logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Octavia I 1.9 TDI 66 kW AHL: centralny cyka bez komfortu, szyba kierowcy

kubas10 27 Mar 2026 16:11 258 5
REKLAMA
  • #1 21871887
    kubas10
    Poziom 25  
    Ocena: 1545
    Skoda Octavia I 1.9 TDI 66kw. AHL hatchback. Zamek centralny próbuje cyklicznie co 4-5 sek zamknąć bądź otworzyć auto, nie jestem w stanie powiedzieć co. Próbując zamknąć szybę kierowcy bądź pasażera odzywa się zamek centralny, to samo przy próbie regulacji lusterek. I teraz najlepsze, odłączyłem moduł komfortu i od razu nad nim zainstalowany nie fabryczny alarm ( jakiś tam CAN) i nadal zamek cyklicznie pracuje. Żeby centralny się wyłączył odpinam sterowanie lusterek, bądź zamek drzwi kierowcy bądź moduł drzwi kierowcy. W module komfort błąd zamka drzwi kierowcy - za niskie napięcie zasilające. Przewody w przelotach drzwi ok. Jakim cudem odzywa się zamek centralny jak mam odłączony moduł komfortu? Przy okazji nie mogę zamknąć szyby kierowcy. Dziękuję.

Dodano po 1 [minuty]:

Wtyczki w bagażniku po lewej stronie suche.

Dodano po 6 [minuty]:

Oczywiście szyby kierowcy nie mogę zamknąć na podłączonym module komfort.

Dodano po 26 [minuty]:

Dodano po 56 [sekundy]:

Sygnał na otwarcie daje zamek. Tak samo zachowuje się zamek pasażera, tylne są cicho.
  • REKLAMA
  • #2 21872060
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    jak dla mnie któryś master albo z drzwi kierowcy albo pasażera, chorobą vw z tych lat są właśnie zamki a w szczególności zimne luty na mikrostykach
    zawsze pomagała wymiana zamków na zamienniki
  • REKLAMA
  • #3 21872117
    kubas10
    Poziom 25  
    Póki co to podłączyłem na sztukę nowy zamek drzwi kierowcy i bez rezultatu.

Dodano po 11 [godziny] 22 [minuty]:

Mam taki jeden błąd w komforcie i dlatego to wszystko swiruje
    Ekran diagnostyczny z kodem usterki 1331 modułu komfortu dla sterownika drzwi kierowcy

Dodano po 8 [minuty]:

Zasilanie modułu w drzwiach kierowcy 12,5 V na podłączonej wtyczce, na odłączonej wpinam żarówkę H7 i mocno świeci. O co chodzi ?

Dodano po 10 [minuty]:

10 pin - masa;
    19 i 20 to zasilanie i jest po podłączeniu żarówki;

Jest identyczny post na elektrodzie ale nie ma w nim opisanej przyczyny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21872349
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Problem jest w silniczku szyby w drzwiach kierowcy, a dokładnie w sterowniku
    Te sterowniki "gadają" ze sobą nawet bez udziału modułu komfortu, możesz go odpiąć a centralzamek nadal działa tak samo sterowanie wszystkich szyb z panelu w drzwiach kierowcy
  • REKLAMA
  • #5 21872373
    kubas10
    Poziom 25  
    Nic dodać nic ująć.
  • #6 21875338
    kubas10
    Poziom 25  
    Po wymianie na używany, wszystko działa poprawnie.
REKLAMA