logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik do zabudowy bez wtyczki - gniazdko czy podłączenie na stałe?

kbi1101 02 Kwi 2026 20:21 741 9
  • #1 21876286
    kbi1101
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam Was wszystkich.
    Mam pewną zagwozdkę, wymieniłem piekarnik (pod zabudowę) na nowy i przyszedł bez wtyczki. Kupiłem wtyczkę i podłączałem tak, jak był stary zrobiony (wtyczka do gniazdka). Stary piekarnik montował mi elektryk. Podłączyłem normalnie wtyczkę jak wcześniej był zrobiony stary, ale w instrukcji przeczytałem, że jeżeli producent dał bez wtyczki, to znaczy, że trzeba bezpośrednio pod instalację podłączyć. Ściągnąłem puszkę, gdzie podłączona jest indukcja, oraz wyprowadzone jest gniazdko. Pytanie moje brzmi, czy mogę faktycznie na tej wtyczce w gniazdku mieć podłączone, czy mam odłączyć to gniazdko i podłączyć bezpośrednio do instalacji ten piekarnik? Jeśli tak, to czy dobrze myślę, że po prostu na miejsce kabli od gniazdka podłączyć piekarnik? Załączam zdjęcia.
    Otwarta puszka elektryczna w ścianie z listwą zaciskową i kilkoma przewodami z czarną izolacją
    Otwarta puszka elektryczna w ścianie z listwą zaciskową i dwoma czarnymi przewodami
    Otwarta puszka elektryczna z listwą zaciskową i przewodami oraz białe gniazdo z wpiętą wtyczką
    Strona instrukcji po polsku z ostrzeżeniami elektrycznymi, z podświetlonym na żółto fragmentem.
  • Pomocny post
    #2 21876318
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Podłączenie piekarnika przez wtyczkę, a prosto do instalacji nie powinno nic zmieniać. Teoretycznie przy mocy do 3,6 kW standardowe gniazdo 16 A powinno wytrzymać.
    Skoro instrukcja nakazuje podłączenie bezpośrednie, to w razie jakiejkolwiek awarii (np. upalenia modułu) serwis może odrzucić reklamację z powodu niefachowego montażu.
    Pozdrawiam
  • #3 21876375
    kbi1101
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Czyli po prostu podłączyć piekarnik identycznie jak gniazdko jest podłączone, tak?

W kolejności od lewej. Najpierw fazę do pomarańczowej kostki, uziemienie i neutralny?

Niby prosta rzecz, ale wolę się upewnić. Dzięki za pomoc rowenta pozdrawiamy
  • Pomocny post
    #4 21876379
    pawelprzemyslanski05
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Tak, dokładnie - podłączasz piekarnik bezpośrednio w te same punkty, do których doprowadzone jest zasilanie gniazdka.
    ​Jeśli w puszce masz kostki, to po prostu wpinasz przewody kolorami.
  • #6 21876846
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    pawelprzemyslanski05 napisał:

​Jeśli w puszce masz kostki, to po prostu wpinasz przewody kolorami.

A pomyślałeś co będzie, jak kolorystyka jest nieprawidłowa, bo robił ją „pan Kazio”?
    Do podłączenia indukcji należy zidentyfikować w puszce trzy przewody - L, N oraz PE i podłączyć je zgodnie z instrukcją producenta płyty
    .
  • #7 21876973
    elukam
    Poziom 18  
    Ocena: 179
    Jeśli sprzęt był bez wtyczki, to zamiana L i N miejscami może robić różnicę. I dlatego między innymi nie należy zakładać wtyczki. Wtyczka i gniazdko to także po drodze dodatkowe styki PRZECIĘTNEJ JAKOŚCI.
    Dla odmiany ja raczej (po sprawdzeniu, że sprzęt sprawny) obcinam wtyczki w takich urządzeniach i łączę bezpośrednio na zaciski. I bynajmniej nie przez jakieś wago-srago sprężynujące ;)
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #8 21877176
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Szanowni Panie autorze. Jeśli jak byk pisze w instrukcji że mam być podłączony na stałe, to trzeba się tego trzymać i nie kombinować. Ta puszka zasila piekarnik i płytę grzewczą ?
  • #9 21877213
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1872
    kbi1101 napisał:
    Jeśli tak, to czy dobrze myślę, że po prostu na miejsce kabli od gniazdka podłączyć piekarnik

Kwestia czy zrobisz to fachowo. Czy na przykład przewód piekarnika jest zakończony tulejkami a jeśli nie to czy masz odpowiednie tulejki i zaciskarkę do nich.
    Piekarnik to jednak dość spory pobór prądu i wszelkie niechlujnie zrobione połączenia po czasie lubią się mścić.

No i jeszcze jest taka sprawa, że jeśli będzie konieczna naprawa piekarnika na gwarancji to i tak musisz się wykazać dokumentem podbitym przez elektryka z uprawnieniami. Skoro piekarnik był bez wtyczki i wymagał bezpośredniego podłączenia do instalacji. Sprawdź czy nie masz takiego zapisu w warunkach gwarancji tego piekarnika.
  • #10 21877267
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 854
    Mam taki piekarnik, co ma wtyczkę fabrycznie 16A.
    Gniazdo też 16A. Instrukcja mówi, że można zmienić przewód na 3×2.5mm² (do 1.5m długości) i podłączyć na stałe.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana piekarnika do zabudowy na nowy model bez fabrycznej wtyczki wywołała wątpliwości dotyczące sposobu podłączenia urządzenia do instalacji elektrycznej. Pytanie dotyczyło, czy można podłączyć piekarnik przez standardowe gniazdko z wtyczką, tak jak było to w przypadku starego piekarnika, czy też należy wykonać podłączenie stałe bezpośrednio do instalacji elektrycznej, zgodnie z zaleceniami producenta. W dyskusji podkreślono, że brak wtyczki w nowym piekarniku często oznacza konieczność podłączenia na stałe, co wymaga odłączenia istniejącego gniazdka i podłączenia przewodów bezpośrednio do instalacji. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania odpowiednich norm bezpieczeństwa, stosowania odpowiednich przekrojów przewodów oraz zabezpieczeń nadprądowych. Podłączanie piekarnika przez gniazdko może być dopuszczalne, jeśli instalacja jest przystosowana i producent nie wyklucza takiego sposobu, jednak w przypadku braku wtyczki i instrukcji wskazującej na podłączenie stałe, należy zastosować się do tych wytycznych. Wskazano również, że podłączenie na stałe powinno być wykonane przez wykwalifikowanego elektryka, aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA