logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Auris 1.4 D-4D 90KM 2008 - brak mocy do 2500 obr., błąd P0101 przepływomierz MAF źle mierzy

lukaszlenart1 26 Mar 2026 14:08 204 5
REKLAMA
  • #1 21871095
    lukaszlenart1
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam mam problem z Toyotą Auris 2008 rok 1.4 D4D 90KM mianowicie auto nie ma pełnej mocy szczególnie w dolnej partii obrotów (do 2500), na 4 i 5 biegu turbo ledwo sie budzi i nie jednomiernie. Błędów brak od czasu do czasu szczególnie przy hamowaniu biegiem wyrzuci błąd P0101, przepływomierz przy 1.3 bara doładowania mierzy nie całe 40g/s. Po wypięciu przepływki zyskuje lepszy dół ale ogólnie jedzie jak w trybie serwisowym. Przepływomierze podmieniane 3szt, wiązka przepływomierza do sterownika przemierzona, turbina podmieniana, MAP podmieniany i jest to samo, dolot szczelny, EGR czysty, ciśnienie sprężania 25bar. Auto nie dymi, było testowane również bez wydechu moc ta sama. Może podpowie ktoś coś co mogłoby jeszcze powodować problem? W załączniku zdjęcie parametrów MAP, MAF i ciśnienie na Rail.
    Ekran narzędzia diagnostycznego Toyota z wykresem MAP, MAF i dawki wtrysku w czasie
  • REKLAMA
  • #2 21871125
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Z załączonego obrazka na moje oko to 40 g/s przy 1,3 bara (czyli ok. 230 kPa bezwzględnego) w silniku 1.4 to zdecydowanie za mało. Myślę że przy takim doładowaniu powinno być coś bliżej 70-80 g/s. Mówisz że podmiana MAF nie dała nic więc problemem nie będzie czujnik... Bardziej fizyczny brak przepływu powietrza przez silnik

Mówisz że EGR jest czysty. Spoko ale czy sprawdzałeś go pod kątem szczelności po jego zamknięciu ? W 1.4 D4D nie domykający się EGR powoduje powrót części spalin do dolotu zabijając tym samym dopływ świeżego powietrza co może powodować niskie wartości czytane przez MAF i będzie mułowaty w dolnych obrotach. Weź ten EGR zaślep szczelnie jakąś blaszką i zmierz ponownie MAF. Jak pójdzie w górę to winny jest EGR.
    Dalej napisałeś że sprawdzałeś szczelność dolotu a jak działa układ podciśnienia ? Ogólnie ten silnik 90KM powinien mieć turbo ze zmienną geometrią pierwsze wersje miały WG po 2008 roku to już VNT. Ogólnie jeśli masz coś nie tak z podciśnieniem albo nie sprawny N75 to turbo będzie bez zmiennej geometrii a objawy będą podobne. Brak mocy czy turbo będzie wstawać dopiero przy wyższych obrotach...
    Zgodnie z wykresem który wrzuciłeś. MAF fioletowy i MAF pomarańczowy idą w górę ale powoli. Przy okazji sprawdź gruszkę turbiny.

Nie zaszkodzi jak zrobisz test przelewowy. Przy sprężeniu 25 bar może wtryski nie dają rady... Poza tym że 25 bar jest wynikiem poprawnym ale rewelacji nie ma.
    Ogólnie słyszałem o kilku przypadkach wycierania się krzywek wałka rozrządu. Problemy bywały też z hydraulicznymi popychaczami... Nie zaszkodzi sprawdzić luz zaworowy

Doszliśmy chyba do końca... Błąd P0101 pojawiający się przy hamowaniu silnikiem... Hmm Ogólnie ten błąd pojawia się gdy masa powietrza nie zgadza się z mapą zapisaną w ECU dla danych obrotów i zamkniętego paliwa. Więc zazwyczaj błąd sugeruje nieszczelność w dolocie ale za turbo a przed kolektorem (intercooler ?)
    Błąd też pojawi się gdy pojawi się jakiś problem z odmą... Np. gdy będzie zasysane powietrze do dolotu za przepływomierzem.

Ja bym zrobił tak... Zablokował EGR tak by był szczelny (blaszką zaślepić dziadostwo) i skontrolował MAF. Jeśli nie wzrośnie do minimum 60-70 g/s pod obciążeniem to bym szukał pod pokrywą zaworów bardzo dokładnie jakiejś nieszczelności między turbo a głowicą... Przetrzepałbym intercooler...
  • REKLAMA
  • #3 21871184
    lukaszlenart1
    Poziom 12  
    No dokładnie myśle że nawet 80-90g przy makas obciążeniu powinno być.

Egr był zaślepiany blaszką i również nie było zmian, sam w sobie sprawdzony na szczelność naftą i również szczelny nie przepuszcza.

Tak silnik ma zmienną geometrie gruszka pracuje ok w jednej i drugiej turbinie tak samo,podciśnienie z vakum 0.8 bara. Po spięciu podciśnień w zaworku turbiny turbina przeładowuje do 255kpa bezwzględnego ale przepływ powietrza mimo wszystko góra 50g/s.

Testu przelewów nie robiłem za chwile również to sprawdze jak to wygląda ale dziwi mnie że auto pali od strzała i pracuje ładnie i równo.

Pokrywa zaworów ściągana krzywki ładne, luzy zaworowe są.

Intercooler niby szczelny, nawet pomijany rurami bezpośrednio z turbo do dolotu i nadal te same wartości MAF.

A i zapomniałem dodać że podmieniałem też sterownik silnika i również bez zmian, powoli kończą sie pomysły co może ją boleć jedynie jeszcze te wtryski.
  • REKLAMA
  • #4 21872477
    lukaszlenart1
    Poziom 12  
    Przelewy sprawdzone, na 5min 40ml na wszystkich ale i podmienione na inne i to samo. Najdziwniejsze że auto do góry na 4 i 5 biegu gubi doładowanie do 0.4 bara przy pulsowaniu gazem budzi sie i spada, z góry albo po równym ładuje 1.3 i im mniej gazu tym lepiej pompuje. Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?
  • REKLAMA
  • #5 21875717
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    2.55 b i przeladowala więc kręci się spoko a przepływomierz tylko 50 g/s
    Coś blokuje dopływ do turbiny, szmata, filtr powietrza zalany wodą, dolot zawalony, rura za filtrem do turbiny, zasysa ja? Klapa gaszaca?-domyka?
    Sprawdź napięcie na wtyczce przepływki i nieszczelność kolektora może nabij ciśnienie może gdzieś będzie syczeć
    Sprawdź /popraw masę plecionkę.
  • #6 21876202
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 55
    Pierwsze to zrób normalne logi ,bo to co wrzuciłeś to dramat. MAF ma mieć do 3.8 V przy mocnym przygazowaniu. Jak nie ma, ERG masz otwarty, albo po prostu nieszczelny dolot.
REKLAMA