logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte B550M Aorus Elite + Ryzen 5700G brak obrazu, nie działa reset, LED świeci

wiewsoneq 02 Gru 2025 20:17 198 4
REKLAMA
  • #1 21769442
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Siema, złożyłem właśnie komputer, zamawiając płytę główną, procesor i zasilacz, resztę miałem w zanadrzu [dodatkowy PC]
    Płyta główna: Gigabyte B550M Aorus Elite
    CPU: Ryzen 5700G
    RAM, który miałem w zanadrzu, całkiem niedawno chodził w moim głównym PC, lecz wymieniłem na większy, jestem pewien, że był wtedy sprawny: Patriot 2x8 GB, 3200 MHz, CL16 Viper4 Blackout
    Więcej opiszę, jeśli będzie trzeba
    Komputer po złożeniu zapala LED na obudowie [dziwnie podpinany pod Molex z zasilacza]
    Kręci wentylatorami na obudowie i CPU
    Włącza się z włącznika, lecz nie wyłącza, nie reaguje na przycisk reset, mimo że wszystko podpiąłem
    I nie daje żadnego obrazu
    Zdążyłem zrobić update BIOS-u przez gflash instalując ten najnowszy na stronie Gigabyte [ten pierwszy opisany jako FG], lecz dalej bez efektów
    Co może być nie tak? Kości RAM obie przekładałem, wkładałem pojedynczo w slot A2 czy B2 i dalej nic
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21769496
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    Sprawdź diody EZ Debug/Status LED: Płyta Gigabyte ma diody statusu (zwykle obok głównego złącza zasilania 24-pin), oznaczone jako CPU, DRAM, VGA, BOOT. Sprawdź, która z nich świeci się lub miga po włączeniu
  • REKLAMA
  • #3 21770248
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Kiedy próbowałem rozwiązać problem z chatemgpt bo myślałem że może akurat się uda, też dostałem info o tych diodach, lecz albo ich nie ma, albo po prostu żadna się nie świeci.

Dodano po 3 [minuty]:

Problem połowicznie rozwiązany, przełożyłem kość ram z mojego głównego pc [ jedną z zestawu 2x8gb i są to kingstony furry beast] komputer ożył, co ciekawe kiedy wsadziłem "wadliwe" patrioty mój główny też na nich działa i normalnie menadżer zadań wykrywa 8gb tak jak powinno, do tej pory nie wiem co jest z kościami nie tak, czemu nie działają w tamtej konfiguracji, Podziękowania dla @qrek1 za próbe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21770494
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    wiewsoneq napisał:
    komputer ożył,

co znaczy ożył? wcześniej też żył bo się włączał zasilacz i chłodzenia na cpu. Pojawił się obraz?
  • #5 21810396
    wiewsoneq
    Poziom 9  
    Tak, po prostu zaczął normalnie chodzić
REKLAMA