logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy źle rozumiem pismo spółdzielni o doprowadzeniu siły do mieszkania?

kuladamian540 12 Maj 2026 19:14 552 15
REKLAMA
  • #1 21901775
    kuladamian540
    Poziom 2  
    Witam, mieszkam w wieżowcu, chciałem doprowadzić sobie tzw. "siłę" do mieszkania na drugie piętro z rozdzielni znajdującej się na parterze, oczywiście na swój koszt, wszystko. W odpowiedzi dostałem od spółdzielni pismo. Pytanie, czy to spółdzielnia nie rozumie, o co mi chodziło? Czy to ja czegoś nie rozumiem?
    Pismo spółdzielni o braku możliwości zasilania trójfazowego i limitu mocy 5,3 kW

Co dokładnie napisałeś do spółdzielni - chodziło Ci o instalację 3-fazową w mieszkaniu, zwiększenie mocy przyłączeniowej czy pociągnięcie nowego kabla z rozdzielni?
    Pociągnięcie nowego kabla z rozdzielni.
  • REKLAMA
  • #3 21901787
    kuladamian540
    Poziom 2  
    Piszą, że instalacja wewnątrz budynku na to nie pozwala, dlatego na własny koszt chciałem ją zmodernizować, wymieniając instalację na odcinku rozdzielnia - lokal.
  • #4 21901831
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 823
    Spóldzielnia pewnie wychodzi z założenia, że inni sąsiadzi też będą chcieli tak mieć a na to już mocy nie wystarczy. Jest to część wspólna instalacji więc jeden lokator (lub kilku) nie może zablokować innym zwiększenia mocy, bo przeczy to zasadzie równości. Nie chcą mieć w przyszłości problemów i już.
    Instalacja to także rozdzielnica główna oraz kabel ją zasilający, które też mają jakieś ograniczenia.
  • #5 21901846
    koci50
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    kuladamian540 napisał:
    Dlatego na własny koszt chciałem ją zmodernizować,

Czy źle rozumiem pismo spółdzielni o doprowadzeniu siły do mieszkania?
    No to chcesz wymienić instalację w całym budynku?
  • REKLAMA
  • #6 21901918
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    kuladamian540 napisał:
    Piszą, że instalacja wewnątrz budynku na to nie pozwala, dlatego na własny koszt chciałem ją zmodernizować, wymieniając instalację na odcinku rozdzielnia - lokal.
    W całym budynku będziesz wymieniał na własny koszt? Może prościej zmienić mieszkanie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21901954
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3460
    kuladamian540 napisał:
    "siłę" do mieszkania na drugie piętro z rozdzielni znajdującej się na parterze, oczywiście na swój koszt
    Jest także możliwe, że nie można przeprowadzić dodatkowego przewodu w "szachcie".
  • REKLAMA
  • #9 21902205
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Jak mógł składać skoro administrator budynku nie wyraża zgody, która jest niezbędna by operator sprawą się zajął.
    Tu trzeba z administratorem rozmawiać niech swoje stanowisko wyjaśni i uzasadni.
  • #10 21902227
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1249
    Operator przedkłada warunki i dopiero wtedy składasz zapytanie do zarządcy budynku.
    3
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #11 21902295
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Witam,
    kuladamian540 napisał:
    Pociągnięcie nowego kabla z rozdzielni.

spółdzielnia doskonale rozumie, o co ci chodzi, to ty nie zrozumiałeś pisma od spółdzielni.
    Wyraźnie napisali, że nie wyrażają zgody na zmianę rodzaju zasilania z powodu braku dostosowania jej do zasilania 3-fazowego bezpośrednio z rozdzielnicy głównej budynku.
    Ale...
    Możesz wysłać pismo z zapytaniem, czy wyrażą zgodę na pociągnięcie nowego kabla zasilającego z najbliższego transformatora?
    Napisz, że pokrywasz wszelkie koszty... a one będą bardzo wysokie dla ciebie jednego.
    Co innego, gdyby wszyscy w wieżowcu się zrzucili na wymianę instalacji zasilającej budynek od transformatora po piony zasilające ostatnie piętro, wtedy koszty na lokal, to że tak napiszę "groszowe sprawy".

Wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 21902352
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Autorze tematu - czy w piśmie do ADM poinformowałeś ich, że sam wykonasz osobne zasilanie z rozdzielnicy gł. budynku, bo może oni może błędnie sądzą o Twojej chęci podłączenia się do rozdzielnicy piętrowej ? Generalnie takie zmiany zasilania mieszkań to wpierw konsultuje się z elektrykiem, On sprawdzi możliwość wykonania nowego zasilania, zabezpieczenia, przekroje itp. Na forum to tylko takie gdybanie. Oczywiście elektryk nie po zawodówce, a konsultacja odpłatna.
  • #15 21902531
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    78db78 napisał:
    Żartujesz z tymi groszami?
    Już widzę jak wszyscy wywalą junkersy żeby płacić 2x za ciepła wodę na prąd!

Się tak kolego nie unoś, bo nawet nie zapoznałeś się dobrze z tematem, a od razu krzyk podnosisz.
    Grosze dałem w cudzysłów, bo wiem, że nawet na tyle lokali, to będzie trochę złotówek do wydania.
    A "junkersów" wszyscy nie wyrzucą, tylko autor chce to zrobić, bo wymiana pionów zasilających nie oznacza automatycznie likwidacji kotłów gazowych.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doprowadzenia zasilania trójfazowego („siły”) do mieszkania w wieżowcu z rozdzielni na parterze na własny koszt. Spółdzielnia w odpowiedzi nie wyraziła zgody na zasilanie 3F, co wskazuje, że problemem jest brak akceptacji dla wykonania nowego przyłącza trójfazowego do lokalu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA