logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPV53M80EU Silence Plus - kranik pod koniec, nie wypompowuje wody

damijan87 01 Maj 2026 10:04 243 4
REKLAMA
  • #1 21894379
    damijan87
    Poziom 5  
    Witajcie.
    Mam zmywarkę Bosh Silence Plus. Niestety nie wypompowuje wody i pojawia się kranik. Natomiast przy resecie woda jest wypompowywana. Nie ma wycieków do wewnątrz. Model Spv53m80eu. Wirnik kręci się pod palcami. Filtr czyszczony.
    Na jakim etapie programu pojawia się kranik i zostaje woda - od razu po starcie, w trakcie mycia czy dopiero na końcu?
    W środku, pod koniec.
    Czy sprawdzałeś już filtry, wirnik pompy oraz drożność węża odpływowego/syfonu, i czy zmywarka pokazuje jeszcze jakiś kod błędu poza kranikiem?
    Nie pokazuje błędów. Wirnik się kręci pod palcem. Przy resecie wypompuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21898415
    damijan87
    Poziom 5  
    Witam.
    Właśnie odkryłem ciekawą tendencję. Jeśli węża wyrzutu wody brudnej dam na równym poziomie, że zmywarka woda wypompowuje się bez zastrzeżeń. Jeśli natomiast dam jak poprzednio wyżej pod kranem do syfonu, wywala kran. Ten zrzut jest wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 21898423
    ElDesign
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Musisz sprawdzić drożność syfonu przy rurze kan. (jeżeli jest kulka i sprężyna to zobacz czy się nie zacięła), jak będzie ok to coś jest w wężu odpływowym, np zastygnięty tłuszcz albo ciało obce. W ostateczności musisz wyjąć pompę drenującą wody i zobaczyć czy jej wylot nie jest czymś przypchany - usterka wygląda na zbyt małe ciśnienie wody wypompowywanej.
  • #5 21904563
    damijan87
    Poziom 5  
    Rozkręciłem i wydaje mi się, że tam nie ma jakiejś kulki, jest bezpośrednio wylot w syfonie.
    Załączniki:
    • Bosch SPV53M80EU Silence Plus - kranik pod koniec, nie wypompowuje wody IMG_20260517_095245.jpg (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bosch SPV53M80EU Silence Plus - kranik pod koniec, nie wypompowuje wody IMG_20260517_095252.jpg (1.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA