logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Incanto 8917 – robi bardzo gorzką i cierpką kawę

Beniuasia 04 Maj 2026 13:46 177 1
REKLAMA
  • #1 21896134
    Beniuasia
    Poziom 2  
    Uprzejmie proszę o pomoc z ekspresem automatycznym Saeco Incanto 8917.
    Ekspres od dwóch dni robi paskudnie gorzką i cierpką kawę. Próbowałem na kilku rodzajach kawy, a efekt ten sam. Nie da się pić ani czarnych, ani mlecznych kaw. Ekspres zadbany, regularnie odkamieniany i czyszczony. Używam oryginalnych filtrów, a dodatkowo woda jest filtrowana w dzbanku Dafi. Jakieś 4 miesiące temu go rozebrałem i wyczyściłem wylewkę.
    Wydaje się, że pracuje normalnie, kawa leci dobrze, płucze się ok. Jedynie mam wrażenie, że kawa jest bardzo gorąca. Zmieniałem temperaturę na minimum, ale za bardzo różnicy nie zauważyłem.

Czy poza temperaturą zmieniał Pan ostatnio także ustawienie młynka, mocy/aromatu albo objętości kawy, i czy gorycz/cierpkość jest identyczna przy każdej kawie (np. espresso, kawa czarna, cappuccino)?
    Nie zmieniałem. Gorycz jest taka sama na różnych rodzajach kawy.
    Kiedy był ostatnio wyjmowany i dokładnie czyszczony/smarowany blok zaparzający oraz jak wyglądają fusy po zaparzeniu i czy kawa leci normalnie szybko, czy raczej wolniej niż wcześniej?
    Blok był wyjmowany i czyszczony, smarowany kilka dni temu. Wydaje się, że kawa leci normalnie. Fusy są w kształcie krążka, raz całego, a raz trochę ukruszonego.
  • REKLAMA
  • #2 21909192
    Beniuasia
    Poziom 2  
    Ekspres jeszcze raz wyczyściłem. Ponownie odkamieniłem, odtłuściłem, przepłukałem system mleczny dedykowanym proszkiem, ale kawa z niego dalej mi nie smakuje. Jeśli byłby ktoś chętny, to odsprzedam ekspres tanio.
REKLAMA