logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C6 3.2 FSI 2004 - pobór 7 A na postoju, bezpiecznik wycieraczek

Aroneq 10 Maj 2026 08:21 168 4
  • #1 21900034
    Aroneq
    Poziom 6  
    Witam. W pewnym momencie po zakupie Audi A6 C6 3.2 FSI z 2004 roku auto zaczęło pobierać dużo prądu (na tyle dużo, że wyładowało jeden akumulator do zera). Po podłączeniu amperomierza do akumulatora dowiedziałem się, że pobór prądu na postoju to jakoś 7 A. Odłączałem bezpieczniki po kolei i dopiero po wyjęciu tego od wycieraczek pobór prądu spadł do normalnych wartości. Ma ktoś pomysł, jak temu zaradzić?
    Który to dokładnie bezpiecznik (numer/oznaczenie i ile A) oraz co jeszcze oprócz wycieraczek przestaje działać po jego wyjęciu?
    Bezpiecznik nr 38 30 A po wyjęciu nie działają tylko wycieraczki.
    Czy są jeszcze jakieś objawy typu: wycieraczki same „żyją”, nie parkują, słychać silnik/przekaźnik po zgaszeniu auta, albo auto w ogóle nie przechodzi w tryb uśpienia?
    Wycieraczki, spryskiwacze i czujnik działają bez zarzutów.
  • #2 21900042
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Ja bym odłączył silniczek wycieraczek i sprawdził czy dalej pobiera prąd, jeżeli nie to wina silniczka, jeżeli tak to szukać problemu w instalacji.
  • #3 21900714
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    Aroneq napisał:
    pobór prądu na postoju to jakoś 7 A

Czy pomiar został wykonany przy zamkniętych drzwiach i po zamknięciu z pilota ?
    Po zamknięciu samochodu, odczekałeś przed pomiarem ok. 15 minut (instalacja samochodu musi się "uśpić") ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21901158
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1054
    chorobą tych samochodów jest gnijąca wiązka progowa i moduł pod nogami kierowcy, ja bym rozpruł wiązkę i wszystkie połączenia zaciskane do wymiany + osuszenie i przelutowanie sterownika
  • #5 21908950
    BartlomiejMrugacz
    Poziom 9  
    tak jak kolega pisał sprawdz silnik wycieraczek
REKLAMA