pszczyna napisał: Poczułem się nie swojo czytając twą odpowiedź (...).
Dlaczego poczułeś się nieswojo? Czyżbym powiedział coś niestosownego? Nie bierz proszę tego co piszę do siebie - ja na prawdę się nie znam i na prawdę chciałbym rozwiązać ten problem.
Kolego, to jest auto w wersji dostawczej a nie osobowej - nie wiem czy wcześniej nie wyraziłem się w tej materii wystarczająco jasno. Te wersje VAN są zwykle biedne jak mysz kościelna, w ostatnim czasie jeździłem 4 takimi i żaden nie był tak dobrze wyposażony jak ta konkretna sztuka co nie zmienia postaci rzeczy, że w żadnym innym Vanie nie widziałem do tej pory 4 poduszek. Tak po prostu.
Ja nie twierdzę, że taka konfiguracja jest niemożliwa, ale staram się zrozumieć co zaszło. Zrozum proszę, że kupiłem to auto z niesprawnym silnikiem i nie mogłem zweryfikować sprawności elektryki w momencie zakupu. Tak czasem bywa, na prawdę.
Raz jeszcze zaznaczam, uważam, że samochód nie brał udziału w żadnej kolizji. Miałem go rozebranego prawie na śrubki i wszędzie jest oryginalny lakier. Nie widać śladów napraw blacharskich, dlatego min. go kupiłem. Samochód ma w tej chwili 111k na szafie i ogólnie pomimo tych prawie 20 lat na karku wygląda bardzo dobrze. Fotele też wyglądają bardzo dobrze.
Nie widzę powodu dla którego ktoś miałby zadać sobie trud wymiany foteli na wersję bez poduszek powietrznych - zakładam, że kolega zakłada iż auto miało jakieś przygody. Tylko, że te przygody powodujące wystrzał dwóch bocznych poduszek powietrznych, nie ruszając napinaczy pasów i poduszek w desce jest po prostu mało wiarygodne dla mnie.
Prędzej uwierzę w to, że padł sterownik poduszek, bo podobno mają taką przypadłość. Poprzedni właściciel kupił używkę, zaprogramował pod stodołą, ale coś nie poszło nie tak i teraz jest problem.
Nie pracuję w serwisie, nie znam się ogólnie i nie wiem co oznacza AJ7 - DLA KIEROWCY,PASAŻERA I BOCZNEJ PODUSZKI POWIETRZNEJ. Czy to jest informacja jednoznacznie wskazująca, że w tym aucie powinny być poduszki powietrzne foteli? Odpowiedź proszę jak dla laika. Jeśli chcesz mi pomóc zweryfikować to, czy powinna być poducha foteli lepiej odpowiedz mi proszę na pytanie ile pinów ma złączka poduszki w kostce pod siedzeniem. Kostka napinacza jest z tego co widzę 4-ro pinowa. Zakładam, że poduszka też powinna być 4-ro pinowa. Jeśli tak jest, to w tej wiązce nie ma fabrycznych przewodów do tej poduszki. Jest jakaś kostka 2-pin nie podłączona. W którym miejscu powinna być zapięta poduszka?
Reasumując, problem nadal pozostaje otwarty, co zrobić.
Od razu zaznaczam, że nie mam ani czasu ani pieniędzy na jakiekolwiek batalie sądowe żeby odzyskać pieniądze za zakup auta i wkład pieniężny w nie włożony. Szczególnie, że sporo tej pracy wykonałem sam i nie miałbym żaden możliwości udowodnienia realnego kosztu jej wykonania. Ten samochód w najlepszym wypadku jest wart maks 8000 zł.
marfur30 napisał: W konsoli środkowej za dźwignią zmiany biegów.
Za, w sensie w stronę komory silnika? Czy w stronę dźwigni ręcznego? Zaglądałem tak i niczego nie widzę prawdę mówiąc, chyba że to jest jakoś bardziej zakopane.