logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SOLVED]Toshiba HDWD120 2TB - po inicjalizacji nieprzydzielony, jak odzyskać partycję

gothicghatr 12 Kwi 2026 19:18 1038 65
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać dane lub przywrócić partycję na dysku Toshiba HDWD120 2 TB, który po inicjalizacji stał się nieprzydzielony?

Najpierw zrób kopię posektorową uszkodzonego dysku na inny nośnik, a dopiero potem w DMDE próbuj odtworzyć partycję lub odzyskać pliki; nie używaj chkdsk ani diskparta [#21882704][#21882898][#21882979] Jeśli kopiujesz w Windows, lepiej wyzerować pierwsze sektory dysku docelowego, żeby system go nie zainicjalizował, a kopiowanie rób dysk→dysk, bo obraz do pliku może się nie zmieścić [#21882836][#21882712] Po wykonaniu kopii uruchom w DMDE pełne skanowanie NTFS i RAW; jeśli struktury nie zostały nadpisane, można też spróbować wstawić partycję zaczynającą się od sektora 2048 i zapisać plik undo [#21892416][#21883539][#21882838] W analizie sektorów forum zauważyło, że początek wygląda na BitLockera, więc możliwe jest szyfrowanie i wtedy bez właściwego klucza odzysk będzie ograniczony [#21892452][#21892710] Gdy DMDE nic nie pokazuje, należy zgrać pierwsze i ostatnie sektory do pliku przez Narzędzia → Kopiuj sektory → do pliku i analizować je w hex-edytorze [#21892429][#21893142][#21893442]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21892428
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21892423

Hmm... Około 5 h.
    Od około 17:30 do 22.
    Jak tylko skończył, wrzuciłem screeny :).
  • REKLAMA
  • #32 21892429
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    Wykopiuj pierwsze i ostatnie 2100 sektory i wrzuć na forum. Nie sądzę, żebyśmy bez bardziej szczegółowej analizy byli w stanie popchnąć ten temat dalej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #33 21892445
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21892429
    Postaram się to zrobić po powrocie z pracy.
    Będę wdzięczny za podpowiedź, czy można to wyciągnąć przy pomocy DMDE i jeśli tak, to z jakiej opcji skorzystać?

Oraz, zakładając najgorszą wersję, czyli że dysk faktycznie został zaszyfrowany. Czy na systemie gdzieś są przechowywane te kody, aby móc je jakoś odczytać/odzyskać?
  • #34 21892452
    kaleron

DMDE->narzędzia->kopiuj sektory->do pliku.
    gothicghatr napisał:
    zakładając najgorszą wersję czyli, że dysk faktycznie został zaszyfrowany.
    - w takim wypadku odnalezionych plików byłoby aż za dużo. Dlatego na ten moment spróbujmy mniej zakładać, a więcej sprawdzać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #35 21892698
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21892452
    kaleron napisał:
    DMDE->narzędzia->kopiuj sektory->do pliku.

Poniżej pliki z wyciągniętymi sektorami:
    Załączniki:
    • dev3_lba3907027067_2101.bin (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dev3_lba0_2101.bin (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #36 21892710
    kaleron

2048 - był bitlocker. Dalej strumień danych wysokiej entropii. Możemy podjąć próbę wstawienia "na pałe" partycji zaczynającej się w 2048 i zobaczyć, co się stanie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #37 21892713
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21892710
    Pewnie, tylko jak to zrobić? :)

I dopytam przy okazji, jak zdjąć z pozostałych dysków BitLockera, jeśli nie znam klucza?
    Bo dochodzi zagwozdka, że niby jest, ale w panelu sterowania nie ma...

[SOLVED]Toshiba HDWD120 2TB - po inicjalizacji nieprzydzielony, jak odzyskać partycję

I z ciekawości, jeśli bym chciał ostatecznie oddać dysk do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych, czy w przypadku BitLockera jest to w ogóle wykonalne?
  • #38 21893105
    gothicghatr
    Poziom 4  
    O to chodzi?

Zrzut ekranu z instrukcją DiskPart w Windows i przykładem polecenia create partition primary offset1024

Tylko zamiast tego, co w przykładzie, podać wartość 2048?
  • #39 21893142
    kaleron

Nie używaj diskparta, bo jeszcze sobie uszkodzisz coś więcej. Wejdź w DMDE->edytor->sektor fizyczny i ustaw się na przedostatnim sektorze. Wejdź w narzędzia->wyszukaj ciąg znaków i tam w "hex" wpisz 00, zaznacz krateczkę "szukaj końca powtórzeń", oraz kropki "od pozycji kursora" i "wstecz". Za chwilę znajdzie Ci jeden sektor z niezerowymi danymi. Ten omiń i powtórz procedurę. Następny znaleziony zgraj i wrzuć na forum. Najpierw analiza, potem działanie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #40 21893436
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21893142
    Będę wdzięczny za podpowiedź, jak zgrać, bo nie widzę takiej opcji. Chodzi o skopiowanie całego sektora, w którym znalazł poszukiwany ciąg znaków?
    Póki co mogę podesłać tylko coś takiego.

• #41 21893442
    kaleron

Ten omin - szukaj dalej (w sensie jeszcze wcześniejszego, tylko "od tyłu" będzie prościej. Narzędzia->kopiuj sektory->do pliku, tylko tym razem skopiuj jeden sektor.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #42 21893615
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21893442
    Nie wiem, czy o to chodziło, ale musiałem troszkę poscrollować, bo przeskakiwanie pojedynczo po miliardzie znaków mnie nie bawiło.

To pierwszy sektor, który znalazłem bez samych 00.
    Załączniki:
    • dev3_lba3907026943_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #43 21893811
    kaleron

Spróbuj wstawić sektor z załącznika do sektora fizycznego 0 dysku. Zapisz dane wycofywania. Program sam to zaproponuje, ale w razie wątpliwości lepiej zapytaj albo skorzystaj z instrukcji.
    Załączniki:
    • Image_lba0_1-toschiba.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #44 21896018
    kaleron

Mam jeszcze takie pytanie na marginesie - czy próbowałeś odzyskiwać pliki znalezione przez DMDE? Czy one w ogóle działają?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #45 21896156
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    Spróbuj wstawić sektor z załącznika do sektora fizycznego 0 dysku. Zapisz dane wycofywania. Program sam to zaproponuje, ale w razie wątpliwości lepiej zapytaj albo skorzystaj z instrukcji.

Dzisiaj spróbuję to zrobić, weekend majowy niby, a nie miałem chwili wytchnienia dla siebie ;/

kaleron napisał:
    Mam jeszcze takie pytanie na marginesie - czy próbowałeś odzyskiwać pliki znalezione przez DMDE? Czy one w ogóle działają?

Z ciekawości spróbowałem odzyskać jakiś film, mimo iż wiedziałem, że to raczej niemożliwe. wg. DMDE miał ponad 50 GB, a takiego na pewno nie miałem. Po odzyskaniu i uruchomieniu film był "pusty", czyli długość 0:00:00.
  • #46 21896224
    kaleron

gothicghatr napisał:
    Po odzyskaniu i uruchomieniu film był "pusty",
    - spodziewałem się, że nie będzie działać. Jest to dla mnie ciekawe z trochę innego powodu:)

Dodano po 5 [minuty]:

A czy możesz mi zrobić listę znalezionych plików png? Interesują mnie numery z nazw nadanych przez program.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #47 21896422
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    A czy możesz mi zrobić listę znalezionych plików png? Interesują mnie numery z nazw nadanych przez program.

kaleron napisał:
    Jest to dla mnie ciekawe z trochę innego powodu:)

Mogę poznać powód? :D
    kaleron napisał:
    Spróbuj wstawić sektor z załącznika do sektora fizycznego 0 dysku.

Jeśli dobrze rozumiem, najpierw muszę zezwolić na zapis jak poniżej
    Okno „Parametry We/Wy” z ustawieniami dysku TOSHIBA 2 TB i zaznaczoną opcją „Zezwól na zapis”
    A potem z opcji "Narzędzia -> Wypełnij sektory" wybrać sektor 0 i plik od Ciebie, tak?
  • Pomocny post
    #48 21896454
    kaleron

gothicghatr napisał:
    Mogę poznać powód?
    - sam fakt znalezienia plików na dysku zaszyfrowanym = w strumieniu danych o wysokiej entropii wynika z losowej zbieżności ciągu symboli z właściwą dla danego typu sygnaturą. Program identyfikuje odnajdywane pliki na podstawie tych sygnatur, ale ponieważ znalezione pliki się nie otwierają mamy tu do czynienia z błędną identyfikacją (wyniki fałszywie pozytywne). I ok - w odpowiednio długim ciągu losowych/pseudolosowych/zaszyfrowanych danych wystąpienie takich fałszywie pozytywnych wyników nie jest niczym dziwnym. One mogą występować też w "normalnych" danych. Ale to, co jest zastanawiające, to:
    1/ relatywnie duża liczba znalezionych plików,
    2/ nadreprezentacja plików *.png - jest ich znacznie więcej, niż jakichkolwiek innych plików łącznie,
    3/ koncentracja tych plików w relatywnie wąskim obszarze - byłbym wdzięczny, jakbyś mi wyeksportował do pliku całą listę tych *.png albo chociaż sprawdził zakres ID ich występowania. Czy wszystkie mają ID +/- [1 292 ??? ???] ?

Mam pomysł, co z tym można zrobić, ale muszę go jeszcze dopracować.

gothicghatr napisał:
    najpierw muszę zezwolić na zapis jak poniżej
    - tak

gothicghatr napisał:
    wybrać sektor 0 i plik od Ciebie, tak?
    - plik ode mnie jako źródło, sektor 0, jako docelowy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #49 21896463
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    - plik ode mnie jako źródło, sektor 0, jako docelowy.

W taki sposób?

kaleron napisał:
    Czy wszystkie mają ID +/- [1 292 ??? ???] ?

Dokładnie tak. Ostatni png podświetlony:
  • Pomocny post
    #50 21896474
    kaleron

gothicghatr napisał:
    W taki sposób?
    - tak

gothicghatr napisał:
    Dokładnie tak. Ostatni png podświetlony:
    - dzięki - będę musiał trochę poeksperymentować z pewnymi rzeczami. Mam nadzieję, że Twój problem uda się rozwiązać, ale prywatnie cieszę się, że ten temat pojawił się na Elektrodzie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #51 21896538
    gothicghatr
    Poziom 4  
    >>21896474
    kaleron napisał:
    tak

Zrobione. Czy teraz robić aktualizację w DMDE?

kaleron napisał:
    - dzięki - będę musiał trochę poeksperymentować z pewnymi rzeczami. Mam nadzieję, że Twój problem uda się rozwiązać, ale prywatnie cieszę się, że ten temat pojawił się na Elektrodzie.

Proszę bardzo, nie polecam się w przyszłości :D
  • Pomocny post
    #52 21896547
    kaleron

Teraz możesz w zarządzaniu dyskami wybrać "akcja->odśwież" albo przełączyć dysk offline/online i zobaczyć, czy Ci partycja wróci i czy będziesz w stanie ją odszyfrować.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #53 21896551
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    Teraz możesz w zarządzaniu dyskami wybrać "akcja->odśwież" albo przełączyć dysk offline/online i zobaczyć, czy Ci partycja wróci i czy będziesz w stanie ją odszyfrować.

Po wybraniu "Offline/Online"...

Widok „Ten komputer” w Windows z dyskami C:, D:, F: i G: oraz paskami wykorzystania miejsca

Ło Panie! Działa!
    Stokrotne DZIĘKI!

Edit. Sprawdziłem parę zdjęć/filmików, wszystko działa <3

Added after 3 [minuty]:

Pozostaje pytanie, jak powyłączać te BitLockery :D
  • #54 21896762
    kaleron

gothicghatr napisał:
    jak powyłączać te BitLockery
    Jaką masz wersję Windowsa? Szukaj w panelu sterowania "system i zabezpieczenia" albo "prywatność i zabezpieczenia" - tam gdzieś powinny być ustawienia szyfrowania.

Mam jeszcze prośbę - czy mógłbyś znaleźć i wrzucić na forum (albo wysłać mi na priv) parę sektorów z numerami odpowiadającymi ID plików png znalezionych przez DMDE?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #55 21896783
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    parę sektorów z numerami odpowiadającymi ID plików png znalezionych przez DMDE?

Nie będzie problemu, tylko pytanie, jak to teraz zrobić? Na nowo skanować dysk, czy jakoś ustalić na podstawie wcześniej zapisanego archiwum ze skanowania przed przywróceniem partycji?
  • #56 21896793
    kaleron

Masz na forum obrazek z listą plików i tam jest kolumna ID - wystarczy "kopiuj sektory->do pliku" podając jako numer sektora ID znalezionego pliku png.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #57 21897146
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    Masz na forum obrazek z listą plików i tam jest kolumna ID - wystarczy "kopiuj sektory->do pliku", podając jako numer sektora ID znalezionego pliku png.

W załączniku skopiowany sektor z wcześniej wspomnianego ostatniego .png
    Załączniki:
    • dev3_lba1282882856_1-jeden_sektor.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #58 21897237
    gothicghatr
    Poziom 4  
    kaleron napisał:
    Jaką masz wersję Windowsa? Szukaj w panelu sterowania "system i zabezpieczenia" albo "prywatność i zabezpieczenia" - tam gdzieś powinny być ustawienia szyfrowania.

OK znalazłem.

Ekran „Szyfrowanie urządzenia” w Windows z komunikatem o logowaniu do konta Microsoft

Dziadostwo cholerne...
  • #59 21897402
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    @gothicghatr A jak go aktualnie wudzi (proszę o scree) program Clear Disk Info?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130224.html#21629794
  • #60 21897405
    gothicghatr
    Poziom 4  
    pidar napisał:
    A jakie są Twoje zdolności manualne?

Sądzę, że dobre, na co dzień rozkręcam i skręcam kserokopiarki ;)
    pidar napisał:
    Potrafisz rozebrać tego pendrive'a

To jest HDD, nie pendrive.

Podsumowanie tematu

✨ Po przypadkowej inicjalizacji dysku Toshiba HDWD120 2 TB w Zarządzaniu dyskami partycja została utracona, a nośnik zaczął być widoczny jako nieprzydzielony. Zalecano najpierw wykonanie kopii posektorowej na inny sprawny dysk, najlepiej w DMDE lub ddrescue, bez używania chkdsk i bez kopiowania do pliku, jeśli nie ma wystarczającej przestrzeni. Po analizie sektorów ustalono, że na początku dysku znajduje się BitLocker, a dane mają wysoką entropię, co utrudnia automatyczne wykrywanie systemu plików. Następnie wykonano ręczne odtworzenie wpisu partycji w DMDE, zapisano dane wycofywania i po przełączeniu dysku offline/online partycja wróciła do systemu. Po odzyskaniu można było otwierać pliki, a problem dotyczył także kwestii BitLockera widocznego w systemie jako oczekujący na aktywację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA