logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router 300-400 zł zamiast ASUS-a z lepszym wsparciem firmware?

zdolnyadam 08 Kwi 2026 23:52 249 8
REKLAMA
  • #1 21880197
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Cześć,
    mam kilkuletni router ASUS (WAN:1Gb, WiFi itp.).
    Niby jest ok ale firmware stanął w miejscu (od ok. 3 lat), ma/miał kilka wnerwiających bugów które oparły się o support ASUS'a ale generalnie serwis wiedział o błędach jednak nie był skory do ich usunięcia w następnych wydaniach. Oczywiście te utrudnienia wyszły po czasie.

Zanim zdecydowałem się na ASUS'a mialem w "testach" kilka innych routerów. Priorytetem była sytuacja w której włączenie WiFi z poziomu oprogramowania urządzenia nie rwałoby połączenia po kablu z komputerem stacjonarnym. Jakiś tam D-Link czy TP-L miał w/w przypadłość. Teraz nie ma to juz znaczenia. Komputerki sa spiete po kablu.

Może czas na zmianę?

Co możecie polecić w rozsądnej cenie? Rozsądna cena do 300-400zł? Raczej nie przewiduje grzebania (rozbierania, lutowania kabli do programatora itp.) w środku żeby zmienić FW na inny, bardziej rozbudowany.

Dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam,
    Adam

ps. chyba zalezy mi na sprzecie ktory bedzie mial aktualizacje...a nie np. po roku wsparcie sie zwinie. I............."chyba" nie chce kolejnego ASUS'a...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21880224
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    Cześć. Ja bym na Asusa wrzucił OpenWRT lub DD-WRT czy cokolwiek będzie go wspierać. Swoją drogą czego Ci brakuje w oprogramowaniu oryginalnym? Samego oprogramowania z routerów Asusa nie lubię, ale po przejściu konfiguracji raczej ono działa. Zwykle.

Jeśli chodzi o wsparcie to w Mikrotiku nie mogę narzekać (modele sprzed dekady nadal da się aktualizować). Routera w standardzie BE nie dostaniesz od Mikrotika, ale AX już pewnie tak. Tym niemniej niektórzy narzekali na WiFi z mikrotików (chociaż uczciwie patrząc ilość narzekania spadła gdzieś tam w pewnym momencie egzystencji ROS w wersji siódmej, widocznie coś poprawili). hAP ax2 jest w zasięgu tego budżetu. Możliwości ma potężne jak na mały router, ale wymaga jakiejś tam wiedzy żeby go skonfigurować (co prawda podstawowa konfiguracja zrobiona przez Quickset będzie też jakoś działać, ale nie jest zalecana).

Z modeli BE spokojnie da się kupić TP-Linka Archer BE3600. Podstawową funkcjonalność zapewnia, ma porty 2.5GbE (WAN i jeden z LANów), ma radio w standardzie BE i najogólniej działa jak każdy domowy router. Wsparcie się pewnie za jakiś czas i tak skończy, ale z drugiej strony aktualizacje są potrzebne tak właściwie w wypadku wykrycia błędów umożliwiających osiągnięcie dostępu do urządzenia z zewnątrz (o ile sam router działa poprawnie), co aż tak często się nie zdarza.

Ewentualnie warto spojrzeć na Mercusys. Generalnie jest to TP-Link z innym logo w dużym uproszczeniu. Model MR27BE to dość porównywalny model do Archera BE3600 (a jest sporo tańszy). Z droższych w budżecie się zmieści MR37BE (ze standardem określonym przez marketing jako BE6500). MR47BE (BE9300) już wypada poza budżet.
  • REKLAMA
  • #3 21881076
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @dt1: dziekuje za wypowiedz. Odezwe sie jutro bo mam awarie od wczoraj.
  • REKLAMA
  • #4 21881669
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @dt1 : to model gdzie nie moge wrzucic innego softu. W sumie sprzecikowi nic nie dolega...od poniedziaku do soboty jest caly czas ON i nie zauwazylem problemow zeby np. trzeba bylo resetowac. Od okolo 3 lat soft stoi w miejscu i pomyslalem sobie, ze moze trzeba zmienic na cos nowego. Odkad nie musze juz recznie wlaczac w menu WiFi to jest ok.
  • REKLAMA
  • #6 21881828
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @dt1: no wlasnie tez sie od wczoraj zastanawiam czy jest sens... ;) mój model to RT-AC57U V3.
  • Pomocny post
    #7 21881878
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    ~500 Mbps na WiFi powinien zapewnić w pobliżu siebie, mi by na WiFi tyle starczyło (tam, gdzie ma być wydajnie i tak musi być przewód). Sam router nie jest zły, o ile by mi nie brakowało na nim funkcjonalności to bym go zostawił.

Dodano po 3 [minuty]:

OpenWRT na nim będzie działał, ale są problemy z WiFi 2.4 (jest jakiś patch, ale jeśli stabilnie Ci on działa na fabrycznym sofcie i nie brakuje Ci funkcjonalności, to nie ma sensu wgrywać czegoś, co ma problemy z podstawową funkcjonalnością).

https://openwrt.org/inbox/toh/asus/rt-ac57u_v3
  • #8 21881906
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Dzieki za informacje @dt1 . Jak sprawdzalem mozliwosci te 3-4 lata temu to pamietam, ze nie bylo wsparcia dla alternatywnego softu. Generalnie teraz mu niczego nie brakuje.

Dzieki za zainteresowanie tematem!
  • #9 21881909
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Szybka decyzja - na razie nie bedzie zmiany ;)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest nowy router w budżecie 300–400 zł zamiast kilkuletniego ASUS-a z portem WAN 1 Gb/s i Wi‑Fi, którego firmware od lat nie jest rozwijany i zawiera uciążliwe błędy. Istotnym wymaganiem była wcześniej stabilność połączenia LAN przy włączaniu Wi‑Fi z poziomu oprogramowania, ponieważ część starszych routerów powodowała zrywanie połączenia przewodowego. Obecnie komputery są podłączone wyłącznie po kablu, a użytkownik nie planuje modyfikacji sprzętowych ani wgrywania alternatywnego firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA