logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szmaragd 901 - huk i narastający szum przy strojeniu dekodera przez modulator

roiber172 12 Maj 2026 22:04 276 2
REKLAMA
  • #1 21901898
    roiber172
    Poziom 2  
    Dzień dobry, posiadam starego Szmaragda 901, sprawnego, z którym już trochę się bawię, aby uzyskać obraz. Udało mi się przez dekoder, podłączony do modulatora sygnału, a ten do symetryzatora, dojść już blisko do rozwiązania, zrównałem częstotliwości, jednak tutaj pojawił się problem. Kiedy dostrajałem ekran pokrętłem do odpowiedniej częstotliwości i widziałem na nim pojawiający się w szumie zarys ekranu testowego, który pochodzi z dekodera, telewizor strasznie zaczynał hałasować szumem, który wzrastał aż do poziomu huku, tym bardziej jak się zbliżałem do częstotliwości. Gałka głośności dźwięku jest zgodnie z instrukcją odbiornika maksymalnie przekręcona na lewo, więc teoretycznie powinien on być wyciszony, a w takim stanie, jak się dzieje, boję się ustawić w pełni poprawną częstotliwość z obawy przed uszkodzeniem głośnika. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jakiego typu błąd popełniam lub coś w ten deseń? Może jest to spowodowane jakimś uszkodzeniem odbiornika?

Jaki to dokładnie dekoder i modulator oraz na jakim kanale/częstotliwości i w jakim standardzie (jeśli wiadomo) modulator podaje sygnał na telewizor?

Dekoder się nazywa "Tuner DVB-T2 DVB-C Hevc H.265", a modulator to HDM69. Częstotliwość podawałem w okolicach 55 MHz, na falach krótkich.

Czy ten narastający szum/huk zmienia się przy kręceniu gałką głośności i czy występuje też wtedy, gdy odłączy Pan modulator albo przełączy telewizor na inny kanał bez sygnału?

Gałka jest ustawiona na minimum, dlatego kręcenie nią jedynie by podgłośniło dźwięk. Gdy odłączę modulator i telewizor przestaje łapać jakąkolwiek częstotliwość, dźwięk maleje do typowego cichutkiego szumu starego odbiornika.
  • REKLAMA
  • #2 21901981
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1361
    roiber172 napisał:
    Gałka jest ustawiona na minimum, dlatego kręcenie nią jedynie by podgłośniło dźwięk. Gdy odłączę modulator i telewizor przestaje łapać jakąkolwiek częstotliwość, dźwięk maleje do typowego cichutkiego szumu starego odbiornika.
    Stąd wniosek, że podajesz zbyt wysoki poziom sygnału (być może nie tylko samego dźwiękowego)...
    Druga sprawa:
    roiber172 napisał:
    Częstotliwość podawałem w okolicach 55 MHz, na falach krótkich.
    A na jakim zakresie pracuje odbiornik TV? Przecież nie na falach krótkich? No i nie napisałeś w które miejsce i w jaki sposób podajesz sygnał (częstotliwość)? Jaka postać i poziom jest tego sygnału.. I być może tutaj masz odpowiedź, bo mogą powstawać jakieś częstotliwości harmoniczne i się nakładać w sumie do postaci "dudnienia" czy jakiegoś szkodliwego rezonansu na częstotliwości odbieranej przez TV na której jest on najczulszy? Czy posiadasz oscyloskop a gdy tak to jaki zakres częstotliwości?
  • #3 21902030
    roiber172
    Poziom 2  
    >>21901981 Faktycznie, źle się przez pomyłkę określiłem, nie łączyłem go na falach krótkich, tylko na odbiorze bliskim. Tak przynajmniej nazwane są częstotliwości kanałów 1 - 5 w instrukcji i są one od ok. 49 MHz do 93 MHz. Są jeszcze kanały na odbiorze długim od 6 - 12, czyli około 175 MHz do 223 MHz.
    W każdym razie podawałem częstotliwość około 55 MHz sygnału obrazu, ale może będę mógł osobno zmniejszyć poziom sygnału dźwiękowego.
REKLAMA