logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hybryda pelet/drewno z buforem - zawór 3D wpięty w zły powrót?

quentindj 26 Kwi 2026 12:52 252 3
REKLAMA
  • #1 21891175
    quentindj
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.

Proszę o weryfikację powstałej w zeszłym tygodniu instalacji. Piec to hybryda pelet/drewno. Wczoraj po rozpaleniu na drewnie pierwszy raz osobiście, bo instalatorzy uruchomili na pelecie. Instalatorzy chcieli już odebrać instalację, jednak wymusiłem, że za takie pieniądze w tych czasach to raczej zawór mieszający powinien być:) Po rozmowie z technikiem zgodził się, ale tylko na montaż zaworu 3D, bez siłownika.
    Nie jestem znawcą, więc przy odbiorze, będąc zapewnianym, że jest wszystko ok, podpisałem.

Jednak podczas wczorajszego odpalenia pieca, w trakcie wygrzewania bufora pojawił się problem z tym, że w momencie załączenia pompy CO na grzejniki sterowanej termostatem pokojowym nie mogłem manualnie wysterować mieszacza i wtedy dopiero zauważyłem, że chyba podłączenie z nawrotu z instalacji powinno być z innego miejsca... tzn. z powrotu z grzejników?

Czy mam rację? Po wychłodzeniu dołu bufora zapewne byłbym w stanie ustawić 55, ale to nie na tym chyba polega? Na pelecie sytuacja będzie chyba jeszcze gorsza?

AI: Jaki to dokładnie kocioł (marka i model) oraz jaki sterownik obsługuje kocioł/bufor/pompy?
    MPM Woodpel 14kW palnik Kipi sterownik Ecomax860P4-C
  • REKLAMA
  • #2 21891331
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Oczywiście, że ten zawór 3-D dla instalacji C.O. jest źle, a konkretnie podmieszanie musi być z powrotu instalacji C.O., a nie z dołu bufora na powrót do kotła. Przy takim podłączeniu, jak masz na tym schemacie, to jak temperatura na dole bufora przekroczy zadaną dla obiegu C.O., to nie ma już czym podmieszać obiegu C.O. i temperatura na obieg C.O. będzie się podnosiła powyżej zadanej (nawet przy ustawieniu zaworu 3-D w pozycję całkiem zamkniętą, na instalację C.O. będzie płynęła woda o temperaturze, jaka jest na dole bufora).
    Natomiast brak automatyki do tego zaworu 3-D (siłownik i sterownik) to też błąd, bo będzie ciężko upilnować temperaturę na obieg C.O. sterując ręcznie, i będzie trzeba często biegać do tego i przestawiać pozycję zaworu, a przecież nie o to chodzi.

Dodano po 14 [minuty]:

Ten zawór 3-D powinien być tak podłączony:

Z racji, że ten rysunek traktuje jako poglądowy w celu analizy poprawności montażu zaworu 3-D, pomijam fakt, że na schemacie brakuje grup bezpieczeństwa (zawory bezpieczeństwa, naczynia przeponowe, naczynia wzbiorcze), itp.
    Mam nadzieję, że ten konieczny osprzęt w rzeczywistości jest, i jest zamontowany prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #3 21891362
    quentindj
    Poziom 11  
    No właśnie tak to wczoraj rozkminiałem.

Jest grupa bezpieczeństwa CWU i CO. Jakiś gotowy rysunek z instalacją otwartą przerabiałem na szybko dzisiaj rano w Paincie, aby upewnić się co do problemu. Dokończę go sobie na spokojnie, gdy mi to poprawią.

Czy nie powinien być jeszcze zawór zwrotny w tym przypadku na powrocie z inst. grzejników przed buforem?

Wczoraj rozpaliłem na 2 załadunki: o 12, potem dołożyłem o 15 (koszyk drzewa). Bufor załadowany 80 góra dół, CWU na 70, pompa załączała się co jakiś czas na grzejniki, na bojler w ogóle. O 12 dzisiaj bufor totalnie rozładowany. Myślę, że na dość krótko starczyło tego bufora. Może źle dobrali.
  • #4 21891420
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    quentindj napisał:
    Czy nie powinien być jeszcze zawór zwrotny w tym przypadku na powrocie z inst. grzejników przed buforem?
    Nie, nie ma takiej potrzeby. Masz zawór zwrotny na instalację C.O., który w tym przypadku spełnia funkcję zaworu antygrawitacyjnego, a jeśli nie występowało by krążenie grawitacyjne (zależy to od instalacji, jej ułożenia i wysokości), to też by mogło go nie być.
    Natomiast zawór na powrocie nie jest potrzebny, bo ewentualne krążenie może występować grawitacyjnie z bufora przez zawór 3-D z powrotem do bufora, jeśli zawór 3-D pozostaje w pozycji pośredniej w czasie, gdy pompa jest wyłączona. To rzeczywiście może generować straty, ale jeśli zawór ten jest w kotłowni blisko bufora, a rury izolowane termicznie, to straty te będą znikome. Natomiast jeśli zawór 3-D jest zamykany, gdy pompa nie pracuje, to przepływu nie będzie w obwodzie bufor-zawór-bufor, a więc i tych ewentualnych strat, a zawór powinien być zamykany, gdy pompa nie pracuje.

Dodano po 4 [minuty]:

quentindj napisał:
    Myślę, że na dość krótko starczyło tego bufora. Może źle dobrali.
    Tego nie wiemy. Zbyt mało informacji o instalacji, a przede wszystkim o zapotrzebowaniu mocy na ogrzewanie przez budynek, oraz jak często planujesz palić. Teraz przy jednorazowym próbnym rozpaleniu (gdy budynek i instalacja były wychłodzone), może to być niemiarodajne.
REKLAMA