logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hota D6 - co to za element C15 przy balanserze, dioda Zenera?

Karpikmx4 07 Maj 2026 19:12 75 1
REKLAMA
  • #1 21898564
    Karpikmx4
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Hej, posiadam ładowarkę Hota D6.
    Padło w niej kilka rzeczy, ale już to ogarnąłem. Jednak mam problem z identyfikacją jednego elementu o oznaczeniu C15. Nie jest to rezystor. Jest to chyba jakaś dioda. Tester TC1 pokazuje, że to dioda Zenera. Początkowo myślałem, że to Zener BZT52C15, ale nie, to nie jest to. Zupełnie inaczej się mierzy.
    Może mądre głowy pomogą w tym temacie, bo ręce mi opadły, tym bardziej że element znajduje się przy balanserze jako ostatni do naprawy. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
    Zbliżenie na płytkę PCB z elementami SMD „15C/16C” i rezystorem „3300” przy złączu pinowym.
    Makrofotografia płytki PCB z układami scalonymi, elementami SMD i portem USB-C po prawej
    Płytka PCB z logo HOTA, dwa duże kondensatory i rzędy elementów SMD na niebieskim tle
    Płytka PCB ładowarki Hota D6 z gęstym montażem SMD i dwoma dużymi dławikami po bokach
  • REKLAMA
  • #2 21898709
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Chodzi o 15C? To może być TVS. Wylutuj sprawną, bo widać tam kilka, podaj np. na starcie 12V z zasilacza przez rezystor 100k szeregowo z diodą (w kierunku zaporowym) i zmierz napięcie na diodzie. Jeśli to zenerka, to multimetr ci szybko wskaże dokładnie na ile woltów, bo na tylu pomiar się zatrzyma :-)
REKLAMA