logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chiński aluminiowy naświetlacz LED z PIR - czy wsadzę tam COB 10W 230V?

palmus 26 Mar 2026 13:09 240 3
REKLAMA
  • #1 21871037
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Witajcie. W chińskim, aluminiowym(!) naświetlaczu z czujnikiem ruchu

Czarny naświetlacz LED 10 W z czujnikiem ruchu; podane wymiary 10,5 cm i 8,5 cm.
    Padła jedna dioda (widać na fotce). Całość ledwo się jarzy.Zakładam, że jak ją wymienię, sypną się następne. Wymyśliłem sobie, że wsadzę tam 10W COB ( mam takich kilka) na podobnej, aluminiowej płytce, zasilany również napięciem 230V. Problem mam z czujnikiem ruchu: widać zasilanie ( niebieski i brązowy) i czerwony- zakładam,że od przekaźnika w czujniku ruchu.Tego nie jestem pewny. Po wytłuczeniu szklanej szybki wygląda to tak:

Wnętrze naświetlacza LED z płytką i przewodami czerwonym, niebieskim i brązowym
    Patrząc pod kątem, widać że ścieżka idzie od punktu lutowniczego czerwonego przewodu, do rezystora,FR1 tego kolorowego.
    Da się taki przeszczep na szybko zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21871101
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Niebieski to neutralny zasilania LED i czujnika.
    Brązowy to faza zasilania czujnika.
    Czerwony to faza zasilania LED.

Idealnie byłoby jakby nowe LEDy miały dobry kontakt termiczny z aluminiową obudową.

Nowy 10W lub 20W Osram z czujnikiem i 3 letnią gwarancją masz poniżej 50zł.
  • REKLAMA
  • #3 21871202
    palmus
    Poziom 34  
    Czyli czerwony byłby po przekaźniku/ przełączniku w samym czujniku?
    Owszem 5 dych, ale jak mówiłem mam kilka zbędnych wafli 10W, a lampa pracuje pod dachem. Kontakt z obudową jest- do wykorzystania stara pasta pod spodem.
  • #4 21872067
    palmus
    Poziom 34  
    Tak,jak przypuszczałem, dało się to wpiąć i wszystko działa.
REKLAMA