logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saunier Duval Isotwin F30 B1, RT24V: po podłączeniu pompy stale grzeje CO

AdamAdas 07 Maj 2026 22:24 147 2
REKLAMA
  • #1 21898686
    AdamAdas
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Chciałbym poprosić o pomoc w podłączeniu sterowania pompy ciepła do pieca gazowego jako biwalentny układ ogrzewania. Piec Saunier Duval IsoTwin Condens F30 B/1 - odłączyłem eBUS (Exacontrol E7) i podłączyłem zgodę na pracę z pompy na ze styku RT24 V. Jednak piec po włączeniu cały czas się włącza i grzeje C.O. Nawet po wypięciu całej wtyczki coś daje mu zgodę na pracę. Jak to rozwiązać, pompa na wyjście przekaźnikowe, bezpotencjałowe.
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Dodano po 8 [godziny] 11 [minuty]:

Mam pewne podejrzenie, mój Exacontrol E7 oraz pogodynka ( zewnętrzny czujnik temperatury), komunikują się bezprzewodowo przez ebus. Po odpięciu ebus, piec nie ma informacji o temperaturze zewnętrznej, czy to może generować problem? Czy wystarczy montaż analogowej pogodynki ?
  • REKLAMA
  • #2 21899178
    AdamAdas
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie, dla potomnych:
    Płyta, pomimo informacji z instrukcji, supportu Dival i serwisu, zapamiętuje, że pracuje pod ebus, po odłączeniu wpada w tryb awaryjny. Należy przywrócić piec do ustawień fabrycznych i tu również i support, i serwis rozkładają ręce. Rozwiązanie: do menu serwisowego wchodzimy przez „35”, a nie 96, i tam mamy parametr b.96, który ustawiamy na 1 i robimy restart pieca - gotowe.
  • #3 21900728
    AdamAdas
    Poziom 2  
    Płyta, pomimo informacji z instrukcji, supportu Dival i serwisu, zapamiętuje, że pracuje pod eBus, po odłączeniu wpada w tryb awaryjny. Należy przywrócić piec do ustawień fabrycznych i tu również i support, i serwis rozkładają ręce. Rozwiązanie: do menu serwisowego wchodzimy przez „35”, a nie 96, i tam mamy parametr b.96, który ustawiamy na 1 i robimy restart pieca - gotowe.
REKLAMA