logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator hałasuje na wolnych obrotach – czym nasmarować?

zorkus 16 Kwi 2026 22:32 225 1
REKLAMA
  • #1 21885415
    zorkus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam taki oto wentylator, który zaczął hałasować na wolnych obrotach. Hałas trochę przypomina tarcie plastik o plastik.

Czym najlepiej go nasmarować? Na forum znalazłem porady, żeby użyć oleju wazelinowego na tulejkę, ale patrząc na oryginalne smarowanie, jest tam też zastosowany jakiś smar?

Z góry dziękuję za porady.

A i jeszcze uwaga: to część nawilżacza, nowego wentylatora nie da się kupić, a oficjalny serwis chce XXX cebulionów za wymianę.

AI: Jaka jest marka i model tego nawilżacza (albo samego wentylatora, jeśli jest oznaczenie na naklejce)?
    Model wentylatora to Airpple 12025
    AI: Sprawdzałeś, czy hałas idzie z samej osi/tulejki, czy wirnik gdzieś ociera o obudowę/plastiki? I jakie tam jest łożyskowanie - tulejka czy łożysko kulkowe?
    Łożyskowanie to tulejka, obracany ręcznie nie generuje żadnych hałasów.
  • REKLAMA
  • #2 21885434
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 447
    Ja smaruję olejem silikonowym. Wkraplam od strony końca ośki. Jeśli jest gumowy korek, to jeszcze dodatkowo uszczelniam to taśmą izolacyjną po odtłuszczeniu powierzchni. Po każdym smarowaniu wydłuża się czas miedzy każdym następnym. Taka ciekawostka. Nie czyść starego smaru, tylko zaaplikuj olej.
REKLAMA