Witam. Wpadł ostatnio w moje ręce telewizor szmaragd 901 i mam pewien problem z uruchomieniem obrazu. W telewizorze wymienione zostały wszystkie uszkodzone kondensatory i sprawdzony stan lutów. Po przeglądzie podłączyłem telewizor do prądu i telewizor szumi ładnie więc tor fonii działa prawidłowo. Charakterystyczny pisk wysokiego napięcia też jest i lampa EY86 się żarzy ale obrazu nie ma popatrzyłem na napięcia na kineskopie i wyszło mi że na szyjce kineskopu jest:
Katoda +123V
Siatka 1 +120V
Siatka 2,3,5 +280V
Sprawdziłem także wysokie napięcie i na lampie PL36 przy odpiętym kapturku lampy napięcia wynoszą:
Siatka 2 +136V
Siatka 1 -30V
Kapturek PL36 -2V
Dla lampy PY81 (przy odpiętym kapturku PL36):
Anoda +212V
Katoda +208V
Zastanawiam się jescze czy dobrze założyłem pułapkę jonową, ale wydaje mi się że raczej jak by ni była ułożona to chociaż kropka na ekranie by się pojawiła.
Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć dla czego nie ma obrazu na telewizorze? Z góry dziękuję za pomoc i dodaje schemat.
Katoda +123V
Siatka 1 +120V
Siatka 2,3,5 +280V
Sprawdziłem także wysokie napięcie i na lampie PL36 przy odpiętym kapturku lampy napięcia wynoszą:
Siatka 2 +136V
Siatka 1 -30V
Kapturek PL36 -2V
Dla lampy PY81 (przy odpiętym kapturku PL36):
Anoda +212V
Katoda +208V
Zastanawiam się jescze czy dobrze założyłem pułapkę jonową, ale wydaje mi się że raczej jak by ni była ułożona to chociaż kropka na ekranie by się pojawiła.
Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć dla czego nie ma obrazu na telewizorze? Z góry dziękuję za pomoc i dodaje schemat.