Dzień dobry. Mam problem z moim Megane III 1.6, benzyna, Grandtour 2014 (wersja z elektrycznym hamulcem postojowym). Problem polega na tym, że bardzo grzeje się tylne, prawe koło. Zmieniane są z przodu i z tyłu tarcze, klocki, płyn hamulcowy. Podczas wymiany konserwacje przeszły też zaciski - tłoczki, prowadnice... Wszystko działa płynnie i lekko. Na początku pomyślałem, że zapiekł się zacisk. Mechanik rozebrał zacisk jeszcze raz i posprawdzał. Okazało się, że zacisk działał płynnie i wszystko z nim ok. Dla pewności wymienił tarcze - w tym modelu zespoloną z łożyskiem (na nie padło podejrzenie) - na drugi, nowy komplet. Założył też nowy przewód hamulcowy. Nie pomogło. Pozostałe koła są zimne, a to gorące. Hamulce zostały ponownie rozebrane (tym razem na całej osi) i przetestowane na SKP - wykazały równomierną siłę hamowania. Przejechałem jakieś 20 km i koło było letnie. Już myślałem, że może będzie dobrze. Wsiadłem w dłuższą trasę i koło jak się grzało, tak się grzało nadal. Pozostałe były zimne. Dla testu został zamontowany nowy zacisk. Nie pomogło. Tarcza jest gorąca po przejechaniu nawet 5 km. Sprawdzałem ręką i temperatura jest generowana od strony tłoczka - w tym sensie, że tam tarcza jest bardziej gorąca i temperatura rozchodzi się dalej na łożysko, śruby, felgę - także temperatura ewidentnie nie pochodzi od łożyska. Dodam, że auto stacza się z wzniesień, nie czuć, by hamowało nierównomiernie. Podnosiłem je na lewarku i koła się kręcą. Jest tam jakiś opór, ale w mojej ocenie to takie akceptowalne ocieranie tarczy o klocki. Według mnie cała prawa strona kręci się trochę ciężej od lewej, ale to jest takie... trudno powiedzieć, czy istotne. Tarcza potrafi zagrzać się nawet wtedy, gdy w ogóle nie naciskam na hamulec. Nawet wtedy staje się tak gorąca, że nie da się jej dotknąć. Czyżby to była wina pompy ABS? Na nią padło teraz podejrzenie. Tylko, czy grzałoby się wtedy tylko jedno koło? Model pompy w moim aucie to 95CT2AAY2. Nie mam żadnych błędów na desce rozdzielczej, żadnej palącej się kontrolki ABS, ESP. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł i mógł coś podpowiedzieć, to z góry dziękuję. Mnie się już po prostu kończą pomysły.