logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE NM28000PP napęd Rolet po skasowaniu pilota robi tylko krótki ruch dół-góra

lechwik1 10 Maj 2026 08:18 219 10
REKLAMA
  • #1 21900033
    lechwik1
    Poziom 4  
    NICE NM28000pp.

Napęd po wciśnięciu guzika na pilocie wykonuje krótki ruch dół - góra.
    Stało się tak po wykonaniu procedury wyprogramiwania drugiego pilota.
    Zawieranie biały - biało-czarny steruje napędem, działa.
    Brak pełnej dokumentacji do tego napędu i doświadczenia.
    Może znacie takie zachowanie tego napędu?

Potrzebna dokumętacja i wsparcie zdalne

Jaki dokładnie pilot/odbiornik współpracuje z tym napędem i jak wyglądała dokładnie procedura kasowania/programowania pilota - skasowany był tylko drugi pilot czy cała pamięć radia?
    Wpisywany pilot Nice ERA-W W6. Dokonano próby wykasowania pamięci wg załączonego zdjęcia.
    Czy po tej operacji napęd miał robiony reset/uczenie i czy ma poprawnie ustawione położenia krańcowe (pełne otwarcie/zamknięcie), czy tylko z pilota robi krótki ruch, a z przewodów działa pełny cykl?
    Sterowanie napędu z kabli działa. Problem dotyczy tylko pracy na pilocie - każdym pilocie.
  • REKLAMA
  • #2 21901055
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    Jeżeli umieszczone foto jest instrukcją programowania pilotów to czy wykonujesz zawarte tam czynności, poniżej tłumaczenie.

• #3 21901097
    lechwik1
    Poziom 4  
    >>21901055

To jest instrukcja kasowania pilota, ale brak dokumentacji do tego dokładnie napędu.
    Wykonałem tę procedurę celem wykasowania źle wgranego pilota i po wykonaniu mam brak pracy dla 3 rolet.

Potrzebuję to podnieść do pracy.
  • REKLAMA
  • #4 21901105
    rokbok
    Poziom 40  
    To co pisałeś

lechwik1 napisał:
    Napęd po wciśnięciu guzika na pilocie wykonuje krótki ruch dół - góra.

Znalezione w sieci:

"Ważne uwagi dla modelu NM28000pp
    Jeśli napęd po wciśnięciu pilota wykonuje tylko krótki ruch dół-góra, może to oznaczać problem z ustawieniem krańcówek lub błąd w programowaniu (faza rozpoznawania pozycji).Dla pełnej konfiguracji, w tym ustawienia siły, często wymagane jest użycie zworki lub przycisku na silniku do wprowadzenia go w tryb nauki.Jeśli napęd nie reaguje na powyższe kroki, konieczne może być wykonanie resetu urządzenia lub użycie dedykowanego programatora Nice.Uwaga: W zależności od zainstalowanej karty radiowej, procedura może się nieznacznie różnić (kody Flor-S vs Smilo)."
  • REKLAMA
  • #5 21901112
    lechwik1
    Poziom 4  
    >>21901105

Tylko że zgodnie z tą procedurą to powinno się wykasować pamięć.

Natomiast w tym napędzie krańcówki ustawia się kluczem ampulowym - mechanicznie.
    Wątpię że ten napęd ma możliwość ustawiania krańcówek za pomocą pilota

Tak czy inaczej szukam kogoś, kto zna te dość stare napędy i ma do tego dokumentację.
  • REKLAMA
  • #6 21901114
    rokbok
    Poziom 40  
    Znalazłem jeszcze coś takiego.

Fragment instrukcji: „4.1 Programowanie nadajników” i tabela „Wczytywanie pierwszego nadajnika (Tryb I)”
  • #7 21901138
    lechwik1
    Poziom 4  
    >>21901114 Niestety ta procedura nie działa, ale napęd cŁY CZAS ma zaprogramnowany pierwszy pilot

Najlepiej byłoby zrobić factory reset i zacząć od nowa, ale do tego potrzebuję dedykowaną instrukcję.
  • #8 21901162
    rokbok
    Poziom 40  
    Jeszcze coś takiego znalazłem.

• #9 21901169
    lechwik1
    Poziom 4  
    >>21901162

A masz tego więcej, tzn. całą dokumentację, bo to może być dobry trop.
  • #10 21901172
    rokbok
    Poziom 40  
    Niestety nie mam nic więcej, to co znalazłem w sieci to zamieściłem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy napędu rolet NICE NM28000PP, który po skasowaniu źle wgranego pilota zaczął wykonywać tylko krótki ruch dół–góra zamiast normalnej pracy. Sprawdzono, że sterowanie przewodami biały–biało-czarny działa, ale po wykonaniu procedury kasowania pamięci radioodbiornika napęd przestał poprawnie reagować dla trzech rolet. Pojawiły się sugestie, że problem może wynikać z błędnego programowania lub ustawień krańcówek, jednak krańcówki w tym modelu są ustawiane mechanicznie kluczem ampulowym, więc szukano właściwej dokumentacji, procedury factory reset oraz informacji o kompatybilnym pilocie i odbiorniku. Ostatecznie wskazano, że napęd to Neoplus M i że dostępna instrukcja dotyczy właśnie tego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA