logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SPV46IX00E nie pobiera wody, ikonka kranika, restart programu

Pietrek2202 14 Sty 2025 22:27 681 14
REKLAMA
  • #1 21393261
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Problem ze zmywarką Bosch SPV46IX00E

Zmywarka po włączeniu programu nie pobiera wody, po około 2-3 minutach kończy program, wyświetla 00:00 oraz widoczna ikonka kranika.
    Dotychczas wyczyściłem wąż dopływowy - sito, sprawdziłem wąż aqua stop - podaje wodę, ale nie wiem, czy nie zbyt małym ciśnieniem.
    Ciśnienie w kranie doprowadzającym jest ok - też dla pewności wyczyszczone.

Wymontowałem elektrozawór płaszcza wodnego i sprawdziłem na multimetrze, jak gdzieś znalazłem poradę - wskazanie 7,61 (według tamtej porady to sprawne po pokazaniu zbliżonej wartości). Jednakże przy starcie programu i próbie poboru wody elektrozawór bardzo mocno się nagrzewa.

Filmik pokazuje pracę urządzenia w początkowej fazie programu do momentu zakończenia i wyzerowania programu (3 minuty) oraz wyskoczeniu ikonki kranika.

Czy macie pomysł, gdzie leży problem?
    Czy jednak wymienić wąż aqua stop, wspomniany elektrozawór?
    Czy problem leży gdzieś w poważniejszej awarii i bez fachowca się nie obejdzie, tylko czy wówczas koszty będą opłacalne?

AI: Czy oprócz ikonki kranika pojawiają się jakieś kody błędów na wyświetlaczu zmywarki?
    NIE
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub konserwacje zmywarki, które mogłyby mieć wpływ na jej działanie?
    nie
    Załączniki:
    • 20250114_211447a.mp4 (89.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21393291
    Rafik241988
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Jeśli to jest model bez wyświetlacza, to nawet może być problem z pompą myjącą (zbyt duże luzy i opór na starcie).
  • #3 21393319
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Czy można wobec tego wykluczyć awarie węża AquaStop i elektrozaworu płaszcza wodnego?

Aha, awaria wystąpiła w czasie programu mycia. Program przerwany, zmywanie nie dokończone, woda nie była odpompowana. Po załączeniu nowego programu wypompowało jedynie wodę i już nie rozpoczęło nowego programu, tylko objawy jak na filmiku powyżej.
  • Pomocny post
    #4 21393326
    Rafik241988
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Zdemontuj pompę myjącą i zobacz luzy na osi tam, gdzie turbinę widać.
  • #5 21393336
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Dziękuję, to już raczej nie na moje umiejętności - pozostawię to specjalistom lub nowa wjedzie do mieszkania.
  • REKLAMA
  • #6 21409177
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Pompa jednak wymontowana we własnym zakresie , delikatny luz wyczuwalny, czy warto coś jeszcze sprawdzić skoro już mam rozebrany spód zmywarki?
  • REKLAMA
  • #7 21414424
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    >>21393326 Pompa zdemontowana i wymieniona na nową, i niestety problem nie ustąpił. Zachowanie zmywarki takie jak powyżej przed jej wymianą.

Przy poborze wody otworzyłem zmywarkę i dolałem wody przez komorę zmywania - jakieś 3-4 litry. Zamknąłem drzwi, zmywarka nie napełnia się wodą i wyskoczył błąd - kranik bez przerywania programu.

Po zresetowaniu urządzenia woda nie została wypompowana, przy kolejnej próbie załączenia programu woda też nie została wypompowana, zaś zmywarka cały czas napełnia zbiornik czystą wodą. Cykl mycia nie rusza, wyskakuje błąd z kranikiem, lecz system nie resetuje programu jak wcześniej, zegar cały czas widoczny.
  • #8 21414492
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Pietrek2202 napisał:
    Czy jednak wymienić wąż aqua stop, wspomniany elektrozawór?

Wyjmij moduł sterujący i zrób foto bez obudowy (prawy dolny róg zmywarki).
  • #9 21414533
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    >>21414492 ok, tylko nie chcę wyjść bez demontażu dolnej osłony zrywarki, a to już niestety nie na dziś praca, tym bardziej że muszę jakoś powoli wypompować wodę z tego ustrojstwa.....
  • REKLAMA
  • #10 21414554
    AsReeX
    Poziom 40  
    Cooo ... kolego wyciągasz go do góry - trzyma się na dwóch zatrzaskach i wtyczce z tyłu.
  • #11 21414606
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    ok, przepraszam, po ponownej próbie się

Osoba trzyma zieloną płytkę drukowaną z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi.
    Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi na tle drewnianej podłogi.
    Załączniki:
    • Zmywarka Bosch SPV46IX00E nie pobiera wody, ikonka kranika, restart programu 20250128_203942.jpg (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Bosch SPV46IX00E nie pobiera wody, ikonka kranika, restart programu 20250128_203955.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Bosch SPV46IX00E nie pobiera wody, ikonka kranika, restart programu 20250128_204002.jpg (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21414623
    AsReeX
    Poziom 40  
    Nówka sztuka - włóż z powrotem!

Poszukaj na dole zmywarki pływaka ze styropianem (po podniesieniu powinno odpompować cała wodę).

Pietrek2202 napisał:
    Jednakże przy starcie programu i próbie poboru wody elektrozawór bardzo mocno się nagrzewa.

Czyli działa dokładnie tak jak trzeba.
  • #13 21420379
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Sprawa wygląda tak: po podniesieniu pływaka nie wypompowało wody z płaszcza wodnego widocznego na zdjęciu - mimo iż był pełen. Spuściłem wodę z płaszcza, odkręcając elektrozawór.

Następnie ponownie go zamontowałem, włączyłem program, zmywarka uruchomiła się, po chwili zaczęła wpompowywać wodę w płaszcz wodny, stopniowo go wypełniając. Załączył się błąd identyczny jak przy zakręconym zaworze wody - kranik bez resetu czasu, zmywarka zaczęła piszczeć, woda do płaszcza dalej się lała. W komorze zmywania wody brak.

Być może się mylę, ale czy to nie jest tak, że ten elektrozawór płaszcza wodnego nie dopuszcza wody do komory zmywania i system pokazuje zakręcony zawór wody?

Widok na zewnętrzny płaszcz wodny zmywarki z wodnymi osadami wewnątrz.
  • #14 21420507
    AsReeX
    Poziom 40  
    Pietrek2202 napisał:
    Być może się mylę, ale czy to nie jest tak, że ten elektrozawór płaszcza wodnego nie dopuszcza wody do komory zmywania i system pokazuje zakręcony zawór wody?

Bardziej sterownik nie otrzymuje sygnału z przepływomierza.
  • #15 21444020
    Pietrek2202
    Poziom 2  
    Okazało się, że był zapchany płaszcz wodny, serwis rozwiązał problem w 15 minut. Pozostałe części sprawne, zmywareczka śmiga jak nowa.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SPV46IX00E nie pobiera wody podczas uruchamiania programu, po kilku minutach kończy cykl z błędem i ikoną kranika. Sprawdzono i wyczyszczono wąż dopływowy oraz wąż AquaStop, a ciśnienie wody w kranie jest prawidłowe. Elektrozawór płaszcza wodnego wykazuje prawidłową rezystancję, jednak podczas próby poboru wody nagrzewa się nadmiernie. Podejrzewano również pompę myjącą, którą zdemontowano i wymieniono, lecz problem pozostał. Po dolaniu wody ręcznie do komory zmywania pojawił się błąd kranika, a zmywarka nie wypompowała wody. Po demontażu i sprawdzeniu modułu sterującego oraz pływaka okazało się, że pływak nie wypompowuje wody z płaszcza wodnego. Po spuszczeniu wody z płaszcza i ponownym uruchomieniu zmywarka zaczęła napełniać płaszcz wodny, ale nie komorę zmywania, co skutkowało błędem kranika. Ostatecznie serwis stwierdził zapchanie płaszcza wodnego jako przyczynę awarii i usunął zator, co przywróciło prawidłową pracę urządzenia. Inne elementy, takie jak elektrozawór i pompa, były sprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA