Problem: Mam w domu dwa niezależne źródła zasilania. Dla uproszczenia powiedzmy, że falownik i sieć, ale generalnie to nie ma znaczenia dla istoty pytania. Chciałbym mieć automat, który przełącza pomiędzy tymi źródłami w zależności od ich dostępności. Czyli jeśli źródła nazwiemy A i B, to jeśli na A jest zasilanie, to przekazuje dalej A. Jeśli na A nie ma zasilania, to przekazuje dalej B. Problem jest standardowy. Podstawowy scenariusz pracy jest zatem następujący. Na źródłach A i B jest zasilanie. Na wyjściu mamy A. Następnie zasilanie na A zanika. W tym momencie urządzenie przełącza wyjście z A na B. Następnie na A wraca zasilanie, więc urządzenie powinno przełączyć z powrotem z B na A.
Kluczowe wymaganie: przełączenia A => B i B => A w opisanych powyżej scenariuszach powinny następować w czasie poniżej 50 ms, aby były niezauważalne dla odbiorników.
Pytanie: Prośba o przykład konkretnego działającego urządzenia.
Informacje dodatkowe. Przerzuciłem już kilka "chińskich" automatów. Wszystkie według specyfikacji miały działać OK, a w praktyce czas < 50 ms jest tylko w JEDNĄ STRONĘ! W drugą stronę jest np. 1 s. I co ciekawe, to nie jest kwestia źródeł zasilania, bo nawet jeśli na A i B damy to samo źródło, to i tak czas przełączenia będzie długi, zawsze B => A.
AI: Jakie jest maksymalne obciążenie (prąd, napięcie) jakie ma obsługiwać ten przełącznik?
63 A
Kluczowe wymaganie: przełączenia A => B i B => A w opisanych powyżej scenariuszach powinny następować w czasie poniżej 50 ms, aby były niezauważalne dla odbiorników.
Pytanie: Prośba o przykład konkretnego działającego urządzenia.
Informacje dodatkowe. Przerzuciłem już kilka "chińskich" automatów. Wszystkie według specyfikacji miały działać OK, a w praktyce czas < 50 ms jest tylko w JEDNĄ STRONĘ! W drugą stronę jest np. 1 s. I co ciekawe, to nie jest kwestia źródeł zasilania, bo nawet jeśli na A i B damy to samo źródło, to i tak czas przełączenia będzie długi, zawsze B => A.
AI: Jakie jest maksymalne obciążenie (prąd, napięcie) jakie ma obsługiwać ten przełącznik?
63 A