logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW LT 28 2.5 TDI ANJ zgasł, brak kontrolki świec, rozrusznik kręci szybciej

handrew 04 Maj 2026 19:27 96 4
REKLAMA
  • #1 21896383
    handrew
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Temat często przerabiany, ale bez konkretnej odpowiedzi. Pacjent LT 28 2.5 tdi, silnik ANJ, zgasł na drodze, odpalił jeszcze 2 razy na kilka sekund i kaput. Kontrolka świec nie świeci, przekaźniki, bezpieczniki sprawdzone. Podpięte pod VCDS nie łączy z blokiem silnika, z innymi np. imobilajzer tak. Przed awarią bez problemu się łączyło. Co ciekawe po awarii rozrusznik kręci tak z 30% szybciej i lekko. Wiem, wiem, pasek rozrządu i inne całe, nie zerwane, wał kręci lekko jak nigdy. Miał ktoś coś podobnego i jakieś pomysły, dlaczego tak kręci i co jeszcze sprawdzić. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21896421
    34konradeczek
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Jak się nie łączy vcds (jeśli dobrze sprawdzasz) to prawdopodobnie nie ma zasilania albo komunikacji na sterownik silnika albo sam sterownik jest uszkodzony, trzeba to sprawdzić. I sprawdź pierwsze bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #3 21896433
    handrew
    Poziom 11  
    >>21896421 dokładnie to samo sobie myślę. Bezpieczniki sprawdzone, a na sterownik jestem za cienki, jutro laweta i do mechanika. Tylko to szybsze kręcenie mnie męczy, tak jakby miał lżej, ale wałek rozrządu się obraca, więc pasek i klin koła odpada,
  • REKLAMA
  • #5 21897385
    handrew
    Poziom 11  
    >>21896435 Klapy nie ma EGR, 3 mc temu usunięty.
REKLAMA