logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie piekarnika Bosch HBG5780S6/81 - przewód vs wtyczka

pepexy 12 Sty 2024 09:41 2349 22
  • #1 20904840
    pepexy
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    mam pytanie dotyczące podłączenia piekarnika.

Dotychczas piekarnik miałem podłączony przewodem do puszki zasilanej prądem trójfazowym - podłączenie pod jedną fazę, dwie pozostałe wykorzystywane na podłączenie płyty indukcyjnej. Schemat taki:
    Schemat połączenia elektrycznego dla urządzeń zasilanych prądem trójfazowym.

Podłączenie wygląda tak:
    a) przewód R płyty podłączony do 1 fazy,
    b) przewód S płyty podłączony do 2 fazy,
    d) przewody N i T płyty podłączone razem do neutralnego,
    e) przewód E płyty do ochronnego,
    f) przewód zasilający piekarnika do 3 fazy,
    g) przewód neutralny piekarnika do tego samego gniazda neutralnego co przewody N i T płyty (czyli w sumie to wszystko jest połączone razem),
    h) przewód ochronny piekarnika razem z przewodem E.
    Czyli klasyka.

Zakupiłem nowy piekarnik (HBG5780S6/81) i on ma zwykłą wtyczkę (przewód nr 00576616; poglądowo: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/HEZG0AS00#/Togglebox=manuals/).
    Pisałem na serwis, czy można piekarnik podłączyć przewodem bez wtyczki i serwis odpisał, że obecnie każdy sprzęt Bosch jest podłączany pod gniazdko. Ja natomiast znalazłem właściwy przewód (potwierdzane u sprzedawcy) 00754544 (poglądowo: https://www.bosch-home.pl/sklep/00754544 ) do podłączenia bez wtyczki.

I teraz moje pytanie - jaki może być powód, że serwis wskazuje tylko do podłączenia wtyczką? Czy poza "ułatwieniem" klientom może być jeszcze jakiś inny powód? Przecież, czy wtyczka, czy przewód efekt jest taki sam - podłączanie pod jedną fazę z uziemieniem. Czy myślicie, że można próbować podłączyć piekarnik klasycznie, tj. bez wtyczki?

e: dodane linki poglądowe
  • #2 20904889
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Producent daje przewody z wtyczką i serwis nie chce tego negować.
    Nie ma różnicy czy podłączysz piekarnik poprzez wtyczkę czy kostkę.
    Myślę, że chcą ułatwić ludziom życie bo przecież nie każdy zna się na elektryce.
    Jeśli pasuje Ci podłączenie bez wtyczki to tak zrób. Pamiętaj, że przekroje muszą być identyczne.
  • Pomocny post
    #3 20904896
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    pepexy napisał:
    jaki może być powód, że serwis wskazuje tylko do podłączenia wtyczką? Czy poza "ułatwieniem" klientom może być jeszcze jakiś inny powód?
    Nie ma chyba innego powodu niż właśnie ułatwienie podłączenia piekarnika przez klienta. W takiej sytuacji klient nie musi wzywać elektryka do podłączenia piekarnika bo sam może podłączyć piekarnik do gniazdka (wiedząc że ma prawidłowo wykonaną instalację elektryczna).
    W twoim przypadku to problem jest chyba taki że nie posiadasz oddzielnego obwodu zasilania dla tego piekarnika.
    A co powiedział serwis na temat gwarancji, jak zmienisz przewód?
  • #4 20904920
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Urządzenie z wtyczką jest certyfikowane i dopuszczane do użytku. W momencie zmian konstrukcyjnych i ingerenci w układ zasilający, producent może odmówić naprawy powołując się na ingerencję w układ zasilania. Pozostaje też kwestia bezpieczeństwa. Urządzenie z certyfikacją z wtyczką, daje nam pewność że po podłączeniu do gniazdka urządzenie jest odpowiednio podłączone i zabezpieczone. Przy braku wtyczki montaż powinna wykonać osoba z uprawnieniami z odpowiednim wpisem do karty gwarancyjnej.
  • #5 20904933
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    W przypadku płyt indukcyjnych gdzie podłączenie jest bez wtyczki, w instrukcjach bywa napisane, że musi je wykonać wykwalifikowana, uprawniona osoba która później podpisze montaż w gwarancji.
  • #6 20904941
    pepexy
    Poziom 4  
    ta_tar napisał:
    W twoim przypadku to problem jest chyba taki że nie posiadasz oddzielnego obwodu zasilania dla tego piekarnika.

Mam kawałek dalej gniazdko na instalacji zabezpieczonej bezpiecznikiem b16, pod które podłączona jest już zmywarka i istnieje możliwość podłączenie piekarnika wtyczką (mam w planach dopytywać szczegółowo o to, czy to gniazdko pociągnie, jak się rozstrzygnie ostatecznie, że nie mogę podłączyć bezwtyczkowo). Problemem jest to, że i tak muszę kupić nowy przewód- w zestawie jest 1,2 metra, a ja mam odległość min 1,5 metra, a nie chcę posiłkować się przedłużaczami, bo jakoś w takiej sytuacji nie mam zaufania. Dlatego wolałbym podłączyć "po staremu", bo i puszka blisko i wszystko jest gotowe.

ta_tar napisał:
    A co powiedział serwis na temat gwarancji, jak zmienisz przewód?

no właśnie serwis odpisał mi: "wszystkie nasze sprzęt są do podłączenia pod zwykłe gniazdko i nie ma możliwość tego przerobienia". Dopytałem ich dlaczego i, że mają dostępny przecież przewód bez wtyczki, itp. i cisza.

Dodano po 7 [minuty]:

kaz69 napisał:
    Urządzenie z wtyczką jest certyfikowane i dopuszczane do użytku. W momencie zmian konstrukcyjnych i ingerenci w układ zasilający, producent może odmówić naprawy powołując się na ingerencję w układ zasilania. Pozostaje też kwestia bezpieczeństwa. Urządzenie z certyfikacją z wtyczką, daje nam pewność że po podłączeniu do gniazdka urządzenie jest odpowiednio podłączone i zabezpieczone. Przy braku wtyczki montaż powinna wykonać osoba z uprawnieniami z odpowiednim wpisem do karty gwarancyjnej.

No właśnie, gdyby przewód na stałe był zamontowany do urządzenia nie byłoby wątpliwości - jest jak jest i podłącza się wtyczką, albo ją ewentualnie odcina ;) Tutaj natomiast przewód jest odłączany i można nabyć zamiennik na stronie producenta i podłączyć inny (na wklejonych linkach to widać). Stąd moje wątpliwości, dlaczego serwis się wzbrania.

Tutaj faktycznie może być problem z gwarancją, bo pewnie nie ma miejsca na jej podbicie (jeszcze nie wiem, bo piekarnik nierozpakowany, bo nie wiem, co robić).
  • #7 20904959
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    pepexy napisał:
    g) przewód neutralny piekarnika do tego samego gniazda neutralnego co przewody N i T płyty (czyli w sumie to wszystko jest połączone razem),
    Czyli klasyka.

A nie prościej od tego złącza poprowadzić przewód 3x2,5 mm2 zakończony gniazdem?
  • #8 20904961
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Jeżeli serwis neguje przewód zasilający bez wtyczki, to nie prościej zamontować na przewodach gniazdko 230V natynkowe hermetyczne?
  • #9 20904967
    pepexy
    Poziom 4  
    marcin94531 napisał:
    Pamiętaj, że przekroje muszą być identyczne.

Właśnie dlatego też m.in. pytam - co tutaj może być problemem i jak to sprawdzić? Na stronie tego nie podają, ale na www, jak podaję oznaczenie mojego piekarnika to wyskakuje, że działa. Potwierdził też to sprzedawca w jednym ze sklepów internetowych.

Dodano po 15 [minuty]:

Tomek.K. napisał:

A nie prościej od tego złącza poprowadzić przewód 3x2,5 mm2 zakończony gniazdem?

nikusert napisał:
    Jeżeli serwis neguje przewód zasilający bez wtyczki, to nie prościej zamontować na przewodach gniazdko 230V natynkowe hermetyczne?

Jest to jakiś wariant, nawet rozważany :), ale to jednak większa zabawa, niż kupno przewodu. Ten przewód podłącza się do piekarnika, jak kabel do komputera - daję obraz poglądowo. Ze wszystkich opcji ta wydaje się najprostsza.
    Podłączenie piekarnika Bosch HBG5780S6/81 - przewód vs wtyczka
  • #10 20905006
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Tomek.K. napisał:
    pepexy napisał:
    Czyli klasyka.

I będzie to poprawne czy będzie to kolejny klasyk o którym piasł pytający?

Ten klasyk o którym pisał pytający w pierwszym poście to faktycznie jest klasyk ale wśród amatorów.
  • #11 20905079
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Jeżeli podłączysz piekarnik przewodem bez wtyczki(sam wykonasz poprawnie), to w razie usterki, serwis może nie uznać Tobie gwarancji.
  • #12 20905094
    marcin94531
    Poziom 22  
    Może nie uznać gwarancji ale jeśli odeśle piekarnik z dołączonyn pierwotnie kablem to serwis nie wie co tam się do końca działo :)
    Oczywiście wiem, że to naciąganie producenta ale niestety ludzie robią różne przekręty.
  • Pomocny post
    #13 20905103
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Jeżeli kabel jest zakończony wtyczką umożliwiającą odłączenie od urządzenia to można odłączyć i podłączyć kabel bez wtyczki. Podłączyć do zasilania zgodnie ze sztuką. W przypadku problemów podłączamy kabel z wtyczką i serwisujemy.
  • #14 20905272
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    marcin94531 napisał:
    Może nie uznać gwarancji ale jeśli odeśle piekarnik z dołączonyn pierwotnie kablem to serwis nie wie co tam się do końca działo

Zazwyczaj to serwis przyjeżdża do naprawy, bo piekarnik jest jednak dużym urządzeniem.

Ktoś_tam napisał:
    Ten klasyk o którym pisał pytający w pierwszym poście to faktycznie jest klasyk ale wśród amatorów.

Nie chcę się sprzeczać, bo takie instalacje i podłączenia są w wielu domach/mieszkaniach. Rozumiem, że skoro piekarnik ma wtyczkę, to niezależny obwód, ale czym się różni od strony technicznej podłączony piekarnik na stałe od tego na wtyczkę do obwodu trójfazowego. Wspólnym N? Przecież wspólny N jest w rozdzielnicy, więc gdy miałoby dojść do jego przerwy w tym miejscu lub gdzieś przed rozdzielnicą, efekt będzie ten sam. Ze względu na funkcjonalność można użyć zabezpieczenia 2P do indukcji, a do piekarnika 1P.
  • #15 20905323
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    marcin94531 napisał:
    Oczywiście wiem, że to naciąganie producenta ale niestety ludzie robią różne przekręty.
    Wcale nie jest naciaganie !
    Bo autor chce piekarnik podłączyć do WLZ gdzie jest 400V AC i 230V AC.
  • #17 20905381
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Nie, to tylko jedno z wielu, aczkolwiek rzadko spotykanych rozwiązań, co wcale nie oznacza, że jest niezgodne z przepisami, ale to też może być kontrowersyjne, bo obwód 3 fazowy powinien mieć zabezpieczenie 3P, tylko że ono ma sens dla odbiorników 3 fazowych, a w tym przypadku indukcja jest zasilana z 2 faz, a piekarnik z 1. Autor powinien mieć osobny obwód gniazdowy do piekarnika i tyle, tylko że brakuje mu 0,5 m do najbliższego gniazdka, a do tego jest ono używane do zmywarki,. Poza tym nie chce prowadzić kolejnego obwodu od rozdzielnicy. Porady uzyskał i zrobi jak zechce.
  • #18 20905399
    pepexy
    Poziom 4  
    Takich porad o amatorach, bez konstruktywnej informacji nawet nie biorę pod uwagę, bo nic z nich dla amatora, jak ja nie wynika.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę. Gdybym jednak chciał podłączyć piekarnik pod gniazdko, pod które podłączona jest zmywarka (spi50e35eu), to czy może się coś dziać, czy będzie ok? Co do zasady zmywarka jest używana po piekarniku, a nie razem :), ale różnie bywa. Obwód zabezpieczony jest bezpiecznikiem B16.
  • Pomocny post
    #19 20905407
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    pepexy napisał:
    Co do zasady zmywarka jest używana po piekarniku, a nie razem

