka w garażu, od wzmacniacza w cenie luksusowego samochodu. Inaczej jest z głośnikami, tym daleko do ideału, ba stosuje się nawet gorsze i nadrabia ich wady oprogramowaniem.
    leqolas napisał:
    Przeszukałem forum i znalazłem kilka wątków na ten temat, ale większość z nich ma już ponad 20 lat.
    To świadczy jeszcze o jednym, że nie ma zainteresowania, wyobraź sobie sytuację autora który miał by napisać książkę, o czymś co nie interesuje prawie nikogo.
    Amatorzy wygrzebują schematy z internetu, często takie z początków techniki tranzystorowej, niedopracowane, ale mające mniej elementów.
  • #5 21865165
    jarrod
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Czerwona okładka książki „Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych” z logo „Biblioteka Radioelektronika”.
  • #6 21865243
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    Douglas Self i Bob Cordell. Książki te mają po kilkanaście lat, ale lepszych tranzystorów od tamtej pory nie opracowanoczego nie można powiedzieć o polecanej książce Feszczuka z czasów kiedy nasz przemysł z trudem produkował badziewne tranzystory
    Skąd krytyka książki inżyniera Feszczuka ?
    Zasady pracy układów się nie zmieniają w zależności od zastosowanego tranzystora.

Książka inżyniera Feszczuka omawia zasady działania układów wzmacniaczy.
  • REKLAMA
  • #7 21865298
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Skąd krytyka książki inżyniera Feszczuka ?
    Nie krytykuję książki Feszczuka ale rzeczywistość w której funkcjonował. Tranzystory nie były tak tanie i powszechne jak dzisiaj, dlatego w książce Feszczuka i innych tamtego okresu jest dużo rozwiązań oszczędnościowych. I to są oszczędności, które dziś nie mają sensu.
    Natomiast jakbym miał polecić książkę po polsku, to trudno znaleźć coś innego.

Cytat:
    Zasady pracy układów się nie zmieniają w zależności od zastosowanego tranzystora.
    Ale jak nie mamy tranzystora mocy PNP to stosujemy układ Szikliegio który ma inne parametry i resztę trzeba dostosować.
  • #8 21865538
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    czego nie można powiedzieć o polecanej książce Feszczuka z czasów kiedy nasz przemysł z trudem produkował badziewne tranzystory i nie było tranzystorów mocy PNP.
    Książka inżyniera Feszczuka opisuje układy z tranzystorami PNP dużej mocy.
    jarek_lnx napisał:
    Ale jak nie mamy tranzystora mocy PNP to stosujemy układ Szikliegio który ma inne parametry i resztę trzeba dostosować.
    Książka inżyniera Feszczuka to też dokładnie opisuje.
  • REKLAMA
  • #9 21866488
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Na trioda.pl nasz kolega traxman (Adam Tatuś) kilka lat temu napisał świetną książkę o wzmacniaczach lampowych, sprzedano niewielkie ilości egzemplarzy, teraz poinformował (jest temat na trioda.pl), że ma w komputerze nawet dwie kolejne pozycje, KTÓRE NIGDY NIE ZOSTANĄ WYDRUKOWANE I NIE TRAFIĄ DO SPRZEDAŻY. Powód prosty, PIRACTWO, swego czasu nawet jakiś durnowaty młody wilk na triodzie spytał, gdzie można trafić na skan tej książki bo szkoda mu było kasy.......
  • #10 21866561
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    cirrostrato napisał:
    teraz poinformował (jest temat na trioda.pl), że ma w komputerze nawet dwie kolejne pozycje, KTÓRE NIGDY NIE ZOSTANĄ WYDRUKOWANE I NIE TRAFIĄ DO SPRZEDAŻY.

Czy to znaczy że nie opublikuje wcale, czy że nie wyda w postaci drukowanej?
    Wykonał pracę, napisał książki i zamiast zarobić połowę, woli zarobić zero? jego wybór.

Spojrzałem czy są jakieś współczesne krajowe publikacje o wzmacniaczach innych niż lampowe i znalazłem jedną, po spisie treści wnioskuję że nie ma tam zbyt wiele (może z 80 stron o wzmacniaczach, reszta o pomiarach, zasilaczach podstawach) więc nie ma czego piracić. Książki z zagranicy, w cenie powyżej 500zł, jeszcze długo będą piracone.
  • #11 21867846
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    jarek_lnx napisał:

Spojrzałem czy są jakieś współczesne krajowe publikacje o wzmacniaczach innych niż lampowe i znalazłem jedną, po spisie treści wnioskuję że nie ma tam zbyt wiele (może z 80 stron o wzmacniaczach, reszta o pomiarach, zasilaczach podstawach) więc nie ma czego piracić.
    Powód takiego stanu podałem, książek nie będzie.
  • #12 21868095
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1988
    cirrostrato napisał:
    Powód takiego stanu podałem, książek nie będzie.

Jednakże tłumaczenie autora trochę się nie "spina", bo z jednej strony tłumaczy, że książki nie były pisane dla zarobku, a z drugiej że sprzedaż w 2024 wyniosła zero, więc rozwiązuje umowę.
    Skoro nie dla zarobku a dla "potomności" to wystarczy puścić w obieg pdf-a na odpowiedniej licencji plus jakiś patronite.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy polecanych materiałów do nauki budowy wzmacniaczy audio od podstaw, ze szczególnym uwzględnieniem aktualnych książek i nowoczesnych rozwiązań. Wskazano, że klasyczne wzmacniacze tranzystorowe klasy AB nie uległy znaczącym zmianom pod względem komponentów, a najlepsze książki na ten temat napisali Douglas Self i Bob Cordell. Książki te są jednak zaawansowane i niekoniecznie przeznaczone dla początkujących. Wspomniano również o książce Macieja Feszczuka, która omawia zasady działania układów wzmacniaczy, choć zawiera rozwiązania oszczędnościowe wynikające z realiów tamtego okresu, które dziś są mniej istotne. Wzmacniacze lampowe również są tematem, z odniesieniem do publikacji dostępnych na trioda.pl, jednak autor tych książek zrezygnował z dalszej publikacji z powodu piractwa. Współczesne trendy w elektronice audio to wzmacniacze klasy D, które zdobyły rynek dzięki niższym kosztom i poprawionej jakości. W Polsce brakuje nowych, kompleksowych materiałów po polsku, a zagraniczne książki są drogie i często piracone. Dyskusja podkreśla, że nauka wzmacniaczy audio wymaga zarówno zrozumienia klasycznej analogowej elektroniki, jak i znajomości nowoczesnych technologii, zwłaszcza wzmacniaczy cyfrowych klasy D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA