logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane III Grandtour 1.6 2014 - grzeje się tylne prawe koło, ABS?

zdun2a 08 Kwi 2026 03:01 354 8
REKLAMA
  • #1 21879484
    zdun2a
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Mam problem z moim Megane III 1.6, benzyna, Grandtour 2014 (wersja z elektrycznym hamulcem postojowym). Problem polega na tym, że bardzo grzeje się tylne, prawe koło. Zmieniane są z przodu i z tyłu tarcze, klocki, płyn hamulcowy. Podczas wymiany konserwacje przeszły też zaciski - tłoczki, prowadnice... Wszystko działa płynnie i lekko. Na początku pomyślałem, że zapiekł się zacisk. Mechanik rozebrał zacisk jeszcze raz i posprawdzał. Okazało się, że zacisk działał płynnie i wszystko z nim ok. Dla pewności wymienił tarcze - w tym modelu zespoloną z łożyskiem (na nie padło podejrzenie) - na drugi, nowy komplet. Założył też nowy przewód hamulcowy. Nie pomogło. Pozostałe koła są zimne, a to gorące. Hamulce zostały ponownie rozebrane (tym razem na całej osi) i przetestowane na SKP - wykazały równomierną siłę hamowania. Przejechałem jakieś 20 km i koło było letnie. Już myślałem, że może będzie dobrze. Wsiadłem w dłuższą trasę i koło jak się grzało, tak się grzało nadal. Pozostałe były zimne. Dla testu został zamontowany nowy zacisk. Nie pomogło. Tarcza jest gorąca po przejechaniu nawet 5 km. Sprawdzałem ręką i temperatura jest generowana od strony tłoczka - w tym sensie, że tam tarcza jest bardziej gorąca i temperatura rozchodzi się dalej na łożysko, śruby, felgę - także temperatura ewidentnie nie pochodzi od łożyska. Dodam, że auto stacza się z wzniesień, nie czuć, by hamowało nierównomiernie. Podnosiłem je na lewarku i koła się kręcą. Jest tam jakiś opór, ale w mojej ocenie to takie akceptowalne ocieranie tarczy o klocki. Według mnie cała prawa strona kręci się trochę ciężej od lewej, ale to jest takie... trudno powiedzieć, czy istotne. Tarcza potrafi zagrzać się nawet wtedy, gdy w ogóle nie naciskam na hamulec. Nawet wtedy staje się tak gorąca, że nie da się jej dotknąć. Czyżby to była wina pompy ABS? Na nią padło teraz podejrzenie. Tylko, czy grzałoby się wtedy tylko jedno koło? Model pompy w moim aucie to 95CT2AAY2. Nie mam żadnych błędów na desce rozdzielczej, żadnej palącej się kontrolki ABS, ESP. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł i mógł coś podpowiedzieć, to z góry dziękuję. Mnie się już po prostu kończą pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 21879492
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1111
    Może koledze nie spodoba się odpowiedź- ile kosztowała do tej pory naprawa?
    Jak policzyć części to taniej oddać do mechanika i by jeździło.
  • REKLAMA
  • #3 21879539
    zdun2a
    Poziom 11  
    Tak jak wspomniałem we wpisie, pracami zajmował się mechanik. W zasadzie to dwa warsztaty, bo raz przebywałem poza domem i poprosiłem okoliczny warsztat, by zajrzał do zacisku - dlatego, że się grzał i bałem się trochę jechać z powrotem. Finalnie po powrocie na tarczy wylądował stary zacisk (nowy dostałem na testy), a stary okazał się sprawny. Mój mechanik sugeruje pompę ABS. Zastanawiam się tylko, czy ta pompa, o której wspomniałem wyżej, może powodować takie dziwne objawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21879570
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3576
    Tak, może. Blok hydrauliczny może powodować taki problem, tam są bardzo cienkie kanaliki które potrafią się zatkać i nie pozwolić na swobodny przepływ płynu hamulcowego z zacisku do zbiorniczka pompy, ale taki problem może powodować również elastyczny przewód hamulcowy, który wewnątrz się rozwarstwia i działa jak zawór jednokierunkowy.
  • REKLAMA
  • #5 21879575
    zdun2a
    Poziom 11  
    No to chyba zostaje już tylko pompa ABS, bo przewód też był zmieniany. Zastanawiam się jeszcze, czy nie zmienić (ponownie) płynu hamulcowego. Może po przelaniu przez cały układ płynu te kanaliki w pompie by się udrożniły. W ostateczności zostałaby mi tylko wymiana lub regeneracja.
  • Pomocny post
    #6 21879823
    PeteYX
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Wyjmij bezpiecznik od ABSu i zrób jazdę testową.
  • #7 21879848
    zdun2a
    Poziom 11  
    Wyjmę i zobaczę. W ten sposób pewnie udałoby mi się ustalić, czy winna jest elektronika pompy ABS. Biorąc to na chłopski rozum, musiałbym pewnie najpierw odkręcić odpowietrznik na tym kole (przeprowadzić identyczną procedurę jak przy jego odpowietrzaniu) - upuścić obecne ciśnienie, by nie wywierało nacisku na tłoczek. Z ciekawości zobaczyć, jak kręci się koło zaraz po tym zabiegu. W kolejnym etapie musiałbym wyjąć bezpiecznik, przejechać się i skontrolować, czy tarcza jest gorąca. Jeśli tarcza byłaby gorąca, to wskazywałoby na hydraulikę pompy ABS, a jeśli zimna, to na uszkodzenie elektroniki pompy.
  • Pomocny post
    #8 21879865
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3576
    To nie jest wina elektroniki, gdyby tak było to sterownik zgłaszał by błąd.
    Miałem taki przypadek w C-maxie tylko tam po naciśnięciu hamulca blokowało koła LP i PT tak, że ciężko było ruszyć z miejsca po mocniejszym hamowaniu, ponieważ blokowało koła po przekątnej podejrzenie padło na pompę hamulcową, wymieniłem, do odpowietrzania układu użyłem napełniarki ciśnieniowej, która tłoczy do zbiorniczka płyn pod ciśnieniem 2bar. Nic ta wymiana nie dała, płyn pod ciśnieniem nie wypłukał bloku hydraulicznego abs (a wypuszczałem po ok 0,5l przez każdy odpowietrznik), musiałem zdemontować agregat abs/esp i wysłać do regeneracji
  • #9 21880087
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    PeteYX napisał:
    Wyjmij bezpiecznik od ABSu i zrób jazdę testową.

to nic nie da. tam jest usterka mechaniczna w bloku hydraulicznym, a nie w elektronice.
    Łatwo to wykluczyć. Jedź aż hamulce będą gorące, potem odkręć (poluzuj) przewód oznaczony HR na bloku hydraulicznym. jak siknie pod ciśnieniem płyn - blok zatkany.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane III Grandtour 1.6 z 2014 roku z elektrycznym hamulcem postojowym pojawił się problem z nadmiernym nagrzewaniem się tylnego prawego koła. Pomimo wymiany tarcz hamulcowych zespolonych z łożyskiem, klocków, przewodu hamulcowego oraz konserwacji zacisków (tłoczki, prowadnice), koło nadal się grzało. Mechanik potwierdził płynne działanie zacisku, a testy na stacji kontroli pojazdów wykazały równomierną siłę hamowania na osi. Po krótkiej jeździe koło było letnie, jednak podczas dłuższej trasy problem powracał. Wskazuje to na możliwe problemy z układem ABS lub innymi elementami układu hamulcowego, które mogą powodować ciągłe delikatne hamowanie lub blokowanie koła, mimo prawidłowej mechanicznej pracy zacisku i wymienionych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA