logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32 3.3V->5V: buzzer, FAN, diody, 9 OE SN74AHCT125 i grzybek OK?

umbracoda 03 Kwi 2026 16:48 270 3
REKLAMA
  • #1 21876803
    umbracoda
    Poziom 3  
    1. Tutaj chodzi o to, żeby sterować buzzerem pasywnym (5 V) za pomocą ESP32 (jak wiadomo, ma stan logiczny 3,3 V). Czy połączenie jest prawidłowe?

Fragment schematu: buzzer 5 V sterowany tranzystorem MOSFET BS170 z rezystorami 10 k i 330 Ω

2. Tutaj podobnie, tylko chodzi o sterowanie wentylatorem 5 V (obrotami). Pin FAN idzie do ESP, a po lewej mamy wtyczkę, do której wpinam wentylator.

Schemat sterowania wentylatorem 5 V MOSFET-em IRLZ44N z diodą 1N5819 i rezystorami 10 kΩ oraz 1 kΩ

3. Tutaj chodzi o sterowanie diodami - diody są na 5 V, ESP znów ma 3,3 V, więc muszę podnieść stan logiczny za pomocą SN74AHCT1G125DCKR. Proszę sprawdzić, czy dobrze podłączyłem.

Fragment schematu: bufor SN74AHCT1G125 i trzy diody WS2812B z kondensatorami oraz zasilaniem 5 V

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Od tego już boli mnie głowa, bo nie wiem, jak to ugryźć - potrzebuję 9 stanów logicznych zamienić z 3,3 V na 5 V. SN74AHCT125N działa na LOW, więc pomysł był taki, żeby podpiąć wszystkie OE (czyli 9 OE) pod jeden pin ESP32 i nim sterować HIGH lub LOW. Ale tak sobie myślę, że podczas włączania czy resetu mogą występować na tym pinie różne stany, więc trzeba to jakoś zabezpieczyć.

Dodatkowo:

Chcę zrobić zabezpieczenie „grzybkiem”. Mam na nim dwie niezależne linie. Chciałbym zabezpieczenie sprzętowe i programowe, czyli:
    - jedna linia do ESP (np. GND -> pin), żebym programowo wiedział, kiedy grzybek jest wciśnięty i mógł wyłączyć OE,
    - druga linia jako zabezpieczenie sprzętowe - na wypadek, gdyby ESP z jakiegoś powodu nie zadziałał, chcę fizycznie odłączyć OE (czyli wymusić HIGH na pinie OE).

Schemat z trzema układami SN74AHCT125N z kondensatorami 100 nF i liniami DRIVERS_OE oraz sygnałami ESP
  • REKLAMA
  • #2 21876842
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    ad 1 dodaj pullup lub zbuduj push-pull.
    ad 2 ma szansę działać, ale ja bym zwiększył R1, ogólnie przy 3,3V to nie ma czym szastać i nie chcesz tracić za wiele napięcia.
    ad 3. jak chcesz sterować diodami, a nie z nich czytać, to na logikę sygnał powinien wchodzić na IN
    ad 4. grzybki najlepiej robi się na przekaźnikach (stycznikach) czyli jak go wciśniesz to odcinasz zasilanie urządzeń, a nie jakieś sygnały sterujące bramek.
  • REKLAMA
  • #4 21876862
    umbracoda
    Poziom 3  
    >>21876842 od odcięcia całkowicie prądu mam innego grzybka, a tu koniecznie musi być tak, jak opisałem>>21876842

do odłączenia całkowicie zasilania mam innego grzyba

a ten ma być do tego, co opisałem
REKLAMA