logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka No Frost do 2000 zł, wolnostojąca, co wybrać?

Szmaragdowa 20 Mar 2026 16:09 1344 13
REKLAMA
  • #1 21866738
    Szmaragdowa
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    szukam nowej lodówki w budżecie do około 2000 zł, to już raczej górna granica. Stara, już przeszło 10-letnia Electrolux, już bardzo się szroni, trzeba co chwilę odmrażać i wycierać, więc teraz siłą rzeczy szukam czegoś z No Frost 😉

Szukam raczej czegoś niższego, obecna ma 150 cm i to wystarczało. Niestety widzę, że większość modeli No Frost ma ok. 170-185 cm, więc jestem na to przygotowana. Lodówka wolnostojąca, nie do zabudowy.

Z własnych poszukiwań znalazłam taką Amicę - AMICA FK4015T.2FZTWD, kolor obojętny.

Proszę o radę. ♥️
    AI: Czy masz jakieś ograniczenia co do szerokości lub głębokości lodówki, żeby dobrze pasowała do Twojej kuchni?
    nie
    AI: Ile osób korzysta na co dzień z lodówki (lub jakiej pojemności mniej więcej potrzebujesz)?
  • REKLAMA
  • #2 21867259
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 536
    Może warto poszukać promocji na LG lub Samsung? Zazwyczaj najtańsze modele są troszkę powyżej 2 tys., ale zdarzają się taniej.
  • REKLAMA
  • #4 21867289
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Liebherr obecnie oferuje gwarancję 10 lat po rejestracji sprzętu na stronie producenta. Tylko trzeba sprawdzić, czy ten model spelnia warunki regulaminu tej gwarancji ze względu na klasę energetyczną.
  • REKLAMA
  • #5 21867651
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6954
    Szmaragdowa napisał:
    Z własnych poszukiwań znalazłam taką Amicę

Daruj sobie, ta marka obecnie wypuszcza na rynek szajs.
  • #7 21868067
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2823
    Odpuść sobie tego Liebherra. 1,7k za najgorsze chińskie lub tureckie guano.
    Tyko NoFrost!!!
    Obecnie chyba tylko Samsung, bo dla LG już robi turecki Vestel.
    I nie daj Boże Bosch.
    Lodówki ze sprężarkami inverter zużywają ok 20 - 30% mnij energii elektrycznej.
  • #8 21868267
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Vestel robił tylko jeden z najtańszych modeli pralki dla LG. Lodówki w zależności od modelu w przypadku LG są produkowane w Chinach lub Korei Południowej oraz do grudnia 2025 w Polsce, więc od tego roku import tańszych modeli z własnej fabryki w Chinach. Natomiast Samsung mimo fabryki w Polsce, to w zasadzie w sklepach większość lodówek jest z Chin, z tym że nie ma tam swojej fabryki.
  • REKLAMA
  • #9 21868436
    jack63
    Poziom 43  
    Tomek.K. napisał:
    Vestel robił tylko jeden z najtańszych modeli pralki dla LG. Lodówki w zależności od modelu w przypadku LG są produkowane w Chinach lub Korei Południowej oraz do grudnia 2025 w Polsce, więc od tego roku import tańszych modeli z własnej fabryki w Chinach. Natomiast Samsung mimo fabryki w Polsce, to w zasadzie w sklepach większość lodówek jest z Chin, z tym że nie ma tam swojej fabryki.

Dzięki za informacje. Zakładam, że są prawdziwe i aktualne. Trzeba bardzo uważać, bo sytuacja szybko się zmienia. Mało tego przykładowa produkcja z Chin wcale nie musi oznaczać badziewia.
    Do tego nie należy patrzeć na marki, bo właśnie używając pojęcia marki, oderwanego od rzeczywistego miejsca i fabryki, marketingowcy robią nas w konia.
    A już najgorszym błędem jest opieranie się na wcześniejszych DOBRYCH doświadczeniach, właśnie, z MARKĄ.
    Trzeba sobie powiedzieć: To se ne wrati i odnieść się od AKTUALNEJ sytuacji rynkowej, a nie tej sprzed lat.
    Dlatego rady typu: Kup lodówkę (lub cokolwiek) marki X,Y, Z są do niczego. Jeżeli już to: Kup lodówkę marki X z serii/model A. Nie kupuj lodówki tej samej marki model Y.
    Przykładem jest moja lodówka beko. Kupiona przypadkiem, okazała się bardzo ciekawą konstrukcją robioną, prawdopodobnie, głównie na rynek niemiecki. Działa do dziś od stycznia 2020. Gdy się zorientowałem co mam, to polecałem ten model. Jednak z czasem, pomimo niewielkich zmian w literkach model oznaczających, nastąpił proces "oszczędzania". Lodówka, pomimo bardzo małych różnic w wyglądzie wew/zew, stała się czymś innych niż była wcześniej. trochę Inna konstrukcja układu chłodniczego - brak zaworu przełączającego parowniki. Sprężarka niesławnej firmy TEE (Turk Elektric coś) zamiast Embraco (NIdec). To tyle co zauważyłem i się dowiedziałem.
    W każdym razie , obecnie nie polecam.
  • #10 21868617
    Szmaragdowa
    Poziom 2  
    To ja już nie wiem, co począć :D. Nie potrzebuję 185-200 cm, większa przestrzeń tam, gdzie chcę używać lodówki, się nie przyda, więc będzie chłodzić pewnie sporo pustej przestrzeni. Amica ma te 170 cm, w teorii specyfikacja najlepsza, bo jest inwerterowy silnik i "no Frost". Z drugiej strony mówicie, że to szajs, co robić? Ten Liebher podobnie. Nie da się naprawdę kupić czegoś w miarę niedużego i sensownego, nie przekraczając budżetu 2000 zł?
  • #11 21868759
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    jack63 napisał:
    Jeżeli już to: Kup lodówkę marki X z serii/model A.

