logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UniAmp by Irek - prawy kanał ma +V na wyjściu, R68/T28 zachowują się dziwnie

Ireneo 10 Maj 2026 13:55 486 9
REKLAMA
  • #1 21900274
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    Panowie, naprawiłem dziesiątki końcówek mocy, ale tu poległem. Znany zapewne UniAmp od Irka, kupiłem zmontowaną płytkę z opisem, iż jeden kanał nie działa. Wszystkie tranzystory z tego kanału wylutowane i testem diodowym sprawne. Rezystory na swoim miejscu, wartości prawidłowe. Na wyjściu prawej końcówki ma dodatnie napięcie zasilania. Zastanawia mnie, dlaczego mierząc rezystancję R68, na płytce oczywiście, wartość idzie w megaomy, po czym powoli spada na te 47 kΩ. W drugim kanale, czyli R2, od razu poprawny wynik. Rezystor wylutowany, wynik prawidłowy. C27 usunięty, dalej to samo. T28 ma prawie pełne, dodatnie napięcie na wszystkich nogach. W drugim kanale maks. napięcie na T7 to około 1 V. Na płytce nie widzę zwarć. Aktualnie mam wylutowane tranzystory końcowe. Niech ktoś mnie naprowadzi, ewentualnie czy były jakieś problemy ze złą PCB na prawym kanale.
    Załączniki:
    • UniAmp_stereo_TOS.pdf (30.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21900474
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    Ireneo napisał:
    Wszystkie tranzystory z tego kanału...

nie mają takich samych parametrów, jak adekwatne z drugiego kanału.
    Któryś z nich to "malowanka", sam test diody nie pokaże parametrów, dlatego najlepszą opcją będzie sprawdzenie po kolei każdego tranzystora sposobem podmiany na drugi kanał.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21900528
    Ireneo
    Poziom 42  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    Ireneo napisał:
    Wszystkie tranzystory z tego kanału...

nie mają takich samych parametrów, jak adekwatne z drugiego kanału.
    Któryś z nich to "malowanka", sam test diody nie pokaże parametrów, dlatego najlepszą opcją będzie sprawdzenie po kolei każdego tranzystora sposobem podmiany na drugi kanał.

Pozdrawiam

Też o tym myślałem ale to było kupione z 15 lat temu, czy wtedy były "malowanki". Mogłem w sumie wzmocnienie zmierzyć jak miałem wylutowane.
  • #4 21900561
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Ireneo napisał:
    Mogłem w sumie wzmocnienie zmierzyć jak miałem wylutowane.

Któryś ze sposobów "sprawdzenia" trzeba wybrać.
    Bez zabawy, to tylko wymiana na nowe.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21901051
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1969
    Jeśli masz wylutowane tranzystory mocy to wylutuj jeszcze sterujące, T24 i T32.
    Następnie połącz drucikiem punkt gdzie była normalnie baza T24 z punktem gdzie był emiter T23.
    Po tych operacjach zmierz napięcia na pozostałych w tym kanale tranzystorach i wpisz je w schemat w odpowiednich miejscach, najlepiej czerwonym kolorem. Na tej podstawie bedzie można określić co dalej.

clubber84 napisał:
    dlatego najlepszą opcją będzie sprawdzenie po kolei każdego tranzystora sposobem podmiany na drugi kanał.

Takie coś to jest najgorszy sposób a nie najlepszy.
  • #6 21901905
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 258
    Dokładnie, zmierzenie napięć, wpisnie je w schemat i wklejenie tutaj obrazka bardzo ułatwi analizę, co może być problemem.

Masz tester elementów, żeby sprawdzić, czy tranzystory zachowują się poprawnie?
  • REKLAMA
  • #7 21902486
    Ireneo
    Poziom 42  
    Nepto napisał:
    Dokładnie, zmierzenie napięć, wpisnie je w schemat i wklejenie tutaj obrazka bardzo ułatwi analizę, co może być problemem.

Mam tester, napisałem wyżej. Tylko raczej to nie kwestia wzmocnienia skoro przy braku sygnału, mamy krótko mówiąc, przebicie. W wolnej chwili zrobię pomiary.

Dodano po 30 [minuty]:

Nepto napisał:

• #8 21902536
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 258
    Ireneo napisał:
    Mam tester, napisałem wyżej.

OK, nie było to dla mnie jasne, bo w pierwszym poście napisałeś:
    Ireneo napisał:
    Wszystkie tranzystory z tego kanału wylutowane i testem diodowym sprawne.

Założyłem, że gdybyś miał bardziej zaawansowany tester typu LCR-TC7 to napisałbyś "tranzystory sprawdzone testerem i są sprawne."

Ireneo napisał:
    W wolnej chwili zrobię pomiary.

Dobra, to czekamy na wyniki.
  • #9 21902541
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1969
    Ireneo napisał:
    Tylko raczej to nie kwestia wzmocnienia

Oczywiście że to nie jest kwestia wzmocnienia.
  • #10 21904076
    Ireneo
    Poziom 42  
    Temat ogarnięty. Kupiłem zmontowany układ. Płytka mocny brąz plus pomalowana takim samym kolorem. Co za tym idzie, słabo widać układ ścieżek. Schemat pcb miałem ale musiałem lustrzane odbicie zrobić aby porównać. I mimo że punkty lutowane nie były malowane, to ktoś kawałkiem cyny połączył ścieżki, które nie powinny być złączone. Jako że blisko, to tego nie podejrzewałem, dopiero porównanie dało w końcu wynik. A płytka nie jest symetryczna. Czyli jak wcześniej twierdziłem wzmocnienie tranzystora nie miało nic do rzeczy, test na przejście diody w zupełności wystarczył.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji analizowana jest usterka końcówki mocy UniAmp: w prawym kanale na wyjściu pojawia się dodatnie napięcie zasilania, a rezystor R68 na płytce wykazuje początkowo wartość w megaomach, po czym powoli spada do około 47 kΩ, podczas gdy w drugim kanale R2 ma od razu poprawny odczyt. Sprawdzone testem diodowym tranzystory mocy i rezystory nie wykazały oczywistych uszkodzeń, jednak sugerowano możliwość zastosowania tranzystora o innych parametrach lub „malowanki”, której zwykły test diody nie ujawnia. Zaproponowano wylutowanie tranzystorów sterujących T24 i T32, zmostkowanie punktów bazy T24 i emitera T23 oraz wykonanie pomiarów napięć na pozostałych elementach kanału i naniesienie ich na schemat, aby zawęzić obszar uszkodzenia. Podkreślono, że samo sprawdzanie wzmocnienia nie rozwiązuje problemu i że do dalszej diagnostyki potrzebne są dokładne pomiary napięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA