logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Traveler 2020: skąd stały pobór 260 mA mimo wyjęcia bezpieczników?

Posw580 28 Mar 2026 17:05 432 18
REKLAMA
  • #1 21872594
    Posw580
    Poziom 12  
    Ocena: 62
    Cześć Panowie,
    mam tutaj na tapecie peugeot Traveler 2020r.
    Problem polega że mam złodzieja prądu i za diaski nie mogę go znaleść.

Wyciągałem po koleji wszystkie bezpieczniki, przekaźniki i cały czas ubytek jest na poziomie 260 mA
    Myślałem, że to syrena alarmowa pobiera prąd bo w Diagboxie widnieje jej stan jako rozładowana, ale działa, po jej odłączeniu, nawet po wymianie na inną stan poboru się nie zmienia.

Już mi się pomysły kończą, czy ktoś coś podpowie może mia podobny problem ??
  • REKLAMA
  • #2 21872629
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3684
    Skoro wyciąganie bezpieczników (pytanie - czy na pewno wszystkich?) nie pomogło, to coś, co jest niezabezpieczone. Alternator?
  • #3 21872652
    Posw580
    Poziom 12  
    na 99 % wszystke z wewnątrz jak i pod maską, innych c chyba nigdzie nie ma ??
    Mogę spróbować odłączyć od zasilania alternator ale czy to on ??
  • #4 21872663
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3684
    Posw580 napisał:
    czy to on ??
    Tego nikt nie wie. Trzeba odłączyć i sprawdzić.
  • #5 21873051
    Posw580
    Poziom 12  
    Alternator odłączony, rozrusznik tam samo, a pobór 260mA jak jest tak był ?? Nie mam pojęcia co dalej ...
  • #6 21873058
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Szukajcie, a znajdziecie... Możliwości są dwie:
    1. Prąd zużywa coś, co jest na stałe podłączone do zasilania.
    2. Jest uszkodzona izolacja, dostała się woda i postępuje elektrokorozja.

Możesz szukać sam albo czekać na informację, czy tam jakiś np. moduł komfortu czy inny autoalarm jest ciągle podłączony do zasilania.
  • REKLAMA
  • #7 21873063
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Posw580 napisał:
    Nie mam pojęcia co dalej ...

Moduł haka holowniczego, centralka alarmu, żarówka w schowku pasażera, niefabryczny lokalizator GPS, ogrzewanie postojowe, radio nie usypia się, ...
    To jest wersja osobowa czy dostawcza ?
    Zrób diagnostykę i napisz czy są jakieś błędy ?

Oczywiście podczas pomiarów masz wszystkie drzwi i klapy "pozamykane" a samochód zamknięty pilotem, zaryglowany i "uśpiony" ?
    Diagnoskop "widzi" że wszystko jest "zamknięte" ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21873107
    Posw580
    Poziom 12  
    Tak panowie auto pozamykane i chyba znalazłem winowajcę. Po odłączeniu modułu akumulatora nr 9675350380 pobór spada do 0,05mA czyli w normie.

Orientuje się ktoś co tam może się uszkodzić, jest on nierozbieralny ale wiadomo jak to polak, nie ma rzeczy niemożliwych.
    Przerabiał ktoś z WAS ten element. Nowy nie jest tani około 1000 zł,
    Pytanie czy da się to jakoś obejść ??
  • #9 21879934
    spigi0
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witaj, udało Ci się uporać z tym problemem, bo mam to samo😞
  • REKLAMA
  • #10 21879986
    Posw580
    Poziom 12  
    Nie na obecną chwilę wyłączam akumulator te ceny tych modułów do chyba z choinki wzięli. Do mojego chcą 1600 i kaucja 300 zł za stary Można by zaryzykować i kupić o numerach 9675350180 kosztuje połowę mniej niż mój o numerach 9831821480.

Wygląda identycznie ale czy będzie pasował. Może się ktoś wypowie.
  • #11 21880117
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Posw580 napisał:
    bo w Diagboxie widnieje jej stan jako rozładowana
    Kolego tu nie chodzi o syrenę alarmową a o akumulator I że tak zapytam czemu zacząłeś robić pomiary poboru prądu bo sądze że pewnego dnia nie mogłeś uruchomić auta i jeszcze pytanie Start/Stop działa , ten moduł monitoruje stan akumulatora i jeszcze wiele wiele funkcji czy przypadkiem na jakiś czas nie został podmieniony akumulator no bo niestety podmiana lub wymiana Aku będzie się wiązała z koniecznością jego zakodowania pisze tak dlatego że spotkałem się z podobnym przypadkiem tyle że w hondzie bo zaczynał padać aku na szybko był założony kwasiak ale po kilku dniach poszedł identyczny i po tych podmiankach zaczęły się robić cyrki lecz po około tygodniu wszystko wróciło do normy. Ja zaczął bym od akumulatora np czy chociaż jest o takich parametrach jakie są wymagane . dalej nie wiem to tylko sugestja.
  • REKLAMA
  • #12 21881729
    angibibi1963
    Poziom 5  
    Mam dokładnie to samo citroen spacetourer 2018r pobór prądu 260 mA wszystkie bezpieczniki wyciągane nie pomogło w zimie padł mi akumulator. Założyłem nowego Groma EFB i zaczął się problem. W warsztacie, podobno profesjonalnym, nie poradzili sobie. Start-stop nie działa. Ale jak rozłączę akumulator na włączonym alarmie, ewentualnie po wyjęciu bezpiecznika F12 i przekręceniu zapłonu, problem na krótko znika. Czasami pojeżdżę 200 km, a czasem po 5 km i znów się pojawia. Teraz szukam, bo nie wiem, gdzie znajduje się syrena alarmowa z własnym zasilaniem, bo ALL pisze, że jak jest padnięty akumulator syreny, to jakiś moduł się nie usypia. Sprawdzę jeszcze ten moduł akumulatora
  • #13 21882192
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    angibibi1963 napisał:
    Mam dokładnie to samo citroen spacetourer 2028
    Czyżbym obudził się w innej czaso przestrzeni ,
    angibibi1963 napisał:
    2028r
    .
  • #14 21882207
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3387
    angibibi1963 napisał:
    Mam dokładnie to samo citroen spacetourer 2028r

