logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine 7915 - Czy podłączenie AC 12V mogło uszkodzić radio?

aries_2005 25 Gru 2005 21:36 1275 15
REKLAMA
  • #1 2114928
    aries_2005
    Poziom 12  
    Witajcie!

Posiadam Alpinke 7915, bez kieszeni i przewodów
    Próbowalem podłączyc ją na " krótko".Nie zauważyłem, ze zasilacz podaje napiecie przemienne o wartosci 12 V. Radio oczywiscie nie drgnęło. Czy w taki sposób mogłem uszkodzić radio:?: Czy Alpine posiada zabezpieczenie w postaci diody w układzie zasilającym:?:

Prosze o odpowiedź. Mam sentyment do tego radyjka.

Dzieki:D
  • REKLAMA
  • #2 2114986
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Jest takie powiedzenie: jak użytkownik sp*.* to można przewidzieć co narobił ale jak "fachowiec" sp*.* to nie przewidzisz. Poza ewentualnym bezpiecznikiem na kablu żadnego innego zabezpiecznia nie ma a zwykle końcówka mocy jest cały czas zasilana. Trudno przewidzieć co narobiłeś, każdy sprawdza najpierw bieguowość zasilania nim podłączy a jak można było nie sprawdzić i podłączyć nieznane zasilanie. Moim zdaniem totalna głupota, teraz tylko dobry fachowiec może Ci to radio uratuje ale nie wiadomo za ile.

SławeK
  • #3 2115003
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Rozumiem, że nie drgnęło na tym zmiennym. Bo nie miało prawa. Ale czy podłączałeś je do jakiegoś SPRAWDZONEGO zasilania. może miałeś więcej szczęścia niz rozumu i radio ci zagada. Albo przynamniej włączy, co by znaczyło, ze nie poszło na procek.
  • #4 2117518
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    To radio to jest deck, więc końcówka mocy nie padła, diodę zabezpieczającą ma, ale zwykle nic to nie daje, jednym słowem, zorganizuj sobie dobry zasilacz i sprawdź. Pozatym mając legalne radio ma się je z kieszenią, a nie kombinuje się z kablami.
  • REKLAMA
  • #5 2117528
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Tak się zastanawiam, przed działaniem odwrotnego podłączenia radio jest zabezpieczone, ale przy napięciu przemiennym może się to nie sprawdzić.
  • #6 2117835
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 158
    Witam
    Moim zdaniem
    W tym przypadku dioda dała i to dużo.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Kolega iNTELL -napisał
    " Pozatym mając legalne radio ma się je z kieszenią, a nie kombinuje się z kablami". - po co ten tekst
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jeśli dioda pozostała nie uszkodzona -to nie powinno sie uszkodzić
    Lub gdy jest zwarta po złym podłączeniu tez nie powinno sie uszkodzić
    Natomiast jeśli została dioda uszkodzona -tak jakby jej nie było -to problem.
    Załączniki:
    • Alpine 7915 - Czy podłączenie AC 12V mogło uszkodzić radio? zasilanie.JPG (7.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2118014
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Miejmy tylko nadzieję ze był to zasilacz o małej wydajności prądowej...

SławeK
  • REKLAMA
  • #8 2118090
    iNTELL
    Poziom 30  
    Dlatego mówie, że dioda mogła się całkowicie wyjarać i zmienne napięcie mogło pójść dalej.
  • #9 2119146
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    To co pokazałeś to jest styk BATT - czyli główny plus. Jest on dość dobrze zabezpieczony. Jednak w Alpine słabym punktem jest zabezpieczenie ACC i tam znacznie dalej mogło polecieć niechciane napięcie. Swoją drogą - najpierw bym zmierzył czy nie ma zwarć do masy na tych liniach (BATT i ACC), jeżeli nie to podłączył poprawnie zasilanie i sprawdził czy radio się obudzi (na 90% wstanie). A jak nie to badania zasilacza (w tym modelu chyba pionowa płytka po lewej stronie).
  • #10 2120414
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Zgadza się .djlj24
    To należy mieć nadzieja ze podłączył tak -(załącznik.) brak bezpiecznika
    a zasilacz taki jak opisuje SlaweK.
    Załączniki:
    • Alpine 7915 - Czy podłączenie AC 12V mogło uszkodzić radio? zasilanie.JPG (9.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2120480
    aries_2005
    Poziom 12  
    Witajcie, z tej strony Aries.

Przedewszyatkim serdeczne dzieki.
    Dostosowałem sie do wskazówek.
    1. Podłączyłem radyjko do prostownika małej mocy 1,2 A piny GROUND i BATERY, wskaźnik na prostowniku wskazywał zwarcie wynikające z dużego oporu ( ale nie było to takie samo wskazanie jak przy zwarciu przewodów prostownika R=0)
    2. Przy skrosowaniu na kostce Batery i Ignitation- ta sama sytuacja.

Radio nadal nie działa, niestety nie mam aktualnie miernika i lutownicy
    ( jestem poza granicą pol.).

Wczesniej radio, podłączyłem pod zas. przemienne 12V wydajności 1A.
    Jeśli cos wpadnie Wam jeszcze do głowy piszcie prosze!
    Dzięki, pozdrawiam!
  • #12 2120529
    iNTELL
    Poziom 30  
    Sprawdź czy to zwarcie robi ACC czy BATT.
  • #13 2120545
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    No tak do głowy-ciśnienie mi się podniosło!.
    Można dalej coś doradzać ,ale przecież musisz sprawdzić!!! to co napisaliśmy.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Napisał
    Radio nadal nie działa, niestety nie mam aktualnie miernika i lutownicy
  • #14 2120550
    aries_2005
    Poziom 12  
    Zwarcie robi tylko pin Batery, Ignitation nie powoduje zwarcia na prostowniku.

Dzieki.
  • REKLAMA
  • #15 2120607
    iNTELL
    Poziom 30  
    to wylutuj diode zabezpieczającą i podłacz bez niej, tylko wtedy musisz na pewno dobrze podłaczyć, bo inaczej poleci coś dalej, jak będzie działać to wlutuj nową diodę.
  • #16 2259072
    aries_2005
    Poziom 12  
    Witajcie! Tu Marcin.

Serdecznie dziekuje za pomoc. Na szczesie radio nie uleglo uszkodzeniu. Tak stwierdzili fachowcy w serwisie w Lodzi. Polecam ten serwis

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Alpine 7915 i podłączył je omyłkowo do zasilacza dostarczającego napięcie przemienne 12 V zamiast stałego napięcia DC. W dyskusji podkreślono, że radio posiada zabezpieczenie w postaci diody zabezpieczającej na linii zasilania, jednak dioda ta może ulec uszkodzeniu przy podaniu napięcia AC, co może spowodować dalsze uszkodzenia, zwłaszcza na linii ACC, która jest słabszym punktem zabezpieczeń. Zalecano sprawdzenie stanu bezpieczników oraz pomiar rezystancji między liniami BATT i ACC a masą, aby wykryć ewentualne zwarcia. Wskazano, że radio jest urządzeniem typu deck, więc końcówka mocy raczej nie uległa uszkodzeniu. Po podłączeniu do prostownika o małej mocy (1,2 A) i wykonaniu pomiarów stwierdzono zwarcie na pinie BATT, natomiast pin ACC był bez zwarcia. Sugerowano wylutowanie diody zabezpieczającej i podłączenie radia bez niej, aby sprawdzić, czy radio się uruchomi, a następnie ewentualną wymianę diody. Ostatecznie serwis w Łodzi potwierdził, że radio nie uległo uszkodzeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA