logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 740 zwalnia przy zamykaniu - brak mocy na końcu trasy

mest1987 29 Kwi 2019 08:21 12276 17
  • #1 17932720
    mest1987
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich,
    mam problem z napędem Faac 740. Nie domyka mi bramy tzn. naciskając przycisk nr 1 na pilocie brama otwiera się całkowicie i zatrzymuje w momencie kiedy "spotka się" z wyłącznikiem krańcowym - tutaj wszystko jest ok. Po chwili załączam zamknięcie bramy i tuż przy końcu, około 20-30 cm brama zwalnia i nie chce się domknąć tak jakby brakowało jej mocy. Silnik chodzi, lampa miga a brama idzie bardzo, bardzo powoli, niekiedy trzeba jej trochę pomóc by doszła lub ja zatrzymać. Nie dzieje się tak wcale w momencie wciskania drugiego kanały na pilocie. Mam opcje furtki. Otwiera i zamyka się bez żadnych problemów. Co może być przyczyną?
    Mam wyłączone hamowanie i spowolnienie w centrali, siła ciągu ustawiona teraz na 40, ale zarówno przy 25 jak i teraz przy 40 brama zachowuję się tak samo.
    W opcjach zaawansowanych co to jest SR-no i Sa-no nie znalazłem tego w swojej instrukcji programowania. Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 17932987
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Czy brama nie ma jakiś oporów po wysprzegleniu? Nie przeskakuje na zębatce? Pozwól jej zrobić kilka pełnych cykli otwierania i zamykania. Ewentualnie jak masz możliwość podmień kondensator.
  • #3 17933035
    mest1987
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o ruch bramy po wysprzęgleniu to nie zauważyłem oporów. Brama praktycznie nie robi pełnych cykli otwierania i zamykania bo zawsze się gdzieś przytnie. Przed chwilą normalnie się zamyka a przy końcu otwierania pojawia się ten sam problem co wcześniej przy zamykaniu.
  • Pomocny post
    #4 17934157
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    Nagłe spowalnianie bramy to wada fabryczna nowych napędów FAAC 740, a konkretnie wada oprogramowania centrali. Serwis Faac Polska zna problem i każe odsyłać centrale na serwis w celu wymiany procesora centrali 748D.

Z tego co zauważyłem, taką wadę posiadają wszystkie centrale w zaawansowanym menu opcję SR oraz SA. Ja póki co wstrzymałem się z montażem FAAC 740 do momentu jak FAAC nie potwierdzi od jakiej daty produkcji będą w sprzedaży napędy ze sprawną centralą.

@mest1987, jaki jest miesiąc i rok produkcji Twojej centrali ? Dla pewności podaj jeszcze jak masz ustawione parametry BR, RP i RA w menu zaawansowanym.
  • #5 17935519
    mest1987
    Poziom 10  
    glider33 napisał:
    Nagłe spowalnianie bramy to wada fabryczna nowych napędów FAAC 740, a konkretnie wada oprogramowania centrali. Serwis Faac Polska zna problem i każe odsyłać centrale na serwis w celu wymiany procesora centrali 748D.

Z tego co zauważyłem, taką wadę posiadają wszystkie centrale w zaawansowanym menu opcję SR oraz SA. Ja póki co wstrzymałem się z montażem FAAC 740 do momentu jak FAAC nie potwierdzi od jakiej daty produkcji będą w sprzedaży napędy ze sprawną centralą.

@mest1987, jaki jest miesiąc i rok produkcji Twojej centrali ? Dla pewności podaj jeszcze jak masz ustawione parametry BR, RP i RA w menu zaawansowanym.

Jeśli chodzi o opcje Sr oraz Sa co one wgl oznaczają? Jeśli chodzi o datę produkcji to chyba 01/19 cos takiego miałem napisane w karcie gwarancyjnej w pkt. nr 6 na naklejce centrali też podane są takie same cyfry. Nie mam wypełnionej rubryki instalator bo robiliśmy to sami, mam nadzieję, że to także obowiązuje przy wymianie.
    Jeśli chodzi o opcje br-0, Rp i Ra-00. Dzisiaj brama chodziła prawidłowo, na jak długo to nie wiem?
    Z kim należy sie skontaktować odnośnie wymiany centrali?
  • #6 17936237
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3629
    Na razie nic nie wymieniaj. Nie używaj w ogóle opcji rP (na zero ją). Jeśli chcesz spowolnień, użyj Ra i dokłanie dostrój czasy.
  • #7 17936380
    mest1987
    Poziom 10  
    [quote="kotbury" Jeśli chcesz spowolnień, użyj Ra i dokłanie dostrój czasy.[/quote]