Jeżeli urządzenia nie będą używane jednocześnie, to nic nie powinno się wydarzyć.
  • Pomocny post
    #20 20905414
    marcin94531
    Poziom 22  
    Tabela z danymi technicznymi dotycząca mocy przyłączeniowej, natężenia i napięcia.
    trochę ten piekarnik pobiera w szczytowych momentach :)
    Jeśli będą używane pojedyńczo to nic się nie stanie. Jednak czy nie lepiej wydzielić oddzielne gniazdo do piekarnika ze starego przyłącza ? Ktoś już o tym wspomniał.

Dodano po 1 [minuty]:

Ty może będziesz pamiętał, żeby nie używać razem ze zmywarką. Jednak jeśli ktoś tego nie będzie pamiętał to może się niepotrzebnie zdenerowować.
  • #21 20905436
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    pepexy napisał:
    Takich porad o amatorach, bez konstruktywnej informacji nawet nie biorę pod uwagę, bo nic z nich nie wynika.

To się spytam konstruktywne. Czemu w kuchni nie ma wydzielonego obwodu do piekarnika? Takiego obwodu wg dobrej sztuki elektrycznej zgodnego z normami i przepisami? Przeciez jak jest położona "siła" z wydzielonym N i PE do kuchni to ta instalacja nie może być aż tak zabytkowa. Piekarniki elektryczne od kilku dziesięcioleci istnieją. Czemu zamiast tego są zrobione klasyczne błędy. Mało tego, otrzymujesz klasyczne porady amatorów i bierzesz je za dobrą monetę.
    Dam tobie konstukrywną poradę. Poczytaj sobie co to jest obwód elektryczny, czym się charakteryzuje i zrozumiesz co mam na myśli pisząc o klasycznych błędach. Czyli daje wędkę nie rybę. Nie musisz dziękować za pomoc.
    Wcale się nie zdziwię jak kolejnym klasykiem jest to że się nie znasz na elektryce a w niej grzebiesz.
  • #22 20911260
    pepexy
    Poziom 4  
    Odpowiedź od autoryzowanego serwisu: "Można zamówić przewód nr 00754544, montaż musi się odbyć przez osobę z uprawnieniami" i dalej: "Druga opcja jest do wykonania przez elektryka, to montaż gniazda natynkowego, które zostanie zasilone z instalacji trójfazowej i podłączenie piekarnika poprzez wtyczkę na oryginalnym przewodzie."

Chyba czytali nasze dyskusje :)

To chyba załatwia sprawę. Przewód zamówiony.
  • #23 20933249
    pepexy
    Poziom 4  
    Przewód zakupiony i podłączony. Wszystko działa, jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia piekarnika Bosch HBG5780S6/81, który posiada wtyczkę, do instalacji elektrycznej zasilanej prądem trójfazowym. Użytkownik zastanawia się, czy można podłączyć piekarnik bezpośrednio do gniazdka, co może wpłynąć na gwarancję. Uczestnicy forum podkreślają, że producent dopuszcza podłączenie zarówno przez wtyczkę, jak i przewód, jednak zmiana przewodu na stałe może skutkować utratą gwarancji. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiedniego obwodu zasilania oraz na kwestie bezpieczeństwa związane z podłączeniem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zamówienie przewodu, który umożliwia podłączenie piekarnika zgodnie z zaleceniami serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA