logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 2 FL – jak otworzyć drzwi po zatrzaśnięciu z kluczykiem w środku?

novis33 18 Mar 2026 17:21 249 3
REKLAMA
  • #1 21865364
    novis33
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem. Naprawiałem samochód i włączyłem zapłon oraz światła i wyszedłem zobaczyć przed auto, czy na pewno dobrze świecą. Przez nieuwagę zamknąłem drzwi, a po chwili usłyszałem tylko, jak zamek się zatrzaskuje. Teraz auto stoi na włączonym zapłonie i światłach, z otwartą maską. Czy jestem w stanie jakoś ten zamek otworzyć? Auto to Skoda Fabia 2 FL.
  • REKLAMA
  • #2 21865388
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Jeśli system ryglowania, blokowania drzwi działa podobnie Jak w Mondeo Mk3 to wtedy będzie "przechlapane"
    Przechlapane ze względu:
    Bo nawet jak będzie ktoś siedział w środku pojazdu to też nie otworzy.
    Jedynym wyjściem będzie w tedy trzeba wydostać w jakiś sposób kluczyki ze środka pojazdu wraz z pilotem.
    A jeszcze innym, to użycie zapasowego w co raczej nie wierzę, aby takowy istniał, bo jakby istniał to nie było by tego tematu.

Ale czy w tym modelu tak jest?
    To tego nie wiem.

Tylko, że sekwencja czynności typu:
    novis33 napisał:
    Naprawiałem samochód i włączyłem zapłon oraz światła i wyszedłem zobaczyć przed auto, czy na pewno dobrze świecą. Przez nieuwagę zamknąłem drzwi, a po chwili usłyszałem tylko, jak zamek się zatrzaskuje
    Sugerowała by to, że zamykanie drzwi, alarm był aktywny wcześniej.
    Wcześniej, po prostu był aktywny przed opuszczeniem pojazdu.
    Ale czy tak było w tej marce?
    W tym modelu?
  • REKLAMA
  • #3 21865402
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3544
    Ja bym się podpiął pod CAN (np przez wtyczkę sterownika silnika) testerem diagnostycznym i otworzył zamki poprzez moduł komfortu
  • #4 21865428
    novis33
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Nie wiem, czy kluczyk zapasowy jest. Będę pisać dopiero do właściciela auta z racji, że mu je naprawiałem. Jeśli będzie miał zapasowy, to już pół biedy, bo dalej sobie poradzę. Gorzej, jeśli nie będzie go miał, w tym przypadku będę musił znaleźć kogoś, kto otwiera te drzwi. Mi zależało tylko na szybkim ich otwarciu, aby auto nie zajmowało warsztatu, ale skoro nie ma takiej opcji, to nic nie poradzę. No cóż, człowiek uczy się na błędach całe życie.

Dodano po 1 [minucie]:

>>21865402 Nad tą opcją też mogę się zastanowić, ktoś z rodziny się zajmuje właśnie takimi tematami, także musiałbym podpytać ewentualnie.
REKLAMA