Nie chcę spowolnień, chciałbym tylko aby brama się zamykała i otwierała - nic więcej. Na czym polega dokładnie opcja t? Jak jest liczona? Ustawiłbym ten parametr aby w razie czego jak brama nie dojedzie do końca silnik się wyłączył. Nie wiem czy centrala liczy tylko czas otwierania i wynosi powiedzmy 30s ustawiam na 35s i po takim czasie się wyłączy. Czy liczy pełny cykl, otwieranie-zamykanie, które wynosi przykładowo 1 min (oczywiście nie zamykam bramy od razu po otwarciu tylko np. za godzinę) czy to jest zsumowane razem?
  • #8 17936386
    glider33
    Poziom 24  
    Wczoraj wróciło do mnie z serwisu Faac 5 sztuk central po naprawie. Wszystkie mają wymienione procesory, a objawy awarii były dokładnie takie jak u kolegi i w dodatku te nagłe spowolnienia były nieregularne. Faac 748D to prosta centrala, także jeżeli BR i RP jest na zero, RA np. 05 to musi działać poprawnie. Czas pracy "t" to głównie zabezpieczenie silnika przed przegrzaniem gdyby np. gdyby krańcówki nie zadziałały, należy go ustawić o kilka sekund więcej niż całkowity czas ruchu bramy. Dla pewności sprawdź czy EC jest ustawione na 00.

A co się tyczy tych dwóch nowych opcji w menu, to z tego co pamiętam, jedna z nich dotyczy ruchu bramy w spowolnieniu jeżeli nastąpi zanik zasilania. Po przywróceniu zasilania brama cały cykl wykonuje w spowolnieniu, aż nie dojdzie do krańcówki. To jest opisane w instrukcji anglojęzycznej w formacie A4, ale nie mam teraz do niej dostępu. Sprawdzę po weekendzie majowym.

Dodano po 4 [minuty]:

mest1987 napisał:
    Na czym polega dokładnie opcja t?

Otwórz całkowicie bramę, zacznij zamykać bramę i włącz stoper, jak dojedzie do końca, wyłącz stoper i do czasu ze stopera dodaj 3-5 sekund i taki wynik ustaw w opcji "t"

Dodano po 2 [minuty]:

mest1987 napisał:
    Nie wiem czy centrala liczy tylko czas otwierania i wynosi powiedzmy 30s ustawiam na 35s i po takim czasie się wyłączy

właśnie tak to działa, tyle że wyłączy się jak dojedzie do krańcówki, ale gdyby np. spadła, albo nie zadziałała to centrala i tak odłączy silnik.
  • #9 17936395
    mest1987
    Poziom 10  
    No właśnie specjalnie wyłączyliśmy wszystkie hamowania, spowolnienia itd. by brama bez żadnych oporów jeździła od punktu A do punktu B... i guzik.
  • #10 17936417
    glider33
    Poziom 24  
    Dzwon do serwisu Faac Polska tel. 22 814 14 22.
  • #11 17946913
    mest1987
    Poziom 10  
    Nie dzwoniłem jeszcze do serwisu, ale widzę że jest to nieuniknione. Zastanawiam się czy dzwonić bezpośrednio do nich czy załatwiać tą sprawę przez sprzedawcę. Przez ten czas trochę używałem bramy. Teraz się zamyka ale staje w połowie przy otwieraniu. Co ja właściwie mam im wysłać? Cały napęd czy tylko płytkę?
  • #12 17947105
    glider33
    Poziom 24  
    Najlepiej chyba poinformować sprzedawcę. Ja wysyłam same centrale bo tak uzgodniłem z serwisem Faac.
  • #13 17994933
    mest1987
    Poziom 10  
    Chciałem podziękować wszystkim za pomoc, a szczególnie gliderowi33. Wysłałem do sprzedawcy, po dwóch tygodniach napęd wrócił do mnie z powrotem. Podłączyliśmy u znajomego i wszystko hula:):) jutro będę się z nim widział... gorzej jak powie, że nie chodzi;)
  • #14 18391146
    domi34120
    Poziom 1  
    Ja dzwoniłem do producenta to kazał wyłączyć spowolnienia i zwiększyć siłę
  • #15 18391536
    glider33
    Poziom 24  
    domi34120 napisał:
    Ja dzwoniłem do producenta to kazał wyłączyć spowolnienia i zwiększyć siłę

Też mi tak kiedyś doradzili to ich wyśmiałem (serwis FAAC). Klient płaci za towar pełnowartościowy i ten ma działać zgodnie ze specyfikacją. Skoro nie działa to jest po prostu uszkodzony. Zwiększanie siły na 50 i wyłączenie spowolnień może być jedynie tymczasowym rozwiązaniem. Jakby co to pomoga jeszcze reset centrali - trzeba wcisnąć i przytrzymać wszystkie przyciski na raz, czyli "+", "-" i "F". Jak wyświetlacz zamruga, można puścić, a następnie odłączyć i włączyć zasilanie. Tylko uwaga, bo po resecie centrala ma mocno zmienione ustawienia, np. włączony encoder. Trzeba przejrzeć wszystkie menu i poustawiać wg potrzeb.
  • #16 21641203
    azybura1991
    Poziom 2  
    Witam

Czy po takim czasie producent rozwiązał problem?

