logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba 43QA4263DG - kończy się pamięć, Android miga i czarny ekran

kepers 08 Kwi 2026 21:38 270 10
REKLAMA
  • #1 21880095
    kepers
    Poziom 11  
    Witam
    posiadam telewizor Toshiba 43QA4263DG, córka zaczęła pobierać na dysk bajki i zapełniła pamięć. Po włączeniu pojawia się słynny komunikat z ikoną dysku " kończy się pamięć". Po uruchomieniu menu Androida pojawia się i znika - miga na przemian z czarnym ekranem. Próby wejścia w hard reset z przycisku pod telewizorem nie skutkują (jest tylko jeden przycisk), włączenie Androida w trybie awaryjnym poprzez przytrzymanie przycisku OK na pilocie też nie pomaga (wskakuje w tryb awaryjny, ale miga i brak sterowania), zmiana wejścia na np. HDMI, żeby wejść w menu, też sprawdzone. Od jakiegoś tygodnia z nim walczę, przejrzałem wszystkie fora nasze polskie i zagraniczne, jedyne, co mi przychodzi do głowy, to wrzucić nowy firmware poprzez USB, ale na stronie Toshiby nie ma dostępnych plików do pobrania.
    Dodam jeszcze, że po chwili "działania" normalnie włącza się wygaszacz ekranu, po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku na pilocie migawka powraca.
    Ma może ktoś jakieś pomysły?

Tabliczka znamionowa telewizora Toshiba z modelem 43QA4263DG i danymi zasilania

AI: Czy telewizor daje się choć na kilka-kilkanaście sekund normalnie obsłużyć - tzn. wejść w Ustawienia/Pamięć, listę aplikacji albo menedżer plików i coś usunąć, czy miga od razu po starcie i nie da się nic kliknąć?
    Różne opcje są dostępne po naciśnięciu kilka razy tego samego klawisza, ale w ułamku sekundy te opcje znikają
    AI: Możesz podać dokładne dane z tabliczki znamionowej/naklejki (pełny model, ewentualnie chassis/MB, wersję softu jeśli jest) oraz napisać, czy próbowałeś już procedury recovery/aktualizacji z USB według jakiejś konkretnej instrukcji?
    Zdjęcia z tabliczki są w załączniku, wszystkie próby recovery, reset factory, włączenia ustawień i wejścia w menu wypróbowane - zawiodły
  • REKLAMA
  • #2 21880120
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Witam,
    kepers napisał:
    córka zaczęła pobierać na dysk bajki...

na jaki dysk - zewnętrzny, podpięty do USB?
    To przed uruchomieniem TV wypnij dysk z USB.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21880221
    kepers
    Poziom 11  
    >>21880120 >>21880120 Może źle się określiłem. Nie na dysk, tym bardziej zewnętrzny, tylko na pamięć TV i w taki sposób zapełniła pamięć. Do TV aktualnie nie jest nic podpięte.
    Pozdr. MM
  • Pomocny post
    #4 21880222
    clubber84
    Poziom 39  
    A jaką aplikacją pobierała filmy na pamięć wewnętrzną?
  • REKLAMA
  • #5 21880228
    kepers
    Poziom 11  
    >>21880222 Najprawdopodobniej tivimate, bo to mam zainstalowane na wszystkich telewizorach do streamu. Ja tej opcji nie używam, bo wiem, jakiego rzędu to są wielkie pamięci, ale dziecko wiadomo... Była opcja, trzeba spróbować :D
    Jeżeli to jest ta płyta Vestela 17 MB185, to czytałem, że z nimi ogólnie ciężko. Jak jest potrzeba, to zdejmę obudowę i zobaczę

Edit: tv rozkrecony. płyta vestel 17mb185
    Toshiba 43QA4263DG - kończy się pamięć, Android miga i czarny ekran Toshiba 43QA4263DG - kończy się pamięć, Android miga i czarny ekran
  • Pomocny post
    #6 21880562
    clubber84
    Poziom 39  
    Nie jestem pewien, czy w serwisie naprawią, bo w TV jest pamięć współdzielona na system i pliki, więc raczej wymieniają płyty główne, ale TV pewnie jest po gwarancji i taki pobyt w serwisie będzie trochę kosztował.
    Płyty główne TV są już w fabrykach blokowane na możliwość programowania i odczytu danych z pamięci oraz mikroprocesorów po protokołach UART czy I2C, więc w warunkach domowych nic nie zdziałasz.
    Zapewne pamięć współdzielona została nadpisana danymi, których androidowy eksplorator plików już nie może odczytać, dlatego system nie uruchamia się.

Wg mnie, zakup nowego TV.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 21880784
    kepers
    Poziom 11  
    Po kilku próbach udało mi się dodzwonić do wsparcia Toshiba, który przekierował do Vestela. Napisałem do nich maila. Ogólnie usłyszałem, że nie ma problemu, żeby oni wysłali pliki do uruchomienia z USB po podaniu SN, bo to częste przypadki. Poczekam parę dni i zobaczymy, czy coś przyślą.
    Jak dla mnie dziwne rozwiązanie programowe, że sprzęt pozwala zabrać sobie praktycznie całą pamięć bez jakiejkolwiek blokady, aż do takiego stopnia, żeby się nie uruchomił, takie trochę niedopracowane systemowo.
    Poczekamy, zobaczymy. Dam znać, co uda się ustalić.
  • Pomocny post
    #8 21880814
    clubber84
    Poziom 39  
    Jak dla mnie, to dziwne jest to, że nie podłączyłeś zewnętrznego dysku po pierwszym fakcie nagrania audycji przez córkę.
    W TV pamięć jest malutka (zaledwie 4GB), więc dużo to tam się nie zmieści.

Pozdrawiam
  • #9 21882932
    kepers
    Poziom 11  
    Gdybym wiedział, to bym tak zrobił, ale to jest jej jako dodatkowy TV, więc dowiedziałem się po fakcie.
    Ogólnie sytuacja wygląda tak: serwis przysłał pliki i instrukcję od razu na drugi dzień, więc fajnie to działa, ale to nie pomogło. TV jak nie działał, tak nie działa - pliki nie pomogły. Podejrzewam uszkodzenie płyty głównej, a bajkę z pobieraniem bajek mogę wstawić w regał z bajkami :P , teraz pozostaje kwestia, czy wymieniać płytę, czy sprzedać i zrobić z tego TV dawcę. Tematu jeszcze nie zamykam, bo jakieś pomysły się wytworzyły...
  • #10 21887699
    kepers
    Poziom 11  
    Witam
    Pomysły się skończyły. Pomógł zakup płyty głównej. Szybkie plug and play. TV działa.
    Dzięki za odzew. TV działa.
  • #11 21887700
    kepers
    Poziom 11  
    Wymiana płyty głównej

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Toshiba 43QA4263DG z systemem Android przestał się uruchamiać po zapełnieniu pamięci wewnętrznej przez pobierane aplikacją Tivimate pliki. Objawem był komunikat o kończącej się pamięci, migający ekran Androida przełączający się z czarnym obrazem oraz brak skuteczności prób hard resetu, wejścia w tryb awaryjny i zmiany źródła sygnału. Po konsultacji z serwisem Vestel przesłano pliki startowe USB, jednak nie przywróciły działania. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana płyty głównej Vestel 17MB185, po której telewizor uruchomił się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA