logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fassi F515RA.2.26 z pilotem B2 - jak awaryjnie szybko opuścić ramię?

bsm 25 Mar 2026 14:15 135 2
REKLAMA
  • #1 21870262
    bsm
    Poziom 11  
    Pilot zdalnego sterowania Fassi z ekranem i dźwigniami, leży na asfalcie

Witam.
    Pracodawca przekazał mi do pracy samochód z dźwigiem HDS Fassi F515RA.2.26 z pilotem B2 j/w.
    Gdzie w tym dziadostwie włączyć szybkie awaryjne opuszczanie ramienia, gdy np. grunt pod stopą się zapadnie? Nie miałem szkolenia, pamiętam tylko z Hiaba, że symbol kłódki na to pozwala, w tym dźwigu to nie zadziałało. Wszystkie ruchy po przechyleniu się pojazdu na czerwono, musiałem odciąć zawiesia pasowe.
    AI: Masz tabliczkę znamionową / zdjęcie dokładnego oznaczenia żurawia i pilota oraz, jeśli jest, nazwę systemu sterowania/limitera z instrukcji? W Fassi procedura awaryjna zależy od wersji.

Pilot zdalnego sterowania Fassi z ekranem i dźwigniami, leży na asfalcie

Witam.
    Pracodawca przekazał mi do pracy samochód z dźwigiem HDS Fassi F515RA.2.26 E-Dynamic z pilotem B2
    AI: Co dokładnie pokazał pilot albo panel na żurawiu po przechyle - jaki komunikat, kontrolki, alarm - i czy próbowałeś awaryjnego sterowania ręcznego bezpośrednio na rozdzielaczu/przy podstawie żurawia?
    Dźwig zablokował się, ponieważ po przechyle uniosła się po przeciwnej stronie stopa przednia, jest też żyroskop. Było czasu kombinowania z podkładaniem uniesionej stopy. Szukam sposobu na awaryjne opuszczenie ramienia, nawet jeśli jedna stopa nie dotyka gruntu.
  • REKLAMA
  • #3 21872262
    bsm
    Poziom 11  
    >>21872197 Nie ma rozdzielaczy jak np. w Hiabie, że sterując pilotem widzisz, jak dźwignie się poruszają. Na kolumnie wysoko jest klapka, pod którą jest zawór, pozwalający na sterowanie małymi, nazwijmy to rozdzielaczami, tak awaryjnie, gdyby elektronika padła. Do tego czasu to dźwig się dawno wyjebie na bok. Mnie interesuje awaryjne opuszczenie ładunku w kilka sekund. Co trzeba włączyć na pilocie, żeby ignorował blokadę uniesionej stopy, bo LMI nie działa w tym zakresie. Nie wiem, co odpowiada za to, że komputer widzi stopy na "zielono", może gdzieś jakiś magnes lub blaszkę trzeba przyłożyć?
REKLAMA