Mam napęd FAAC 740 i po przepięciu w instalacji uszkodzony został warystor oraz bezpiecznik, ale postanowiłem kupić nową płytę sterującą. Po ustawieniu wszystkich parametrów, wg. których teoretycznie brama powinna pracować jak poprzednio, właśnie występuje to spowolnienie przy domykaniu — strasznie denerwujące. Zmieniałem parametry Br, PO, t (bo wydaje mi się, że korzystam z bramy jako funkcji bramki na trybie "A" z czasem pauzy 30 s), ale wydaje się, że praktycznie nic się w tym temacie nie zmienia.

Nie wiem, czy coś próbować — zgłaszać sprzedawcy usterkę płyty, próbować zwrócić ją, jeśli się uda, i naprawić starą.
  • #17 21641747
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3629
    PO ani t nie mają nic do rzeczy - to szerokość otwracia częściowego i maksymalny czas całkowitej pracy napędu (przydatny w przypadku awarii krańcówki)
    BR ustaw na góra 3, rP (jeśli jest, może poprzednia centrala w ogole nie miała tego parametru i w nowej go nie dotykałeś) wyzeruj, rA na 4-7. Jeśli brama na zwolnieniu przy najeździe na zamknięciu ma tendencję do zatrzymania i odwrócenia ruchu na otwarcie - i jeśli masz enkoder (czarny grzybek na silniku) to pozycję EC ustaw na 00 i odłącz fizycznie wtyczkę tego ustrojstwa od płyty centrali. Ogólnie enkoder rzecz przydatna - dodaje funkcję antyzgniecenia - ale enokder w tym napędzie to bezużyteczna porażka i więcej przeszkadza jak pomaga - często bierze zwolnienie za przeszkodę (zwlaszcza przy większych oporach ruchu) a antyzgniecenie trudno nazwać sensownym - centrala odwraca ruch dobre kilka sekund po wjechaniu skrzydła w przeszkodę.
  • #18 21643837
    azybura1991
    Poziom 2  
    Udało się to właściwie ustawić, zgodnie ze wskazówkami rA, rP na zero i temat załatwiony, czas t, tak jak było opisane, 4–5 s więcej niż czas pełnego otwierania/zamykania i działa jak poprzednio.

Dziękuję za cenne wskazówki, aż dziwne, że instrukcje są tak niejasne, czy te tłumaczone, czy anglojęzyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem bramy Faac 740 polega na spowolnieniu i braku mocy przy zamykaniu na końcowym odcinku ruchu, mimo że silnik działa i lampa miga. Brama otwiera się poprawnie do krańcówki, natomiast przy zamykaniu zwalnia na ostatnich 20-30 cm i czasem wymaga ręcznej pomocy. Użytkownik wyłączył hamowanie i spowolnienia w centrali oraz zwiększył siłę ciągu, jednak problem pozostał. Wskazano, że wada ta jest znana i wynika z błędu oprogramowania centrali 748D, co potwierdził serwis Faac Polska, który zaleca wymianę procesora centrali. Parametry BR, RP i RA w menu zaawansowanym mają wpływ na działanie napędu; RP powinno być wyzerowane, RA dostrojone do 4-7, a BR ustawione na maksymalnie 3. Opcje SR i SA w menu dotyczą spowolnień i zachowania po zaniku zasilania, jednak nie są opisane w standardowej instrukcji. Zalecane jest wyłączenie spowolnień i hamowania, a także reset centrali poprzez jednoczesne przytrzymanie przycisków "+", "-" i "F". W przypadku problemów z enkoderem (czarny grzybek na silniku) warto ustawić parametr EC na 00 i odłączyć jego wtyczkę, gdyż enkoder może błędnie interpretować opory jako przeszkodę, powodując niepożądane zatrzymania i cofanie bramy. W sytuacji awarii centrali najlepiej kontaktować się ze sprzedawcą i serwisem Faac w celu wymiany lub naprawy płyty sterującej. Problem spowolnienia przy zamykaniu występuje również po wymianie płyty i jest uciążliwy, co sugeruje wadę fabryczną lub konieczność dalszej regulacji parametrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA