Mam piekarnik Electrolux COC8H31Z i czasem trzeba coś piec bardzo długo, a czasem krótko, więc zrobiłem diagnozę jak na początkującego elektronika:
1) Sprawdziłem grzałki:
Górna ma 1900 W, 22,8 Ω.
Środkowa 2300 W, 28,4 Ω.
Dolna 1000W, 51,9 Ω.
AI podaje, że są ok.
2) Wziąłem się za przekaźniki, podłączyłem 12 V i działają poprawnie.
3) Sprawdziłem ciągłość obwodu kabli z płyty do grzałek i są ok.
4) Podłączyłem 230 V do grzałek, żeby sprawdzić, czy działają i grzeją (ciężko wyłapać środkową i górną, bo są blisko, ale dolna na bank grzeje).
Próbowałem włączyć różne programy na chwilę i pojawia się przy programach 230 V, ale tylko na górnej i dolnej grzałce. Przy żadnym z programów nie pojawiło się 230 V na środkowej grzałce.
Prośba o pomoc, jak ten temat ugryźć.
Na jakich dokładnie programach/funkcjach robiłeś pomiar (np. góra-dół, termoobieg, grill, pizza itp.) i czy w instrukcji/rozpisce tego modelu środkowa grzałka powinna pracować w tych trybach?
Nie ma takiej informacji.
Mierzyłeś też napięcie bezpośrednio na wyjściu modułu/na stykach przekaźnika od środkowej grzałki podczas grzania - czy tam pojawia się 230 V, czy już z płyty nic nie wychodzi?
Z płyty nie widzę, żeby na programie dowolnym pojawiało się 230 V.
1) Sprawdziłem grzałki:
Górna ma 1900 W, 22,8 Ω.
Środkowa 2300 W, 28,4 Ω.
Dolna 1000W, 51,9 Ω.
AI podaje, że są ok.
2) Wziąłem się za przekaźniki, podłączyłem 12 V i działają poprawnie.
3) Sprawdziłem ciągłość obwodu kabli z płyty do grzałek i są ok.
4) Podłączyłem 230 V do grzałek, żeby sprawdzić, czy działają i grzeją (ciężko wyłapać środkową i górną, bo są blisko, ale dolna na bank grzeje).
Próbowałem włączyć różne programy na chwilę i pojawia się przy programach 230 V, ale tylko na górnej i dolnej grzałce. Przy żadnym z programów nie pojawiło się 230 V na środkowej grzałce.
Prośba o pomoc, jak ten temat ugryźć.
Na jakich dokładnie programach/funkcjach robiłeś pomiar (np. góra-dół, termoobieg, grill, pizza itp.) i czy w instrukcji/rozpisce tego modelu środkowa grzałka powinna pracować w tych trybach?
Nie ma takiej informacji.
Mierzyłeś też napięcie bezpośrednio na wyjściu modułu/na stykach przekaźnika od środkowej grzałki podczas grzania - czy tam pojawia się 230 V, czy już z płyty nic nie wychodzi?
Z płyty nie widzę, żeby na programie dowolnym pojawiało się 230 V.