logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Imergas Victrix Teraz V2 - spada ciśnienie, gdzie znika woda?

OpticalPhotodiode 06 Maj 2026 20:21 45 2
REKLAMA
  • #1 21897872
    OpticalPhotodiode
    Poziom 1  
    Mam problem z piecem Imergas Victrix Teraz V2
    Piec ma ponad rok. Do tej pory działał bez problemu. Dziś rano zauważyłem, że brakuje wody w instalacji. Dopuściłem do 1,2 bara. Po kilku godzinach znów ciśnienie 0. Kolejny raz dopuściłem wodę. Wyjąłem wąż od skroplin, by zaobserwować, czy przy spadku ciśnienia będzie lecieć woda, co może być spowodowane awarią zaworu bezpieczeństwa. W ciągu godziny spadek ciśnienia 0,5 bara. Z rurki od skroplin nie leci w ogóle nic. Ciśnienie w piecu spada. Przejrzałem w całym mieszkaniu wszystkie grzejniki, wszędzie sucho, nigdzie nie ma wycieku. Moje pytanie: gdzie ta woda znika... Jest to duży spadek ciśnienia, a niestety nie mogę zlokalizować przecieku. Może ktoś miał podobną sytuację i będzie umiał pomóc. Dziekuje.
    Czy ciśnienie spada także wtedy, gdy kocioł i instalacja są zimne i CO jest wyłączone, czy tylko podczas grzania? Jak zachowuje się ciśnienie na zimnym i na rozgrzanym piecu?
    Sprawdzałem tylko na wyłączonym piecu. Nie włączam teraz C.O. Ciśnienie spada na zimnym piecu.
    Czy sprawdzałeś na pewno rurkę od zaworu bezpieczeństwa (nie od skroplin) i czy podczas grzania ciśnienie najpierw rośnie np. pod 2-3 bary, a potem po ostygnięciu spada do zera?
    Sprawdzałem rurkę od skroplin, nie od zaworu bezpieczeństwa.
  • REKLAMA
  • #2 21897907
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    A nie mocowałeś czegoś na kołki rozporowe pechowo na trasie rurek?
    Może gdzieś uciekać na instalacji, za jakiś czas wyjdzie mokre na ścianie/suficie
    A masz takie naczynie z membraną -i poduszką powietrzną ?
    Pozdr. J.
  • #3 21898399
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    W tym kotle odpływ z zaworu bezpieczeństwa jest wspólny z odpływem kondensatu.
    Więc jeśli nie cieknie z rury odpływu kondensatu z kotła, to znaczy, że przez zawór bezpieczeństwa w kotle też nie wycieka.
    Ponadto w tym kotle jest od spodu zatyczka, właśnie do kontroli czy nie puszcza zawór bezpieczeństwa. Jeśli po wyjęciu tej zatyczki cieknie stamtąd woda, to jest to z zaworu bezpieczeństwa.
    Naczynie przeponowe też można raczej wykluczyć, skoro kocioł jest wyłączony i nie pracuje, a ubytki wody nadal występują.

Z powyższego można wnioskować, że przeciek jest gdzieś na instalacji.
    To, że przy grzejnikach i widocznych częściach instalacji jest sucho, to nie znaczy, że instalacja jest szczelna.
    W przypadku przecieku gdzieś w ścianie, dość długo może trwać zanim przeciek się ujawni, a w przypadku rur pod posadzką może to się nie ujawnić w ogóle - tak też bywa.

W takiej sytuacji najlepiej na początek robić próby ciśnieniowe na instalacji z odciętym kotłem, oraz na poszczególnych obwodach instalacji jeśli to możliwe, aby określić na początek czy przeciek jest po stronie instalacji, czy jednak nie, oraz w miarę możliwości w której części instalacji.
REKLAMA