O kurła, nowy Czek Moris, ten poprzedni przed porodem wybudował sobie szpital.
    Możesz kupić dla "spokojnosci" odpowiedni BSM i potem oddać.
    W tym sprzęcie masz dużo modułów non stop pod napięciem i uśpienie niekiedy trwa 40 minut.
  • #15 21882220
    angibibi1963
    Poziom 5  
    ALIBABA I napisał:
    angibibi1963 napisał:
    Mam dokładnie to samo citroen spacetourer 2028
    Czyżbym obudził się w innej czasoprzestrzeni,
    angibibi1963 napisał:
    2028 r
    .

Dodano po 4 [minuty]:

Oczywiście 2018, pomyłka przy pisaniu, przepraszam
  • #16 21883138
    Posw580
    Poziom 12  
    ALIBABA I napisał:
    nie mogłeś uruchomić auta i jeszcze pytanie Start/Stop działa , ten moduł monitoruje stan akumulatora i jeszcze wiele wiele funkcji czy przypadkiem na jakiś czas nie został podmieniony akumulator no bo niestety podmiana lub wymiana Aku będzie się wiązała z koniecznością jego zakodowania pisze tak dlatego że spotkałem się z podobnym przypadkiem tyle że w hondzie bo zaczynał padać aku na szybko był założony kwasiak ale po kilku dniach poszedł identyczny i po tych podmiankach zaczęły się robić cyrki lecz po około tygodniu wszystko wróciło do normy. Ja zaczął bym od akumulatora np czy chociaż jest o takich parametrach jakie są wymagane . dalej nie wiem to tylko sugestja.

Tak kolego problem zaczął się po wymianę oryginalnego akumulatora który niestety dokonał żywota. Alu zmieniony na identyczny o tych samych parametrach. Niestety w diagboxie nie widzę jakiegoś kodowania
  • #17 21883158
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Posw580 napisał:
    Tak kolego problem zaczął się po wymianę oryginalnego akumulatora który niestety dokonał żywota
    A no właśnie i tu jest problemik
    Posw580 napisał:
    Niestety w diagboxie nie widzę jakiegoś kodowania
    , Hm albo żle patrzysz lub ewentualnie żle patrzysz nie jestem pewien tej sugestji sądzę że auto odpala i jeżdzi, dlatego pojedż nim no 4-5 km odległość ze stałą prędkością nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój problem ale system się powinien naumieć. Nawet jak to ustrojstwo się zamota no to niestety raczej wróci do oryginału .
  • #18 21883190
    Posw580
    Poziom 12  
    ALIBABA I napisał:
    Hm albo żle patrzysz lub ewentualnie żle patrzysz nie jestem pewien tej sugestji sądzę że auto odpala i jeżdzi, dlatego pojedż nim no 4-5 km odległość ze stałą prędkością nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój problem ale system się powinien naumieć. Nawet jak to ustrojstwo się zamota no to niestety raczej wróci do oryginału .

Autem jeździłem już dość długo - nic si nie zmienia, pobór jak był tak jest
  • #19 21883973
    angibibi1963
    Poziom 5  
    U mnie też się nic nie zmienia, jak brał 250 mA, tak dalej bierze, nie pomaga mu nawet odłączanie na wyjącym alarmie. Pozdrawiam wszystkich z tym problemem.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot Traveler 2020 występuje stały pobór prądu ok. 260 mA mimo wyjmowania wszystkich bezpieczników i przekaźników oraz odłączenia alternatora i rozrusznika. Początkowo podejrzewano syrenę alarmową, jednak jej odłączenie i wymiana nie zmieniły poboru. Po dalszej diagnostyce ustalono, że po odłączeniu modułu akumulatora pobór spada do ok. 0,05 mA, co wskazuje na uszkodzenie tego modułu jako źródło upływu. W dyskusji pojawiły się też sugestie sprawdzenia elementów stale zasilanych, instalacji pod kątem uszkodzonej izolacji, modułu haka, centralki alarmu, lokalizatora GPS, ogrzewania postojowego, radia nieusypiającego się oraz poprawności uśpienia pojazdu i kodowania akumulatora. Podobny problem zgłoszono także w Citroënie Spacetourer 2018 z poborem 260 mA, brakiem działania start-stop i podejrzeniem modułu monitorującego akumulator lub syreny alarmowej z własnym zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA