logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Laguna 2.0 16V STAG - na gazie ubywa benzyny, pali oba paliwa?

belmo8521 09 Kwi 2026 18:25 204 7
REKLAMA
  • #1 21880614
    belmo8521
    Poziom 5  
    witam Państwa mam problem ze swoją Renatą. Laguna 2.0 16V benzyna, gaz. gaz firmy STAG. a dzieje się to, że zauważyłem wczoraj takie coś odpaliłem auto, żeby się zagrzało, przełączyło się na gaz, do pracy mam około 30 km i zauważyłem, że spada też mi benzyna a jest przełączony na gaz i zaczęło mnie to zastanawiać, więc zalałem do połowy zbiornik benzyną, bo była rezerwa, wracając obserwowałem wskaźnik benzyny i na wskazówce spadało tak jak i na cyfrowym wyświetlaczu. jaka może być przyczyna? sprawdziłem bezpieczniki, wszystko jest ok. jak się przełącza słychać pyknięcie, zapala się zielona dioda, ale widać, że pali też mi benzynę, proszę was o pomoc. Pozdrawiam.
    AI: czy po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu poziom benzyny wraca do poprzedniego stanu, czy faktycznie ubywa jej w baku?
    nie wraca
    AI: jaki dokładnie masz model sterownika STAG i czy problem pojawił się nagle, a auto na gazie chodzi normalnie (moc, obroty, odpalanie, brak szarpania)?
    STAG soft v2,7,1.4-cyl. problem pojawił się nagle. ma moc, odpala ok, ale nie równo pracuje silnik na gazie, szarpać nie szarpie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21880617
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Może któregoś wtryskiwacza nie odcina benzynowego. Jednak to dziwne bo by szarpało sinikiem na dwóch paliwach. Na pewno przełącza na gaz?
  • REKLAMA
  • #3 21880640
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3730
    Może masz wyciek z przewodu przy pracującej pompie? Bo przy 30 km, to chyba nie będzie widać opadania wskazówki.
  • #4 21880652
    belmo8521
    Poziom 5  
    >>21880617 raczej tak, bo dziś mi się skończył i tankować musiałem, więc raczej pali też gaz

Dodano po 2 [minuty]:

>>21880640 zaczęło się od wczoraj, wcześniej nie było tego problemu, no trudno powiedzieć.
  • Pomocny post
    #5 21880658
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Moja renówka też "liczy" benzynę podczas jazdy na gazie i wskaźnik pokazuje zużycie - ale to tylko wskaźnik.
    Stan wskaźnika aktualizuje się co ileś odpaleń (lub kilometrów - nie pamiętam). Po odpięciu aku też wraca do aktualnego stanu.
    Czyli nie panikuj - widocznie Francuzi tak robią że odczyt jest wirtualny i aktualizowany raz na jakiś dłuższy czas.
  • REKLAMA
  • #6 21880682
    belmo8521
    Poziom 5  
    >>21880658 Nie zgodzę się z moim przypadkiem, ponieważ tankowałem ostatnio, a na odpalanie idzie tylko benzyna. A w czasie jazdy pokazuje spadek benzyny i wskazówka nie wraca na to miejsce jak zatankowane było, a dziś komunikat, że rezerwa już, wskazówka na czerwone pole, więc raczej pali benzynę razem z gazem. Zatankowałem, jeździłem dziś trochę i wskazówka spada, komputer też pokazuje spadek benzyny.
  • Pomocny post
    #7 21880727
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Odłącz akumulator i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #8 21880753
    belmo8521
    Poziom 5  
    Problem rozwiązałem w ten sposób, że przy pracy na gazie zacisnąłem węża od reduktora gazu i auto zgasło, czyli nie spala 2 paliw na raz. Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Renault Laguna 2.0 16V z instalacją LPG STAG: po przełączeniu na gaz poziom benzyny na wskaźniku i wyświetlaczu nadal spada, mimo że auto pracuje normalnie na gazie. Ubytek benzyny nie jest chwilowym błędem wskazania, bo po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu poziom nie wraca. Instalacja została opisana jako STAG soft v2.7.1, 4-cyl., a problem pojawił się nagle. Podejrzenie dotyczy jednoczesnego poboru benzyny i gazu albo nieprawidłowego działania sterownika/przełączania instalacji LPG.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA