Witam. Ostatnio kupiłem telefony retro na korbkę i zamontowałem w jego obudowie płytkie PCB z unifonu Laskomex LM-8W oraz mikrofon i głośnik, podniesienie słuchawki jest zrobione również na oryginalnym przełączniku od telefonu. Wszystko działa OK, teraz zamierzam odłączyć sygnał wywołania i w jego miejsce podłączyć oryginalny dzwonek, który do wydawania dźwięku jak w telefonie potrzebuje napięcia AC 70V 25Hz.
W tym celu, po przeróbce modułu IV1212TA uzyskałem 25Hz i dodałem transformatr 12V/230V,
dodałem włączenie modułu dzwonka przez transoptor i tranzystor P-Mosfet.
Po włączeniu transoptora dzwonek działa poprawnie.
Moje pytanie, czy ktoś się orientuje gdzie podłączyć transoptor, aby uruchomić dzwonek przy wywołaniu. Jak odciąć dźwięk wywołania, który jest słyszany w głośniku domofonu LM-8
W.
Dołączam schemat, który zrobiłem na podstawie płytki PCB. Wydaje się że transoptor podłączyć do HCF 4093 pin 9-11, R1 odciąć od tych pinów i dołączyć go VCC. Proszę o podpowiedzi.
W tym celu, po przeróbce modułu IV1212TA uzyskałem 25Hz i dodałem transformatr 12V/230V,
dodałem włączenie modułu dzwonka przez transoptor i tranzystor P-Mosfet.
Po włączeniu transoptora dzwonek działa poprawnie.
Moje pytanie, czy ktoś się orientuje gdzie podłączyć transoptor, aby uruchomić dzwonek przy wywołaniu. Jak odciąć dźwięk wywołania, który jest słyszany w głośniku domofonu LM-8
W.
Dołączam schemat, który zrobiłem na podstawie płytki PCB. Wydaje się że transoptor podłączyć do HCF 4093 pin 9-11, R1 odciąć od tych pinów i dołączyć go VCC. Proszę o podpowiedzi.