logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva A 1.6 XEP 2005 – zanikanie wskazań liczników, błędy komunikacji BCM/ECM

stefan609 20 Mar 2026 17:58 276 5
REKLAMA
  • #1 21866814
    stefan609
    Poziom 2  
    Opel Meriva A 2005 r. 1.6 XEP

Od dłuższego czasu staram się zdiagnozować problem opadających liczników.
    Objaw:
    * podczas jazdy pokazuje się nagle ikonka ABS i akumulatora
    * po sekundzie opada licznik i obrotomierz
    * po kilku sekundach - temperatura silnika też opada (Coolant temperature)
    * po jakimś czasie ABS gaśnie liczniki wracają, a Aku zostaje

Tak dzieje się wiele razy w różnych odstępach czasu i różną długością wyłączonych liczników. Jest to niezależne od ruszania kablami i czy jadę po gładkim asfalcie, czy po dziurach. Nie jest to też licznik. Założyłem już 3 liczniki i wszystkie dają ten sam efekt.

Pomiary:

1. Opcom * pojawiły się błędy komunikacji
    BCM - mówi (nie widzę ABS i ECM)
    ECM - mówi, nie widzę BCM
    ABS - mówi, nie widzę ECM

2. Opcom Diagnoza poszczególnych modułów
    ABS - ciągle dostępny, pokazuje wheel speed i wszystkie parametry się odświeżają prawidłowo (nawet podczas opadniętych liczników )
    ECM - ciągle dostępny, pokazuje wehicle speed, engine speed i coolant temperature prawidłowo (nawet podczas opadniętych liczników )
    BCM - pokazuje prawidłowo parametry, ale gdy liczniki są opadnięte to * wehicle speed = 0 , engine speed=0 i coolant temperature=-40. Reszta parametrów działa i jest odczytywana na bieżąco. Dodatkowy problem pojawia się tutaj po przekręceniu kluczyka - błąd zgodności WIN się od czasu do czasu tutaj pokazuje.

Zakładam, że kable są ok - wizualnie wyglądają dobrze, ruszanie kablami nie przeszkadza. Wszystkie bezpieczniki ok.

Licznik jest ok.
    ABS - ma parametry
    ECU - ma parametry, ale może nie od czasu do czasu nie przesyła ich do BCM ?
    BCM - tutaj podejrzewam, że BCM przestaje przetwarzać informacje z BCM

Macie doświadczenie? co to może być? Help
  • REKLAMA
  • #2 21867084
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Najprawdopodobniej sterownik silnika wariuje częsty przypadek opla tych lat puszczają zgrzewy wirebondingu w ECU i potrafią dziać się cuda. Pytanie czy z silnikiem wszystko ok jakieś błędy problemy z odpalaniem. Choć też miałem taki problem z licznikami i kontrolką aku i był walnięty ECU
  • REKLAMA
  • #3 21867636
    stefan609
    Poziom 2  
    krychu0505 - dzięki za odpowiedź. To co opisujesz ma sens. Wszystkie 3 parametry, o których pisałem, BCM oczekuje od ECU. Widać, że ECU je ma i przetwarza, ale najprawdopodobniej nie wysyła w momencie opadniętych liczników. Stawiam jeszcze, że komunikację na CAN może zakłócać sterownik ABS, bo po jego ręcznym odłączeniu mam te same objawy i te same błędy. A może coś jeszcze sieje.

Dziś rozebrałem peszle od kabli i ruszając nimi nie znalazłem miejsca, w którym ruch powoduje opadające liczniki. Dzieje się to niezależnie. Poza tym testowałem nawet bez włączonego silnika, sprawdzając tylko Coolant teperature. Nie siedziałem w samochodzie, by nie ruszać, i na samym zapłonie (silnik wyłączony) i na zdalnym pulpicie zauważyłem, że nadal się tak dzieje. BCM co jakiś czas nie widzi tego parametru. Praktycznie nie ma ruchu i nadal się tak dzieje.

Zamówiłem z Allegro sterownik z takimi samymi numerami - zobaczymy.
    Dodatkowo zamówiłem BCM i sterownik ABS (to grosze kosztuje), będę się bawił dalej :)

Zobaczymy - będę informował
  • REKLAMA
  • #4 21867777
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    Sprawdź złącza, a konkretnie piny od CAN między BCM a ECM. To samo od BCM do licznika. Jak ok stawiam tez na ster silnika.
  • REKLAMA
  • #5 21869939
    stefan609
    Poziom 2  
    update:
    po podłączeniu nowego ECU sygnał działa.
    Tzn. po godzinnym monitorowaniu nie wywala błędu coolant temperature -40 - przyjmuje, że to wystarczające badanie :)

Niestety sterownik przyszedł zabezpieczony Code Pin - no i szukam/zlecę pozbycie się Code PIN gdzieś w Poznaniu ktoś jest chętny, dostępny by podjąć się zadania? Ewentualnie clon starego.
  • #6 21870608
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    To normalne że jest z pinem, inaczej się nie da. Opcja odczytu pinu i przypisanie ecu do samochodu, z klonami trzeba uważać bo można czasami przenieść usterkę do 'nowego' ecu
REKLAMA