logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 65-75 cali 100 Hz (najlepiej z Androidem) do ciemnego salonu, niezawodny i trwały (ok. 2500?

CC_PL 27 Mar 2026 14:08 204 3
  • #1 21871836
    CC_PL
    Poziom 13  
    Ocena: 56
    Cześć forum!

Szukam TV 65-75 cali do dużego pomieszczenia (słabo doświetlonego), najlepiej z odświeżaniem 100 Hz oraz w miarę możliwości z Androidem (choć nie jest to najważniejsze).
    Chciałbym żeby jakość obrazu była możliwie dobra w tym niewielkim budżecie, fonia też ;). a inne rzeczy, szczególnie gadżety są mniej istotne. Jedyny "bajer" mile widziany to podświetlenie tylne (coś jak Ambilight w Philipsach). Budżet niewielki - około 2500-2800 zł.

Ważne, żeby TV nie był kłopotliwy (od awarii, przez zawieszanie się po powolne odpowiedzi ("mulenie")). Sygnał będzie dostarczany z anteny DVB-T lub IPTV od Canal+.

Pytam się na forum, ponieważ nie orientuje się kto dziś robi dobre TV, a kto słabe - zawsze prym wiedli Japończycy, ale które firmy do dziś są japońskie? Sony niedawno weszło do fuzji z TCL, Sanyo nie ma, Sharp wykupiony, Panasonic - do kogo należy? Kto stoi za Toshibą?

Preferowałbym więc Japończyka (jeśli takie jeszcze są), a jak nie to może Samsung, LG?. Powiem, że mam jeszcze 20-letnie LCD firmy Sony i chodzi jak "czołg" - niezniszczalne TV (przetrwał wilgoć, wahania napięcia w sieci, które rozwaliły kilka urządzeń w domu). Bardzo niezawodny i trwały sprzęt, takich chyba już się nie robi (??).

Proszę o wskazanie dobrych modeli, dobrych firm, wartych uwagi.

Dziękuję!
  • #2 21871923
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    CC_PL napisał:
    Jedyny "bajer" mile widziany to podświetlenie tylne (coś jak Ambilight w Philipsach)

Jak Ambi.. to tylko w Philipsach jest, ale można sobie zrobić samemu do każdego innego TV. Na ali są nieinwazyjne zestawy z kamerką, które robią Ambi.

CC_PL napisał:
    Chciałbym żeby jakość obrazu była możliwie dobra w tym niewielkim budżecie, fonia też

Jak dobra, to OLED, ale za krótko masz.
    Fonia tylko z popierdułek, ale np. w LG budżetowym, byłem zaskoczony jakością, a może bardziej bym powiedział przyjemnością dźwięku (w przeciwieństwie do obrazu z tego budżetu).
    Możesz poszukać coś z mini LED i dodać soundbar.

Od siebie mogę polecić Panasonic'a.
    Weź pod uwagę piloty. Niektóre mają pousuwane przyciski, przez co obsługa jest średnio przyjemna.
    LG ma Magic Pilota, którym kierujesz kursorem.
    Panasonic ma piloty radiowe, oraz automatyczny Time Shift i nagrywanie na HDD, a także możliwość ustawiania i numeracji kanałów - co w innych TV nie wszędzie jest.

Androida możesz mieć z telefonu, przez dublowanie ekranu - to co na komórce, wyświetla się na TV.

CC_PL napisał:
    a jak nie to może Samsung

Szajsung nie.
  • #3 21871947
    CC_PL
    Poziom 13  
    OLED nawet nie biorę pod uwagę. Pilot czy TimeShift to drugorzędna sprawa. Chciałbym TV niezawodny (sporo się nasłuchałem, że Chinole padają po 2-3 latach). O soundbarze można pomyśleć.

Wydawało mi, się, że poza Philipsem ktoś jeszcze oferuje coś na wzór Ambilight.
  • #4 21876150
    CC_PL
    Poziom 13  
    Co sądzicie o tym:

Telewizor AIWA 65” TS-657NQ SMART QLED UHD 4K ( Tizen OS Samsunga )

Jak go oceniacie? Kiedyś pod marką AIWA kryła się dobra japońska firma, jak jest teraz?

Dodano po 1 [minuty]:

Ten (AIWA) nie ma 100 Hz, poza tym specka wydaje się OK?

Dodano po 1 [minuty]:

Jest jeszcze - również z gorszą częst. odświeżania niestety - za 2500 zł:

Telewizor Samsung UE75U8072F LED 75'' 4K Ultra HD Tizen
REKLAMA