I tu niekoniecznie to się sprawdzi, bo zebrało się trochę ludzi i złożyli skargę do UOKiK.
    Link

Szmaragdowa napisał:
    Nie da się naprawdę kupić czegoś w miarę niedużego i sensownego, nie przekraczając budżetu 2000 zł?

W tym budżecie, to chyba tylko, to co spełnia wymagania, ale z trwałością, to już loteria.
  • #12 21869205
    jack63
    Poziom 43  
    Szmaragdowa napisał:
    Amica ma te 170 cm, w teorii specyfikacja najlepsza, bo jest inwerterowy silnik i "no Frost".

No to kupuj.
    Choć lepiej było by poznać max ilość szczegółów budowy urządzenia. Zdjęcia tyłu z okolic sprężarki z widoczną jej tabliczką znamionową.
    Opisy w necie są bardzo lakoniczne i jest to głównie marketingowy bełkot, ale jedno, o ile jest prawdą, mi się podoba: Mianowicie tzw. Total NoFrost. Brzmi dumnie, ale prawdopodobnie chodzi o dwa obiegi powietrza. Osobny dla chłodziarki i osobny dla zamrażarki. Czyli dwa parowniki, jak w mojej beko. Pytanie jak one są zasilane czynnikiem chłodniczym??? Oby nie tak jak w Electroluxie, który naprawiałem, czyli szeregowo bez zaworu rozdzielającego. Dlatego potrzebne zdjęcia!!!
    Zawór w tej konstrukcji jest kluczowy. Jego brak powoduje problemy z utrzymaniem temperatur, szczególnie gdy automatyka jest "głupia".
    Wg. mnie ta Amica jest lepsza od Liebhera.
  • #13 21881370
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1407
    jack63 napisał:
    I nie daj Boże Bosch.
    Potwierdzam. Kupiłem model tego producenta, chodzi jak traktor. Poprzednia Beko prawie niesłyszalna była.
  • #14 21882414
    jack63
    Poziom 43  
    brofran napisał:
    Potwierdzam. Kupiłem model tego producenta, chodzi jak traktor. Poprzednia Beko prawie niesłyszalna była.

No to miałeś pecha, bo ja odradzam Boscha z innych powodów niż hałas.
    Proponuję założyć temat i rozpocząć poszukiwania przyczyny tego hałasu.
    Najbardziej typowe źródło hałasu dla nofrost to ocieranie wentylatora parownika o lód na nim. Spowodowane jest to uszkodzeniem układu odszraniania parownika.
    W mojej lodówce hałasuje (krótko) zawór 3D.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru wolnostojącej lodówki No Frost do około 2000 zł, najlepiej niższej niż typowe modele 170–185 cm, z ograniczoną potrzebą dużej pojemności. Rozważano Amicę FK4015T.2FZTWD oraz Liebherr KGLE 1655, przy czym zwracano uwagę na brak No Frost w Liebherrze, klasę energetyczną i warunki 10-letniej gwarancji po rejestracji. W rozmowie pojawiły się opinie, że w tym budżecie trwałość jest loterią, a część modeli Liebherra i Boscha oceniono negatywnie. Podkreślano znaczenie sprężarki inverterowej, systemu Total NoFrost, osobnych obiegów powietrza dla chłodziarki i zamrażarki oraz możliwego wpływu konstrukcji układu chłodniczego na stabilność temperatur. Wskazywano też na aktualne pochodzenie produkcji LG i Samsunga oraz na to, że w tej cenie trudno znaleźć sensowną, kompaktową lodówkę spełniającą wszystkie wymagania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA