logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz MHz w obudowie AT do PC 486?

Pioter_666 20 Kwi 2026 15:32 507 6
REKLAMA
  • #1 21887380
    Pioter_666
    Poziom 2  
    Witam, mam problem
    Wszedłem w posiadanie starej obudowy AT z panelem z wyświetlaczem MHz i nie wiem, jak ten wyświetlacz podłączyć.
    Ma sporo pinów i zworek, ale nie wiem co do czego, przycisk turbo trzy z sześciu pinów ma podłączone do płytki wyświetlacza.
    Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
    PS. Buduję swój pierwszy PC 486 i nie jestem dobrze obeznany w tym temacie
    Jak podłączyć wyświetlacz MHz w obudowie AT do PC 486? Jak podłączyć wyświetlacz MHz w obudowie AT do PC 486? Jak podłączyć wyświetlacz MHz w obudowie AT do PC 486? Płytka PCB z pinami i zworkami, oznaczenia „G‑568” i „ONE”, kilka przewodów
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21887407
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 844
    Powinieneś mieć 3 pary przewodów do PCB, które podłączasz do wyprowadzeń Turbo, Reset i Lock na płycie głównej.
    Powinieneś jeszcze kabelkami podłączyć diody do HDD-czerwona Power-zielona i Turbo-żółta
    Tego typu wyświetlacze są trudne do skonfigurowania i jeśli nie robiłeś tego wcześniej, to łatwo je przy tej okazji uszkodzić.
    Tak naprawdę to to, co one wyświetlały, było zależne od ustawień, a nie od częstotliwości.
    Ustawienia były 2, przełączane przyciskiem Turbo. Często zamiast częstotliwości ustawiano na nich napis Hi i Lo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21887420
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Każdy segment ma zworkę w kształcie litery T (oznaczoną na czerwono). Litery T są odwrócone i blokowane dla każdego kolejnego segmentu.
    Pionowa część litery T jest wspólna (segment jest włączony niezależnie od włączonego lub wyłączonego trybu turbo).
    Pozioma część litery T ma trzy piny, zakładasz zworkę na środkowy i jeden z bocznych pinów. Jedna strona sprawia, że segment świeci się tylko wtedy, gdy włączone jest turbo; druga strona tylko dla wyłączonego turbo.

Zasadniczo jest to po prostu eksperymentowanie, aby dowiedzieć się, który segment dotyczy którego zestawu zworek i która strona jest przeznaczona do włączenia/wyłączenia turbo.
    Jak podłączyć wyświetlacz MHz w obudowie AT do PC 486?
  • #5 21887595
    Pioter_666
    Poziom 2  
    >>21887420 Dzięki za pomoc, dodam jeszcze, że Intel w sockecie 5 ma 100 MHz, a wyświetlacz dwie pozycje, czy w takim przypadku, jeśli dobrze bym go ustawił, to pokazywałby 99 MHz? Być może głupie pytanie, ale nie wiem, czy tak się ustawiało i czy w trybie turbo CPU działał na 100 MHz, czy na więcej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21887685
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 844
    Pioter_666 napisał:
    CPU działał na 100 MHz, czy na więcej

W trybie "turbo" CPU działa na swojej nominalnej prędkości, czyli w twoim przypadku 3x33 MHz.
    Spowolnienie było po to, że IBM źle zaprojektował PC i chodziło o to, aby magistrala ISA nie pracowała wyżej niż 8 MHz.
    Niestety nigdy nie zdefiniowano, ile powinno być dobrze i producenci ustalali tę częstotliwość dowolnie między 4.77 MHz a 8 MHz.
    Czyli można założyć, że w trybie Low (raczej powinno się go nazywać kompatybilności) twój komputer będzie działać gdzieś w częstotliwości między 4.77x3 a 8x3 MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 21887691
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Pioter_666 napisał:
    jeśli dobrze bym go ustawił, to pokazywałby 99 MHz?

Tak jak już wspomniano, nastawiona wartość nie ma nic wspólnego z faktyczną częstotliwością mikroprocesora (to tylko taka zabawka ówczesnych czasów). Ponieważ wyświetlacz nie posiada pozycji setek, to Twoja sprawa, co tam nastawisz.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy podłączenia panelu przedniego z wyświetlaczem MHz z obudowy AT do komputera 486. Opisany jest problem z identyfikacją wielu pinów i zworek na płytce wyświetlacza oraz z podłączeniem przycisku turbo, z którego tylko trzy z sześciu pinów są obecnie połączone z elektroniką panelu. Autor buduje pierwszy komputer 486 i potrzebuje informacji, jak poprawnie zintegrować wyświetlacz częstotliwości z płytą główną oraz okablowaniem obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA