Jeśli stosunek sygnał/szum podany jest w decybelach i NF tez podany jest w decybelach to tylko odejmujemy nic więcej, czyli poprawny winki to 98.5dB.
A tu masz jak dane dotyczące szumów podawane są w katalogu
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MPSA18-D.PDF
Gdzie oprócz NF podaje się napięcia i prądy szumów.
Np. Z fig.5 odczytujemy dla rezystancji źródła równej 1K i prądzie Ic=1mA odczytujemy NF= 4dB.
Rezystancja źródła będzie szumić sama z siebie i napięcie szumów jakie na niej wystąpi wynosi w paśmie B=15KHz
Urs=495nV(wzór Urs=128p*√(R*B)) i jak by nasz sygnał użyteczny wynosił 2mV to stosunek sygnału/szumu wyniósł by 2mV/495nV=4K=72dB.
Wiec gdyby wzmacniacz był bezszumny to taki byśmy mieli odstęp sygnał/szum.
Ale nasz wzmacniacz nie jest bez szumny i wnosi swoje napięcie szumów które możemy odczytać z fig.2 i dla Rs=1K i Ic=1mA napięcie sumów wnoszone przez wzmacniacz wynosi ok. 5.2nV co w paśmie 15KHz da napięcie szumów równe 5.2nV*sgrB=637nV.
Czyli mamy dwa źródła szumów które po sumowaniu można zastąpić jednym źródłem.
Usz=√(495nV^2*637nV^2)=806nV.
Czyli nasz stosunek sygnał/szum zmaleje do 2mV/806nV=2.5K=68dB czyli zmalał o 4dB
Podobną wartość można uzyskać bez tych obliczeń znając tylko współczynnik szumów NF.
Który dla naszego przykładu wynosi 4dB co oznacza ze stosunek spadnie z 72dB do 68dB po przejściu przez wzmacniacz.
Co dla sygnału 2mV oznacza szumy na poziomie 765nV co można było policzyć tak Urs=495nV nasz wzmacniacz wzmacnia szumy o 4dB czyli o 1.6 co daje 792nV. Drobne różnice w wynikach wynikają z zaokrągleń i nie dokładnych danych wejściowych odczytanych z katalogu.
Ja tu chciałem pokazać tobie że „pierwotnymi” parametrami do określania szumów są napięcie i prąd szumów a nie NF.
Jeśli czegoś nie zrozumiałeś to nie istotne po przeczytaniu książki wszystko stanie się jasne. Oczywiście wszystkie obliczenia odniesione są do wejścia wzmacniacza.
pozdrawiam