logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie opiekacza spowodowało wyłączenie bezpieczników i stopienie kabla | Spalona różnicówka?

Acemeister 23 Kwi 2026 20:13 549 8
REKLAMA
  • #1 21889539
    Acemeister
    Poziom 9  
    Cześć wszystkim,

Miałem przed momentem nieoczekiwaną sytuację w kuchni, która zachęciła mnie do napisania tego posta. Jutro będę kontaktował się z elektrykiem, tylko od razu na pewno nie przyjdzie, więc chciałbym ten czas wykorzystać i się dokształcić.

Podłączyłem opiekacz do gniazdka, działał poprawnie przez minutę, a po minucie nagle pojawił się wystrzał z gniazdka i padł prąd w całym mieszkaniu. Załączam wizualizację rozkładu gniazdek w kuchni (1, 2, 3) - sytuacja miała miejsce z gniazdem numer 3.
    Podłączenie opiekacza spowodowało wyłączenie bezpieczników i stopienie kabla | Spalona różnicówka?

Bezpieczniki padły zarówno w mieszkaniu, jak i na korytarzu. Po ich włączeniu sprawdziłem miernikiem, że gniazdko jak najbardziej działa - podłączyłem na chwilę czajnik do niego i działał poprawnie. Następnie odczekałem chwilę i podłączyłem opiekacz do innego gniazdka i, co ciekawe, opiekacz również działa poprawnie, ale kabel się stopił (załączone zdjęcie 2).

Pomyślałem, że może to kwestia przeciążenia. Tylko jedno nie daje mi spokoju. Jest to mieszkanie deweloperskie, wykończone rok temu i od początku były pewne problemy z przewodami w kuchni. Od sierpnia 2025, jak tu mieszkam, gniazdko naścienne miało niższe napięcie, zgłaszałem to, ale byłem zbywany, a finalnie działało, więc jakoś to leciało. W styczniu 2026, po podłączeniu cięższego, nowego urządzenia (kuchenka mikrofalowa) - po kilku sekundach się ona wyłączyła. Sprawdziłem gniazdko i zupełnie nie było w nim prądu (kuchenka normalnie działała przy innym gniazdku).
    Po kilku dniach przyjechał elektryk i znalazł problem - wyłącznik różnicowoprądowy był nie do końca włożony. Włożył go do końca, dokręcił i ostrzegł, że jak przez te miesiące to działało w ten sposób, to końcówka mogła się nadpalić i po czasie to może wyjść. No i po chwili zastanowienia myślę, że to może być to - był za duży skok napięcia przez uszkodzoną różnicówkę i dlatego wyłączyło prąd w całym mieszkaniu. Zrobiłem zdjęcie bezpieczników (zdjęcie 3). Próbuję sobie przypomnieć i wydaje mi się, że różnicówka była w "w dół". Na zdjęciu z tablicą bezpieczników G1 to obwód z tym gniazdkiem.

Jest to nowa instalacja i dlatego sytuacja mnie martwi. Sądzicie, że wymiana wyłącznika różnicowoprądowego będzie wystarczająca? Jeśli gniazdko działa i pokazuje na mierniku poprawne napięcie - czy może zostać, czy też wypadałoby wymienić?

Pozdrawiam,
    Łukasz
    AI: Możesz doprecyzować, co dokładnie się stopiło i w którym miejscu - kabel/wtyczka samego opiekacza, przedłużacz (jeśli był), czy coś przy gniazdku?
    Stopił się kabel od opiekacza, mniej więcej na środku (załączyłem zdjęcie)
    AI: Które dokładnie zabezpieczenia wybiło po tym „wystrzale” (różnicówkę, nadprądowy od kuchni, główne na korytarzu) i czy gniazdka 1/2/3 są na jednym obwodzie czy na różnych?
    Na pewno wybił bezpiecznik od obwodu w kuchni oraz główne na korytarzu. W emocjach nie zapamiętałem, czy różnicówka także, ale wydaje mi się, że mechanicznie podnosiłem także ją w skrzynce.
    Gniazdko 3 jest na innym obwodzie, 1 oraz 2 są na innym obwodzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21889557
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Nie ma czegoś takiego, jak nie do końca włożony wyłącznik różnicowoprądowy, jedynie przewody mogły być nieprawidłowo włożone, lub niedokręcone. Gniazdko z "obniżonym "napięciem to też raczej między bajki można włożyć, bo jak, czym zasilić by napięcie zamiast 230 V było np. 195V. Jest pewna możliwość, o której tu nie będę się rozpisywał, gdzie woltomierz może pokazać mniejsze napięcie, ale nie da się wtedy użytkować go do zasilenia czegokolwiek.
  • #3 21889559
    koci50
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Masz uszkodzony kabelek od opiekacza, a szukasz przyczyny w instalacji. Wymień kabelek i będzie wszystko "OK"
  • REKLAMA
  • #4 21889575
    Acemeister
    Poziom 9  
    Panie @stanislaw1954

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za nieprecyzyjne słownictwo. Potwierdzam, przewody dochodzące do różnicówki były nieprawidłowo włożone.
    Gniazdko z "obniżonym" napięciem - wynająłem pomoc do odbioru mieszkania po generalnym remoncie i na swoim mierniku wskazywało mu odchył od normy i wskazał, że urządzenia pobierające większą moc mogą być problemem na tym gniazdku.

Panie @koci50

Tylko to jest nowy opiekacz, ma parę tygodni. Oczywiście, wszystko może się wydarzyć - tylko nie uważa Pan, że to może był problem z tą różnicówką i że to mogło się stopić przez skok napięcia?
  • Pomocny post
    #5 21889582
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    @Acemeister Czy po tym pomiarze w"felernym" gniazdku było Cośkolwiek z tym robione, czy tylko skończyło się na pomiarze wysokości napięcia, a ile to napięcie wynosiło? A skąd by miał się wziąć ten skok napięcia, który miałby spowodować przegrzanie izolacji przewodu? Różnicówka z zasady zabezpiecza przed pewnymi usterkami, a dokładniej odłącza napięcie, gdy jakaś usterka w instalacji nastąpi, a nie powoduje dodatkowych uszkodzeń.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21889597
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Po to montowano zabezpieczenia żeby działały. Jak już stwierdzono jest uszkodzony przewód od urządzenia i nieistotne nowego czy starego. Może była wada produkcyjna może zastosowanie czy;i np zgniecenie lub załamanie. Skoro nowe i nie czujesz się winny uszkodzenia to reklamuj. Sam stwierdzasz , że sano gniazdo funkcjonuje. I tak dla zasady masz jak widać dwa wyłączniki różnicowo prądowe. A także masz ochronniki przepięć.
  • #7 21889602
    Acemeister
    Poziom 9  
    Panie @stanislaw1954

Tak, było robione. Problem został znaleziony w sierpniu 2025 roku i działało poprawnie do stycznia 2026, do momentu, gdy podłączyłem kuchenkę mikrofalową - wtedy całkowicie znikł prąd z gniazdka. Elektryk stwierdził, że to wina niepoprawnie podłączonych przewodów przy różnicówce, skorygował to i faktycznie - zaczęło działać. Dlatego uwierzyłem, że to była wina. Natomiast mam obawy, że może jest większy problem z instalacją w kuchni albo w rozdzielnicy.

Jeszcze jedna istotna informacja - elektryk wskazał, że w okolicy musi być fotowoltaika podłączona do sieci, bo w gniazdkach mam 246-247 V - załączam zdjęcie z testera:

To też w teorii mogłaby być wina spalenia się przewodu od opiekacza, prawda?
  • #8 21889613
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Acemeister napisał:

Ten uszkodzony kabel wygląda na przypieczony. Był niefortunnie ułożony i dotykał do gorącej części opiekacza, a w momencie stopienia izolacji doszło do metalicznego połączenia z obudową, co spowodowało zwarcie. A jeżeli wyzwolił RCD i wyłączniki nadprądowe, to prawdopodobnie doszło do zwarcia L-PE np. przewodu fazowego z obudową, która jest połączona z przewodem ochronnym lub wszystkich żył w tym kabelku.
  • REKLAMA
  • #9 21889616
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2874
    Acemeister napisał:

Umiesz to w jakiś sposób powiązać ze sobą?

Acemeister napisał:

Gniazdko z "obniżonym" napięciem - wynająłem pomoc do odbioru mieszkania po generalnym remoncie i na swoim mierniku wskazywało mu odchyl od normy i wskazał, że urządzanie pobierające większą moc mogą być problemem na tym gniazdku.

Odchylenie od normy? A ile miałeś tego napięcia, w jakim przedziale czasu i o jakiej normie piszesz?

Tomek.K. napisał:

Ten uszkodzony kabel wygląda na przypieczony. Był niefortunnie ułożony i dotykał do gorącej części opiekacza

Tak, na zdjęciu jak się przyjrzeć to widać ślad wyglądający na takie uszkodzenie.. Po prostu pech, nikt tego nie zauważył jak używał opiekacza.

Kto podłączał gniazdo nr 2? Czy był to stolarz lub inna osoba nieeletryczna, która nie powinna zajmować się nawet takimi prostymi rzeczami jak podłączenie gniazda?

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie opiekacza do gniazdka spowodowało po około minucie wystrzał w gniazdku, zadziałanie zabezpieczeń i zanik zasilania w całym mieszkaniu oraz na korytarzu. Po ponownym załączeniu bezpieczników gniazdko działało poprawnie z innym odbiornikiem, jednak po podłączeniu opiekacza do innego gniazda urządzenie nadal pracowało, a jego przewód uległ stopieniu. Podejrzenie dotyczy uszkodzenia instalacji, zwarcia lub awarii różnicówki/bezpieczników; planowana jest konsultacja z elektrykiem.
REKLAMA