logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mapa cen paliw w Polsce - PaliwoMapa.pl

bizmut1996 02 Kwi 2026 13:33 1305 50
REKLAMA
  • #1 21876001
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Cześć, stworzyłem stronę z mapą stacji paliw w całej Polsce.
    Można sprawdzić ceny paliw, filtrować stacje po sieciach oraz znaleźć najtańsze paliwo w okolicy.

Ceny są aktualizowane przez społeczność (zmiany są weryfikowane), a w bazie jest już ponad 7000 stacji paliw. Można też dodać brakującą stację lub zobaczyć najnowsze aktualizacje cen.

Jeśli ktoś chce sprawdzić gdzie tankować najtaniej:

https://paliwomapa.pl/

Chętnie też przyjmę sugestie co można jeszcze dodać 🙂
  • REKLAMA
  • #2 21876012
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6538
    bizmut1996 napisał:
    Jeśli ktoś chce sprawdzić gdzie tankować najtaniej:

https://paliwomapa.pl/ 

Chętnie też przyjmę sugestie co można jeszcze dodać 🙂

O kant d...y pobić tą mapę. Są stacje nieistniejące lub nieczynne od wielu lat. Co do cen to nie chce mi się sprawdzać ale mam spore wątpliwości do prawdziwości zwłaszcza na stacji nieczynnej lub nigdy nieistniejącej.
    Zrzut mapy z pinezkami i czerwonymi strzałkami oraz opisami o stacjach nieistniejących i nieczynnych
    Zrzut mapy z dwoma pinezkami cen paliwa i drogą oznaczoną jako Brzeska Fragment mapy okolic Wysokiego z dwoma pinezkami i cenami 6,22 oraz 6,05

Sprawdziłem moją okolicę i zawiodłem się na całego. Nie będę ufał pozostałym danym.
  • REKLAMA
  • #3 21876017
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21876012
    Pracuję nad dodaniem opcji "Zgłoś nieczynną stację", która pojawi się jeszcze dzisiaj, więc temat zostanie naprawiony.
    Dane są pobierane z OpenStreetMaps i czasem zdarza się, że są nieaktualne informacje, ale na bieżąco je aktualizujemy.

Co do cen na stacjach - są one aktualizowane przez społeczność, moderacja tylko zatwierdza zmiany, żeby uniknąć tzw. trollingu tj. wpisywania cen np. 9999 zł lub innych.
  • #4 21876021
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Zrzut ekranu aplikacji z filtrem LPG i listą stacji paliw oraz statystykami cen
  • #5 21876024
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Też mam wątpliwości co do aktualnych cen. Wczoraj tankowałem po 5.99, a tu pokazuje, że już 6.22? Chyba ktoś sponsoruje tę mapkę.
  • #6 21876025
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21876021 dzięki za zwrócenie uwagi, usunąłem podaną cenę :)

Dodano po 1 [minuty]:

>>21876024 nie, po prostu są to ceny wrzucone "na start" - jeśli są nieaktualne to proszę wrzuć aktualizacje, dzięki czemu dane będą jak najbardziej rzeczywiste :)

Pod każdą ceną jest data aktualizacji, jeśli widnieje napis "brak daty" to oznacza, że cena nie była nigdy aktualizowana.
  • #8 21876039
    DiZMar
    Poziom 43  
    bizmut1996 napisał:
    Dane są pobierane z OpenStreetMaps i czasem zdarza się, że są nieaktualne informacje, ale na bieżąco je aktualizujemy.

Ta mapa nie sprawdzi się ze względu na otwarcie na propozycje użytkowników. Szkoda pracy. Jest mniej wiarygodna niż skompromitowane AI które też czerpie wiadomości z umieszczonych w internecie bez kontroli prawdziwości. Należy umieścić info o konieczności sprawdzenia informacji w innych źródłach (np. osobiście na danej stacji) jak jest to w odpowiedziach AI.
  • #9 21876044
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21876039 Taka informacja widnieje w panelu po lewej stronie -> "ℹ️ Ceny społecznościowe — podawane przez użytkowników. Mogą różnić się od cen na dystrybutorze. Zawsze sprawdź cenę na stacji."

Dodatkowo każda zmiana ceny wymaga potwierdzenia przez administracje (chroni to przed wprowadzaniem cen typu 9999 zł itd.).

Dodano po 2 [minuty]:

>>21876036 Claude

Dodano po 1 [godziny]:

>>21876012 dodałem funkcję oznaczenia stacji jako zamkniętej na stałe
  • #11 21876103
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21876096 w sumie to już jest dodane, można oznaczyć każde paliwo za pomocą przycisku "brak" :)
  • #12 21876129
    windowsowy27
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Pisali ci już na wykopie, że podawanie losowych cen na stacji której nikt nie zgłosił jest kompletnie bez sensu.
  • REKLAMA
  • #13 21876132
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21876129 jak nie było cen to pisali mi, że nie ma żadnych cen na stronie... I tak źle i tak nie dobrze
  • #14 21876277
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    A to ktoś podejrzewa że ceny mogą być niższe niż maksymalne zarządzone przez Ministra :-)
  • #15 21876313
    DiZMar
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    A to ktoś podejrzewa że ceny mogą być niższe niż maksymalne zarządzone przez Ministra

Nie podejrzewa tylko takie są fakty. Wcześniej już prezentowałem ceny o ok.20 groszy niższe niż maksymalne ustalone przez Motykę. >>21874744, >>21874598 Tak się składa, że te niższe ceny są na najbliższej stacji odległej 1 km ode mnie.
  • #16 21876339
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Na stacjach są niższe ceny niż te maksymalne, wystarczy popatrzeć na strasznie E Leclerc albo Auchan. Na pewno BP oraz Orlen mają maksymalne ceny, Circle K i czasem Amica są minimalnie taniej.
  • #17 21876632
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    Wpisałem w wyszukiwarkę:
    Cena paliwa Orlen, miejscowość
    wyszukiwarka prosi o dokładną lokalizację, wystarczy kliknąć i podane są aktualne ceny.
    To w Orlen, bo już dla szel czy bipi - ejaj podaje stare ceny, które się wahają, jak baca na pniocku :)
    https://zarcik.pl/kawaly-o-bacy/baca-sie-waha
  • #18 21876886
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Dodałem do strony możliwość instalacji aplikacji (PWA) na Androidzie/iOS/Pc :)
  • #19 21879325
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Cześć,

Dzisiaj dodałem wszystkie ładowarki EV dostępne w PL, wraz z filtrami dotyczącymi operatora, mocy maksymalnej oraz ceny za kWh :)
    Dodałem również geolokalizację (kropkę na mapie pokazującą naszą lokalizację)
    Co do stacji paliw to dodałem również kilka nowości np. ustawianie nawigacji do najtańszej stacji w pobliżu (5 km), ulepszone filtry.
    Samą stronę internetową można "zainstalować" na komputerze z Windowsem lub telefonie z Androidem/iOS jako aplikację PWA.

Mapa cen paliw w Polsce - PaliwoMapa.pl Mapa cen paliw w Polsce - PaliwoMapa.pl
  • #20 21879457
    Brivido
    Poziom 34  
    Czyżby tanieje? Na mapie widzę w swoich okolicach 95 od 5.5zł, zobaczę jutro.
  • #21 21879554
    DiZMar
    Poziom 43  
    Brivido napisał:
    Czyżby tanieje? Na mapie widzę w swoich okolicach 95 od 5.5zł, zobaczę jutro.

Wątpię abyś miał rzeczywiście taka cenę.
  • #22 21879592
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Ja generalnie wczoraj godzinę czekałem i stacje ładowały się w nieskończoność, aby 748 załadowało i zamknąłem, bo to nieporozumienie. Wybrałem Łódź. Cóż..
  • #23 21879832
    bizmut1996
    Poziom 5  
    >>21879592 Cześć,

Byłem świadom tej bolączki, więc dzisiaj wszystko naprawiłem. Wejdź na stronę i odśwież ją klikając ctrl + shift + f5, ewentualnie usuń pliki cookie strony i załaduj ją ponownie - stacje wczytują się od razu bez zbędnych opóźnień :)
  • #24 21879877
    Brivido
    Poziom 34  
    U mnie nie działa lokalizacja, zawsze wybiera Warszawę z automatu.
    W wyszukiwarce za dużo różnych śmieci, trzeba wpisać całe miasto by znalazło, no chyba, że tak to ma działać, że wyszukuje wszystkie obszary/nazwy. Może by zapisywać domyślą lokalizację po ciastkach albo coś?
  • #25 21879892
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Sprawdź czy przeglądarka ma uprawnienia do lokalizacji, jeśli nie to automatycznie mapy będą startowały od Warszawy.
    Jeśli chodzi o wyszukiwarkę - tak to ma działać, wcześniej było mocno ograniczone i dużo ludzi narzekało, że nie ma ich miejscowości.

Zachęcam również do stworzenia profilu kierowcy na stronie :) Nie wymaga to żadnej rejestracji ani podawania danych :)
  • REKLAMA
  • #26 21879954
    Brivido
    Poziom 34  
    Uprawnienia daje. Inne strony z testem geolokalizacji działają. A co do cen to może właściciele stacji sobie robią (anty)reklamę? Jedna z nich widzę wczoraj podawane było 5.5, dzisiaj w południe już normalnie, a teraz znowu taniej niż w rzeczywistości. Podjechałem też pod inną i ceny również normalne w stosunku do strony :)

Ogólnie pomysł zacny, ale rzeczywistość weryfikuje.

Dodano po 11 [minuty]:

Jak się robi profil kierowcy? Logowanie tylko administratora widzę, a 3 kreskowy przycisk nie klika się. Można by też zrobić opisy po najechaniu na te przyciski wszystkie dotyczące motywu.
  • #27 21880011
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Na telefonie musisz kliknąć 3 kreski i w menu po lewej na górze masz "Utwórz profil kierowcy" - jeśli nie ma to usuń cookiesy strony i załaduj ją ponownie, wtedy się pojawi :)
    Na komputerze analogicznie, tylko nie musisz klikać w trzy kreski po prawej stronie, możliwość założenia profilu kierowcy znajduje się w menu na górze po lewej stronie :)

Jeśli chodzi o różnicę cen na stacjach i stronie - ceny są aktualizowane przez społeczność, jeśli coś się nie zgadza to najlepiej wrzucić ceny na stronę :)

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

>>21879954 poprawiłem to o czym mówiłeś :) Teraz profil kierowcy jest lepiej widoczny, po najechaniu na opcje np. zmiany widoku map widać opis itd. :)
    Stacje można dodać do ulibionych, tak samo dodałem opcję szybkiego udostępniania na telefonie/PC :)
  • #28 21880186
    Brivido
    Poziom 34  
    To chyba coś u mnie nie działa. Czy ta lista aktualizacji z lewej strony może być tylko dla aktualnego widoku? Czy po kliknięciu na stacje czy można tam dodać datę/godzinę ostatniej aktualizacji? Zrobić jakąś krótką ocenę +/- cen. Czy te aktualizacje będą przypisane do profilu kierowcy? Wrzucisz jakiś skrin strony gdzie to jest?
  • #29 21880254
    bizmut1996
    Poziom 5  
    Usuń pliki cookies strony i odśwież ją wciskając ctrl + shift + r, wtedy pobierze ci się najnowsza wersja strony.

Jeśli chodzi o listę aktualizacji to pokazuje ona aktualizacje z całej PL, ale jak nie masz jej wczytanej na mapie to jej nie zobaczysz ani do niej nie przejdziesz.

Data aktualizacji jest na każdej stacji, trzeba tylko kliknąć na jej znacznik na mapie :)
  • #30 21880806
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    gulson napisał:
    Można dodać też funkcje awarie indistrybutora, może się niedługo przydać.

Oraz 'paliwa brak do odwołania' ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy serwisu PaliwoMapa.pl, czyli mapy stacji paliw i ładowarek EV w Polsce z wyszukiwaniem najtańszego paliwa, filtrami po sieciach, lokalizacji, cenie i operatorze oraz społecznościową aktualizacją cen z moderacją. Użytkownicy zgłaszali liczne problemy z wiarygodnością danych: nieistniejące lub zamknięte stacje pobierane z OpenStreetMap, błędne przypisanie rodzajów paliw, nieaktualne lub losowe ceny, duplikaty oraz problemy z geolokalizacją i wydajnością ładowania mapy. W odpowiedzi wprowadzano kolejne poprawki i funkcje: zgłaszanie nieczynnych i zamkniętych stacji, oznaczanie braku paliwa, instalację PWA, profil kierowcy bez rejestracji, ulubione stacje, udostępnianie linków, ranking i odznaki, średnie ceny paliw, historię cen z ostatnich 30 dni, najniższą cenę z okresu, powiadomienia o spadkach cen, oznaczenie świeżych danych, automatyczne aktualizacje dla wybranych stacji, OCR do skanowania cen z pylonu oraz integrację wszystkich ładowarek EV w Polsce. W rozmowie wielokrotnie podkreślano konieczność ręcznej weryfikacji cen i aktualizacji cookies/przeglądarki przy problemach z wyświetlaniem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA