logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić zasilanie na 3 fazy w mieszkaniu na 3 piętrze?

wargasss 20 Mar 2019 10:00 3603 14
REKLAMA
  • #1 17855009
    wargasss
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Mieszkam w dwupoziomowym mieszkaniu i w chwili obecnej zgodnie z umową z ZE mam zasilenie jednofazowe (4kW). W związku z planowanym zakupem indukcji chciałbym zmienić zasilanie na 3 fazy wraz z zwiększeniem mocy przyłączeniowej.
    Niestety do mojego mieszkania (3 piętro) doprowadzono przewód 4 żyłowy. Linia zasilająca po stronie ZE jest w układzie TN-C, natomiast spółdzielnia w piwnicy dokonała rozdziału i przekazała na piętra L, N, PE. Zgodnie z informacjami od elektryka ze spółdzielni musiałbym sobie pociągnąć, na własny koszt dodatkowy przewód, z piwnicy do mieszkania, ale nie wiadomo czy spółdzielnia wyrazi zgodę. Na moje pytanie czemu w trakcie budowy (1997 r.) puszczono przewód 4 żyłowy uzyskałem odpowiedź - może im zostało. Co w tej sytuacji można zrobić? Czy są prawne metody zmuszenia spółdzielni do partycypacji w kosztach? A może można technicznie zrobić to inaczej?

Serdecznie dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17855029
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    wargasss napisał:
    Czy są prawne metody zmuszenia spółdzielni do partycypacji w kosztach?

Raczej nie.
    wargasss napisał:
    A może można technicznie zrobić to inaczej?

Może. Być może się uda, jeśli ten 4-żyłowy ma swój początek blisko miejsca rozdziału zrobionego przez spółdzielnię i ma wystarczający przekrój.
  • REKLAMA
  • #3 17855040
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1604
    Podajesz mało informacji np: jak realizowane jest zasilanie mieszkań czy indywidulnie z ZL czy też jest kanał instalacyjny skąd z rozdzielnic na każdym piętrze są zasilane poszczególne mieszkania. Wlz dochodzacy do Twojego mieszkania to 3f+N czy też 2f+N+PE. Na pewno elektryk na miejscu bardzo szybko zorientuje się w sytuacji i da Ci szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 17855102
    wargasss
    Poziom 10  
    Może to cokolwiek wyjaśni:
    Każde z mieszkań jest oddzielnie zasilone z piwnicy. Zgodnie z informacjami od elektryka ze spółdzielni przewody są zamurowane i nie ma żadnych rozdziałów na piętrach. Załączam zdjęcie. Pozwolę sobie załączyć zdjęcia, głównej skrzynki i licznika(ten brązowy przewód podpięty jest do PE i biegnie dalej do mieszkania).
    Jeżeli coś to pomoże mogę spróbować zrobić więcej zdjęć?
    Załączniki:
    • Jak zmienić zasilanie na 3 fazy w mieszkaniu na 3 piętrze? 20190310_172354.jpg (669.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmienić zasilanie na 3 fazy w mieszkaniu na 3 piętrze? 20181030_195242.jpg (334.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17855116
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Nie chce mi się wierzyć, że nie ma pionów. Zamurowane pewnie są, ale w ścianie między klatką a mieszkaniem.
    Więcej zdjęć by się przydało. Pokaż jak ten WLZ leci z piwnicy od licznika do klatki i dalej.
  • #6 17855118
    wargasss
    Poziom 10  
    Podeślę wieczorem jak wrócę do domu. Z góry dzięki.

Dodano po 5 [minuty]:

W zakresie WLZ to do mieszkania dochodzą 4 przewody.
    1 - L
    2 - N
    3 - PE -połączony w piwnicy z listą PE - ten brązowy ze zdjęcia z licznikiem
    4 - nie jest podłączony ale sprawdzę wieczorem czy jest napięcie
  • Pomocny post
    #7 17855128
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Tak trochę nieco obok tematu: wiesz, że zamiana gazu sieciowego na indukcję jest ekonomicznie nieuzasadniona?
  • #8 17855198
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    wargasss napisał:

3 - PE -połączony w piwnicy z listą PE - ten brązowy ze zdjęcia z licznikiem

To jest karygodne, tak nie mógł zrobić elektryk.

Dodano po 3 [minuty]:

wargasss napisał:
    Na moje pytanie czemu w trakcie budowy (1997 r.) puszczono przewód 4 żyłowy uzyskałem odpowiedź - może im zostało.

Pytanie zasadne. Od 1994 roku obowiązywały nowe przepisy.
    wargasss napisał:
    Co w tej sytuacji można zrobić? Czy są prawne metody zmuszenia spółdzielni do partycypacji w kosztach? A może można technicznie zrobić to inaczej?

To nie są aż tak straszne koszty, aby bez spółdzielni nie dało się niczego zrobić. Jeśli tylko nie będą Ci przeszkadzać, dowolny, prawdziwy elektryk (tylko nie ten ze spółdzielni) po obejrzeniu na miejscu powie Ci wszystko co potrzeba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17855575
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    retrofood napisał:
    Na 100% elektrycy, ze świadectwem kwalifikacji.
    Spółdzielnia amatorów nie zatrudnia.
    Zewnętrzna firma zajmująca się elektryką.
    retrofood napisał:
    Jeśli tylko nie będą Ci przeszkadzać, dowolny, prawdziwy elektryk (tylko nie ten ze spółdzielni) po obejrzeniu na miejscu powie Ci wszystko co potrzeba.
    To zła rada.
    Odradzam dowolnego elektryka.
    Spółdzielnia musi wyrazić na to zgodę, a zgodę wyraża, na podstawie opinii elektryka z administracji.

Jeżeli elektryk z administracji zarobi,na tej "fusze bez faktury" to są szansę przeprowadzenia modernizacji.
  • #10 17855622
    retrofood
    CYRUS2 napisał:

Spółdzielnia musi wyrazić na to zgodę, a zgodę wyraża, na podstawie opinii elektryka z administracji.
    Nie wydziwiaj. Mieszkałem w spółdzielni, mieszkam we wspólnocie i wiem co spółdzielniany elektryk może i jakie miewa kwalifikacje.

Dodano po 3 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Na 100% elektrycy, ze świadectwem kwalifikacji.
    Spółdzielnia amatorów nie zatrudnia.

Oj, Krzysztofie. I Ty, i ja, dobrze wiemy jak się "zdobywa" świadectwo kwalifikacji. Co wcale nie oznacza, że kwalifikacje się ma.
  • #11 17856288
    CYRUS2
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Nie wydziwiaj. Mieszkałem w spółdzielni, mieszkam we wspólnocie i wiem co spółdzielniany elektryk może i jakie miewa kwalifikacje.
    Wydziwiam -chyba żartujesz.
    Prezes nie decyduje bo sie na tym nie zna.
    Pyta elektryka zatrudnionego w Spółdzielni.
    Bo elektryk konserwator odpowiada za prawidłowe dzlałanie instlacji elektrycznej w bloku.
    I zna tą instalację. Dlatego jest osobą kompetentną.
    retrofood napisał:
    Oj, Krzysztofie. I Ty, i ja, dobrze wiemy jak się "zdobywa" świadectwo kwalifikacji. Co wcale nie oznacza, że kwalifikacje się ma.
    Czyli jest to dzieło elektryków .wykonujących zawód elektryka.
    Mnie się często zarzuca że nie jestem elektrykiem.
    Świadectwo kwalifikacji posiadam.
  • #12 17856324
    retrofood
    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Wydziwiam -chyba żartujesz.
    Prezes nie decyduje bo sie na tym nie zna.
    Pyta elektryka zatrudnionego w Spółdzielni.

Kolego, prezes nie zawraca tym sobie głowy. To sprawa administratora.
  • #13 17856887
    CYRUS2
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Nie administratorzy tylko dział techniczny.
    Tam jest inspektor d/s elektrycznych lub elektryk.
  • #14 17856947
    retrofood
    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Nie administratorzy tylko dział techniczny.
    Tam jest inspektor d/s elektrycznych lub elektryk.

:D Tak to było, ale dawno. Czasy się zmieniły.
  • #15 17857331
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    wargasss napisał:
    Podeślę wieczorem jak wrócę do domu.

Wrzucaj te fotki bo jak widzisz, temat znowu ucieka na nieznane wody... :-D

Podsumowanie tematu

✨ Mieszkaniec dwupoziomowego mieszkania na 3 piętrze planuje zmianę zasilania z jednofazowego na trójfazowe w związku z zakupem płyty indukcyjnej. Obecnie zasilanie jest realizowane przez przewód 4-żyłowy, jednak spółdzielnia nie udostępnia rozdziałów na piętrach, co komplikuje sprawę. Użytkownik zastanawia się nad możliwością pociągnięcia dodatkowego przewodu z piwnicy oraz nad ewentualnym udziałem spółdzielni w kosztach. W dyskusji poruszono kwestie techniczne dotyczące instalacji elektrycznej, a także potrzebę uzyskania zgody spółdzielni na modernizację. Użytkownicy sugerują konsultację z elektrykiem oraz zwracają uwagę na możliwe problemy z uzyskaniem zgody na prace.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA