logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon G3010 bardzo wolno drukuje po pobraniu kartki – ustawienia systemu?

Reshala 28 Mar 2026 17:47 201 7
REKLAMA
  • #1 21872628
    Reshala
    Poziom 3  
    Witam, Panowie posiadam od 5 lat urządzenie wielofunkcyjne Canon G3010.

Drukarka od pewnego czasu bardzo wolno drukuje, zdecydowanie wolniej niż wcześniej.

Nie chodzi mi o sam proces po włączeniu i starcie drukowania, chodzi mi o to jak pobiera kartkę i zaczyna drukować, głowica bardzo wolno drukuje.

Drukarka jest wyczyszczona, konserwacja w sterownikach też wzorowo zrobiona.

Obstawiam że to coś w systemie/ustawieniach...
  • REKLAMA
  • #2 21872682
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1841
    Jeśli kopiuje kartkę z szyby szybko a z komputera powoli to odinstaluj sterowniki, pobierz nowe i ponownie zainstaluj.
  • REKLAMA
  • #3 21872732
    Reshala
    Poziom 3  
    Nie nie, obojętne czy skanuje i drukuję, czy kopiuję czy drukuję z komputera/telefonu, cały czas tak samo wolno drukuje.
  • REKLAMA
  • #4 21872930
    Cellfie
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jeżeli drukarka drukuje kopię tak samo wolno, jak drukuje zadanie z komputera, to nie będzie to wina systemu. Ja bym sprawdził, czy drukarka nie ma włączonego trybu cichego. Nie znam tej drukarki, ale większość drukarek ma tryb cichy, który jednocześnie spowalnia pracę drukarki.

Zrzut ekranu z instrukcją o trybie cichym drukarki Canon, z dwoma punktami listy.

Pozdrawiam, I.
  • REKLAMA
  • #5 21873432
    Reshala
    Poziom 3  
    tryb cichy wyłączony od zawsze
  • #6 21873453
    Cellfie
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jedyne co jeszcze przychodzi mi na myśl, a co mogłoby powodować wolniejszą pracę drukarki, to ustawienie papieru na typ, który wymaga wolniejszego działania drukarki - na przykład bardzo gruby albo fotograficzny. Zawsze pozostaje przywrócenie wszystkich ustawień do parametrów fabrycznych i konfiguracja od podstaw :)

Pozdrawiam, I.
  • #7 21873504
    TASKalfa
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Też obstawiałbym ustawienie nośnika na jakiś gruby albo wymagający mega precyzji. A z drugiej strony, to ta drukarka prędkością nie powala ani czarnych ani kolorowych wydruków. Może drukowałeś ostatnio na innej drukarce i ta teraz wydaje się wolniejsza..
  • #8 21873976
    Reshala
    Poziom 3  
    Tzn ja wiem że ona nie jest demonem prędkości ale kiedyś szybciej drukowała zdecydowanie, małżonka to samo mówiła...

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Canon G3010, używana od 5 lat, zaczęła bardzo wolno pobierać kartki i drukować, zwłaszcza podczas startu drukowania, mimo prawidłowej konserwacji i czyszczenia głowicy. Problem nie dotyczy samego procesu drukowania po rozpoczęciu, lecz opóźnień w mechanizmie podawania papieru i inicjacji drukowania. Podejrzewa się, że przyczyną mogą być ustawienia systemowe lub sterowniki, które wpływają na szybkość działania urządzenia wielofunkcyjnego. Brak dodatkowych odpowiedzi lub rozwiązań w dyskusji, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki systemowej lub aktualizacji oprogramowania sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA